Suutelemme mieluiten oikealta

Vaikuttaa siltä, että ihminen on jostain syystä ohjelmoitunut lähestymään kumppania oikealta, kun hän syventyy kuumaan suudelmaan.

Kolme neljästä on taipuvainen kallistamaan päätään oikealle vaipuessaan romanttiseen suudelmaan.

© By Lt. Victor Jorgensen (US archives), Wikimedia Commons

Sikiöajoista asti ihminen on mieltynyt oikeaan puoleen. Sikiöt nimittäin kääntävät kohdussa päätään useammin oikealle, vauvat viettävät enemmän aikaa kasvot oikealle kääntyneenä, ja nyt näyttää siltä, että ihminen myös suutelee kumppaniaan mieluummin oikealta.

Olemmeko biologisesti taipuvaisia lähestymään toisen huulia oikealta vai onko tapa opittu, on yhä epäselvää.

Lapsia suukotetaan vasemmalta

Kanadalaiset tutkijat ovat osoittaneet, että suutelutapaan vaikuttaa se, ketä suudellaan. Jos kyse on romanttisesta suudelmasta, oikea puoli on suositumpi. Jos suukotetaan lapsia, se tehdään mieluummin päätä vasemmalle kallistaen.

Kanadalaistutkijoiden mukaan vasemman puolen suosiminen erittäin todennäköisesti juontuu vanhempien tavasta kantaa vauvaa vaistomaisesti vasemmalla käsivarrella, jolloin lapsi rauhoittuu kuullessaan vanhemman sydämen lyönnit. Tämä myös totuttaa suukottamaan lasta vasemmalta puolelta.

Kulttuuria vai luontoa

Muut tutkimukset viittaavat siihen suuntaan, että suutelutottumukset eivät ole vain synnynnäisiä, vaan niihin voidaan vaikuttaa. Kansat, jotka lukevat ja kirjoittavat vasemmalta oikealle, suutelevat oikealta. Lähi-idässä, jossa luku- ja kirjoitussuunta on päinvastainen, parit lähestyvät toisiaan vasemmalta.

Uudessa tutkimuksessa on yritetty sulkea pois kulttuurinen vaikutus. Siinä perehdyttiin 48 pariin, jotka asuivat Bangladeshissa. Maassa ei suudella julkisesti, ja suutelukohtaukset sensuroidaan elokuvista, joten ihmiset eivät opi suutelutekniikkaa niistä.

Silti 3/4 pareista suuteli oikealta aivan samoin kuin länsimaissa.