Tämän vuoksi koirasi tykkää, kun puhut sille kuin vauvalle

Tutkijat kuvasivat koirien aivot ja tekivät uuden havainnon nelijalkaisista ystävistämme.

”Onko siinä mun pikku kulta?”

Useimmat ihmiset nostavat äänenkorkeuttaan, rytmittävät ääntään ja liioittelevat vokaalejaan, kun he puhuvat vauvalle.

Sama pätee aiempien tutkimusten mukaan myös silloin, kun puheen kohteena ovat koirat.

Nyt unkarilainen tutkijaryhmä on selvittänyt miten korkea, melodinen ääni vaikuttaa nelijalkaisten ystäviemme aivoihin. Ja tutkijoiden havainnot ovat hyviä uutisia kaikille, jotka puhuvat koirilleen kuin vauvoille.

Communications Biology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkkailtiin lemmikkikoirien aivoja, kun koirille puhuttiin eri äänenkorkeudella ja eri tavalla.

Herkkujen avulla tutkijat houkuttelivat karvakorvat aivojen kuvausta varten fMRI-laitteeseen.

Laitteella saadaan selville, missä ja milloin verenkierto ja aktiivisuus aivojen eri alueilla on lisääntynyt.

Koirille soitettiin kokeen aikana 12 miehen ja 12 naisen puhenauhoitteet. Henkilöitä oli pyydetty puhumaan joko koirille, aikuisille tai pikkulapsille.

Hund
© Shutterstock

Koiralla on vähemmän yhteyksiä

Matkalla kohti koiran ajattelun ymmärtämistä on jo otettu tärkeä askel. Noin sitruunan kokoiset aivot on kartoitettu, ja löydöt antavat arvokkaita vihjeitä eläimen henkisistä kyvyistä.

Koiran aivot ovat ihmisaivoja yksinkertaisemmat
© Claus Lunau

1. Ylpeys sijoittuu aivokuoreen

Otsalohko (keltainen) ja päälakilohko (oranssi) vastaavat ihmisellä sekundaaritunteista eli sellaisista mutkikkaista tunteista kuin syyllisyys, toivottomuus ja ylpeys. Alueet kattavat aivokuoresta ihmisellä 85 prosenttia ja koiralla 20 prosenttia.

Koiran aivot ovat ihmisaivoja yksinkertaisemmat
© Claus Lunau

2. Yhteydet selvittävät syyn

Ajattelusta vastaavan aivokuoren hermoyhteydet ja tunteita säätelevä limbinen järjestelmä (keltainen) auttavat ihmistä ymmärtämään tunteiden syyn. Koiralla on näitä yhteyksiä vähemmän.

© Claus Lunau

3. Näköalue saa epäilemään

Epäluuloisuuden tunne vaatii, että kyetään tulkitsemaan kasvojenilmeitä, ja suuri osa näköalueesta (keltainen) palvelee nimenomaan tätä päämäärää. Koirilla tätä tehtävää hoitaa alue, joka osallistuu myös muihin toimintoihin.

Yksi tutkijoiden havainnoista oli se, että koirien aivot näyttivät reagoivan paremmin vauvoille ja koirille suunnattuun puheeseen, joille on ominaista korkea ääni.

Lisäksi tutkijat havaitsivat, että jostain syystä koirat reagoivat erityisen herkästi naisten tuottamaan koirille ja vauvoille kohdennettuun puheeseen.

Tutkijat uskovat, että koirien herkkyys heleille, tunteikkaille ja melodisille äänille saattaa johtua siitä, miten ihmiset ovat kouluttaneet ja muokanneet koiria sukupolvien ajan.

Tutkijat kannustavat koiranomistajia käyttämään korkeaa ääntä kommunikoidessaan koiransa kanssa, sillä siten saadaan aiempaa vahvempi side omistajan ja koiran välille. Ja ehkä koirat myös tottelevat paremmin.