Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sukeltamisen luonnolliset rajat

Miten syvälle ihminen voi turvallisesti sukeltaa ilman varusteita? Entä käyttämällä sukelluspukua ja hengityslaitetta?

Shutterstock

Oleskelua veden alla ja sukellussyvyyttä rajoittavat ihmisen fysiologiset tekijät. Syvällä veden paine on niin suuri, että sukeltajan vereen liukenee hengitysilmasta typpeä. Jos sukeltaja nousee liian nopeasti pintaan, jossa paine on pienempi, typpi alkaa kuplia. Jos kuplat tukkivat hiussuonia, kudoksiin syntyy kuolioita.

Elimistöön muodostuvat kaasukuplat saattavat aiheuttaa mm. pysyvän aivovaurion. Ilman sukellusvarusteita veden alla liikkuvat helmensukeltajat pystyvät parhaimmillaan käymään lähes 60 metrin syvyydessä painojen avulla. Heidän elimistönsä on harjaantunut kestämään toistuvia 2–3 minuutin sukelluksia yli 30 metrin syvyyteen.

Sukellusaikaa ja -syvyyttä voidaan pidentää erilaisilla varusteilla. Käytössä on kahdenlaisia sukelluspukuja: kypäräpukuja, joihin hengitysilma johdetaan letkulla, ja kypärättömiä sukelluspukuja, jotka jaetaan kuiviin ja märkiin sukelluspukuihin.

Kypä-rätöntä sukelluspukua käyttävä sukeltaja saa hengitysilman mukanaan olevasta paineilmapullosta. Paineilman käyttö on turvallista vain 50–80 metrin syvyyteen asti. Lisäämällä hengitysilmaan muita kaasuja, kuten heliumia, sukellusaikaa ja -matkaa voidaan pidentää. Satojen metrien syvyyksissä tarvitaan erikoispuku.

Lue myös:

Genetiikka

Dna paljasti: He ovat Pohjolan oikeita viikinkejä

4 minuuttia
Psykopaatti – miespuolinen psykopaatti
Psykologia

Psykopaatti – Kuka on psykopaatti?

6 minuuttia
Teknologia

Hengitysilma saadaan koneen ulkopuolelta

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota