Shutterstock

Tarvitsenko kolmannen rokoteannoksen?

Jos olen sairastanut COVID-19-taudin, kannattaako kolmatta rokoteannosta ottaa heti?

Elimistön kyky puolustautua koronavirusta vastaan riippuu veressä olevista vasta-aineista. Sekä virusinfektio että rokotteet saavat syntymään vasta-aineita, joita immuunijärjestelmä tarvitsee torjuessaan tartuntaa.

Kun virustartunta hiipuu, myös vasta-aineiden määrä alkaa hiljalleen vähentyä. Suojan pitämiseksi riittävän korkealla tasolla tarjotaan tehosterokotteita.

Suomessa noin 60 prosenttia yli 18-vuotiaista on saanut kolmannen rokoteannoksen, kun taas Israelissa jaetaan jo neljänsiä annoksia.

Vaikka tehoste kohottaa vasta-aineiden määrää ja antaa lisäsuojaa, sen ottamisella ei ole mikään kiire, jos olet juuri sairastanut taudin. Itse asiassa tehosteen ottamista kannattaa lykätä, mikäli infektio on sairastettu juuri.

Rokote voi nimittäin stressata immuunijärjestelmää tarpeettomasti ajankohtana, jolloin se kaipaisi lepoa sairauden jälkeen.

Vasta-aineet säilyvät veressä 5–7 kuukautta

Henkilöiden, joilla ei ole suurta riskiä saada uusi tartunta esimerkiksi etätyön tai väkijoukkojen karttamisen ansiosta, kannattaa siirtää kolmannen annoksen ottamista vielä pidempään.

Se, kuinka pitkään luonnollinen immuniteetti säilyy kyllin tehokkaana, riippuu muun muassa koronataudin vaikeudesta ja taudin kestosta. Erään tutkimuksen mukaan vain lieviä oireita kokeneilla henkilöillä saattoi olla vasta-aineita veressä ainakin 5–7 kuukautta tartunnan jälkeen.