Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ruokasooda

20 asiaa, joihin voit käyttää ruokasoodaa

Puhdistaa hiukset, poistaa väriliitujen jäljet ja raikastaa hikiset lenkkitossut. Ruokasooda sopii moneen yllättävään tarkoitukseen.

Photo by Abdiel Ibarra on Unsplash

Ruokasooda, natriumbikarbonaatti, natriumvetykarbonaatti

Jokaisesta keittiöstä löytyvällä valkoisella jauheella on koko joukko tuntemattomia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä kotien monitoimiaineen.

Henkilökohtainen hygienia

Deodorantti Kun laitat ruodasoodaa kainaloon, vältyt hien hajulta. Pulveri reagoi hien kanssa ja muuttaa kainalon olosuhteet liian suolaisiksi hajua tuottaville bakteereille.

Kasvonaamio Sekoita kolme osaa ruokasoodaa ja yksi osa vettä ja levitä seos kasvoillesi. Ruokasooda neutraloi ihon pH:n, ja rakeet poistavat epäpuhtauksia, kun huuhdot naamion pois.

Hiusten pesu Sekoita sampooseen hieman ruokasoodaa ennen kuin levität sitä hiuksiisi. Huuhtele huolellisesti. Jauhe sitoo hiustenhoitotuotteita, eli hiuksesi tulevat puhtaammiksi.

Hiusharjan puhdistaja Sekoiteta teelusikallinen ihmejauhetta desilitraan vettä, puhdista kampa tai harja seoksella ja anna kuivua. Seos poistaa luonnollisia hiusrasvoja ja hiustenhottotuotteita harjasta.

Finnivoide Sekoita kaksi teelusikallista ruokasoodaa kahteen teelusikalliseen vettä. Levitä seos iholle ja anna vaikuttaa 15 minuuttia. Huuhtele huolellisesti.

Seos neutraloi ihon pH:n, poistaa rasvaa ja tappaa bakteereja. Käytä sitä kuitenkin enintään kaksi kertaa viikossa, ettei iho ärsyynny.

Siivous

Padat ja kattilat Paloiko ruoka pohjaan? Kaada kattilaan hieman vettä ja lisää pari teelusikallista ruokasoodaa. Kiehauta vesi ja kaada pois.

Kun soodaa keitetään, se muuttuu emäksiseksi ja irrottaa palaneen ruoan.

Hopeat Sekoita kolme osaa ruokasoodaa yhteen osaan vettä. Puhdista värjäytyneet hopeat seoksella ja pese ne sitten huolellisesti, niin saat hohtavan kirkkaat pöytähopeat.

Tahrojen poisto Poista esimerkiksi väriliidun jäljet sohvasta tai seinästä kaatamalla ruokasoodaa kostealle rätille ja hankaamalla läikkiä sillä. Ruokasooda sitoo itseensä metalleja ja häivyttää siten läiskät. Menetelmää voidaan käyttää myös öljytahroihin.

Roskis puhtaaksi Pahanhajuisen roskiksen hajut miedontuvat, jos puhdistat sen ruokasoodalla. Kaada ruokasoodaa puhdistusaineen sekaan, niin roskis sekä puhdistuu että raikastuu.

Auton pesu Lamput, kromiosat, muoviosat ja lasit. Voit puhdistaa ne kaikki sekoituksella, jossa on yksi desilitra ruokasoodaa kahta vesilitraa kohden. Seos ei jätä raitoja. Kuivaa lopuksi rätillä.

Hajut pois

Jääkaappi Pahanhajuinen jääkaappi muuttuu nopeasti raikkaaksi, kun laitat sinne kannettoman astian, jossa on ruokasoodaa, ja anna sen olla kaapissa pari tuntia. Jauhe neutralisoi tympeät tuoksut.

Rätit ja sienet Ripottele ruokasoodaa räteille ja sienille ja huuhdo, niin ne raikastuvat.

Kissan laatikko Ripottele kerros ruokasoodaa kissan laatikon pohjalle ennen kuin laitat sinne hiekkaa. Ruokasooda haihduttaa kissanpissan hajun. Muista kuitenkin vaihtaa soodakerros joka kerta, kun tyhjennät astian.

Hikiset kengät Ripottele ruokasoodaa hienhajuisiin kenkiin. Sooda poistaa hajun ja myös pitää kengät raikkaaan tuoksuisina.

Ruokasooda neutralisoi voihappoa, joka aiheuttaa jalkahien hajun.

Sipulin haju sormissa Kun olet ollut tekemisissä sipulin kanssa, sen sisältämä rikki saa sormesi haisemaan sipulille.

Hiero silloin ruokasoodaa käsiisi. Jauhe sitoo rikkiä, ja haju katoaa, kun huuhdot kätesi.

… ja kaikki ne muut

Närästys Laita puoli teelusikallista ruokasoodaa lasilliseen vettä ja juo sekoitus. Juoma neutralisoi happoa, joka aiheuttaa närästystä.

Sama keino tepsii myös mahahaavan lieviin oireisiin ja ruuansulatusvaikeuksiin.

Hyttysen pisto Sekoita ruokasoodaa ja vettä tahnaksi ja levitä sitä iholle. Tahna lievittää hyttysen ja ampiaisen pistoista sekä liiallisesta auringonotosta johtuvaa kutinaa.

Tulipalon sammutus Oletko kokenut rasvapalon liedellä?

Sammuta liesi ja kaada kattilaan runsaasti ruokasoodaa. Kun jauhe kuumenee, siitä vapautuu hiilidioksidia, joka tukahduttaa tulen. Menetelmä ei kuitenkaan toimi suurissa rasvapaloissa.

Viemärin aukaisu Kaada pari desilitraa ruokasoodaa viemäriin joka viikko. Se estää viemärin tukkeutumisen ja pahan hajun nousemisen asuntoon.

Hedelmien pesu Haluatko olla varma, että olet poistanut kaiken mullan ja lian juureksista ja hedelmistä ennen kuin syöt ne? Ripottele ruokasoodaa rättiin, hiero sillä hedelmiä ja huuhdo sen jälkeen hyvin.

Lue myös:

Terveys

41 terveellisintä superruoka-ainetta

0 minuuttia
Aurinkoihottuma
Terveys

Aurinkoihottuma voi kestää koko elämän

2 minuuttia
Terveys

Tästä syystä silmänurkkaan kertyy rähmää

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

passowrd_reset.form.email_help
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota