Vesi topbillede
Ihminen - Terveys

10 merkkiä siitä, että juot liian vähän vettä

Kaikki tietävät, että on tärkeää saada riittävästi vettä, mutta miksi se on tärkeää ja mistä tietää, milloin elimistö alkaa kuivua?

Se, kuinka paljon vettä ihminen tarvitsee päivässä, riippuu ruumiinrakenteesta, säästä ja perusterveydentilasta. Joka tapauksessa vesi on elimistölle elintärkeää.

Olemme koonneet tähän listaan kymmenen ikävää seurausta, joita liian vähäisellä vedenjuonnilla voi olla.

1. Keskittymiskyvyn heikkeneminen

Ihmisaivoista 90 prosenttia on vettä, minkä vuoksi elimistön kuivuminen koettelee niitä ankarasti. Vedenpuute voi vaikuttaa harkintakykyyn, muistiin ja mielialaan. Jos yksinkertaiset työtehtävät alkavat yhtäkkiä tuntua ylivoimaisilta, lasillinen vettä voi saada maailman tuntumaan valoisammalta.

2. Pahanhajuinen hengitys ja suun kuivuminen

Jos elimistössä ei ole kylliksi vettä, syljeneritys vähenee. Syljessä on yleensä antibakteerisia aineita, jotka pitävät bakteerit kurissa ja ehkäisevät pahanhajuista hengitystä. Vesi muodostaa yleensä myös kerroksen, joka pitää nielun limakalvot kosteina, ja ilman tätä kerrosta suu tuntuu kuivalta.

3. Äkillinen ja selittämätön pikkunälkä

Seuraavan kerran, kun mielesi tekee jotain naposteltavaa, juo lasillinen vettä. Kun elimistö kaipaa vettä, aivot lähettävät viestin, joka saa kehossa heräämään nälän, vaikka kyse on oikeastaan janosta.

4. Ummetus

Vesi voitelee ruuansulatusjärjestelmää ja pitää suolet joustavina ja puhtaina. Liian vähäinen vesimäärä voi aiheuttaa ummetusta ja happamia röyhtäisyjä ja heikentää ruuansulatusta.

5. Väsymys tai velttous

Kun elimistö alkaa kuivua, tulee usein väsynyt tai veltto olo. Se johtuu alhaisesta verenpaineesta ja aivojen vähentyneestä hapensaannista, joka on yksi vedenpuutteen ikävistä seurauksista.

Väsymystä kasvattaa se, että elimistö joutuu ponnistelemaan veren kierrättämiseksi kehossa, jolloin siihen kuluva energia on poissa muista toiminnoista.

6. Päänsärky ja huimaus

Liian vähäisestä vesimäärästä voivat juoruta myös päänsärky ja huimaus. Jos et juo pitkiin aikoihin mitään, aivoja ympäröivän nesteen määrä vähenee, mikä aiheuttaa päänsärkyä.

Elimistön kuivuminen saattaa myös vähentää aivojen hapensaantia, koska se pienentää veren tilavuutta. Jos epäilet, että päänsärkysi johtuu liian vähäisestä juomisesta, juo iso lasillinen vettä, niin särky voi hyvinkin hävitä ilman kipulääkettä.

7. Nivel- ja lihaskivut

Vesi muodostaa noin 80 prosenttia nivelistä ja rustoista, minkä vuoksi se on erittäin tärkeää nivelten hyvinvoinnille. Jos elimistöstä puuttuu vettä, luiden välissä ei ole paksua rustokerrosta ja yleensä harmittomat hypyt ja törmäykset voivat aiheuttaa luiden iskeytymisen toisiaan vasten.

8. Ihon tai huulten kuivuminen ja halkeilu

Vesi tekee ihosta kimmoisaa. Iho on elimistön suurin elin, ja se käyttääkin suuren osan ihmisen nauttimasta vedestä. Samasta syystä vedenpuute näkyy ihossa hyvin nopeasti. Liian vähäinen vedensaanti merkitsee myös hikoilun vähenemistä, jolloin lika ja liika rasva jäävät ihoon. Pitkällä aikavälillä liian vähäinen vedensaanti voi siksi aiheuttaa ryppyjä.

9. Virtsanerityksen väheneminen

Normaalisti ihminen virtsaa ainakin 4–6 kertaa päivässä, mikä edellyttää normaalia juomista. Virtsan mukana elimistöstä poistuu erilaisia myrkkyjä, joita soluissa syntyy. Ne saa huuhdottua elimistöstä pois juomalla kylliksi.

10. Nopea syke

Vedenpuutteella on suuri vaikutus sydämen sykkeeseen. Elimistön kuivuminen pienentää veren plasman tilavuutta, mikä tekee verestä paksumpaa. Paksua verta on vaikeampaa pumpata ympäri kehoa, mikä kohottaa sykettä.

Lue myös:

Terveys

Suolainen vesi kuivattaa elimistön

1 minuuttia
Terveys

Paljo suolavesi tappaa

0 minuuttia
Tatuoinnit terästävtä terveyttä
Terveys

Tatuoinnit terästävät terveyttä

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!