Syntymättömälle lapselle tehtiin aivoleikkaus

Kirurgien mukaan lääketieteellinen toimenpide, jolla korjattiin sikiön aivoja, voi enteillä uuden aikakauden alkua.

Ultraäänikuvassa näkyy normaalisti kehittyvä sikiö.

© American Heart Association

Yhdysvaltalaisen Kenyatta Colemanin raskaus vaikutti etenevän normaalisti, mutta 30. raskausviikon jälkeen tehty tavallinen ultraäänitutkimus paljasti kuitenkin jotain poikkeuksellista.

Rutiinitarkastuksessa kävi ilmi, että tulevan tyttären aivot olivat epämuodostuneet hengenvaarallisesti.

Kyseessä oli harvinaisiin ison aivolaskimon epämuodostumiin kuuluva sairaus, jota on tähän asti hoidettu vasta lapsen syntymän jälkeen – hyvin riskialttiisti.

Kenyatta Colemanin tyttären tapauksessa yhdysvaltalainen kirurgiryhmä teki vaativan aivoleikkauksen kuitenkin ennen synnytystä eli kohdussa.

Asiaa valottava artikkeli julkaistiin Stroke-lehdessä.

Pysyvien aivovaurioiden riski voi pienentyä

Lääkärit sovelsivat embolisaatioksi kutsuttua kirurgista menetelmää.

Mitä ison aivolaskimon epämuodostumat ovat?

Toisin sanoen leikkauksessa suljettiin epänormaali valtimoiden ja laskimoiden välinen suora yhteys, joka on tunnusmerkillinen ison aivolaskimon epämuodostumille. Siihen käytetään pieniä kierukoita.

Leikkaus voitiin tehdä kohdussa ultraääniohjauksen ansiosta.

Bostonin lastensairaalassa työskentelevä professori Darren B. Orbach, joka on tutkimusartikkelin päälaatija, pitää mahdollisena, että lääketieteellinen toimenpide, jolla korjattiin sikiön aivoja, enteilee uuden aikakauden alkua epämuodostumien hoidossa.

Kun leikkaus tehdään ennen synnytystä, lapsella on paremmat mahdollisuudet välttyä vakavilta neurologisilta ja kognitiivisilta eli tiedonkäsittelyyn liittyviltä ongelmilta.

"Näin voidaan pienentää merkittävästi vauvan pysyvien aivovaurioiden, vammautumisen ja kuoleman riskiä", toteaa Darren B. Orbach tiedotteessa.

Kenyatta Coleman synnytti tyttärensä kaksi päivää leikkauksen jälkeen sikiökalvojen puhjettua.

Lääkäreiden mukaan lapsi ei tarvinnut vastasyntyneenä erikoishoitoja ja hänen terveydentilansa oli hyvä myös kuuden viikon iässä.