Sopiiko vegaaninen ruokavalio lapselle?

Onko vegaanilapsilla tavallista suurempi puutosriski esimerkiksi proteiinien ja vitamiinien osalta niin kuin usein väitetään?

© Shutterstock

Vegaaniperheiden lasten uskotaan yleisesti olevan vaarassa saada liian vähän välttämättömiä ravintoaineita ruoastaan, joka ei sisällä mitään eläinperäistä.

Kun sveitsiläistutkijat kävivät vuonna 2021 läpi yli 400 aihetta koskevaa selvitystä, he saivat hyvän käsityksen siitä, kuinka vegaaninen ruokavalio vaikuttaa lapsen terveyteen, kasvuun ja ravitsemustilaan.

Loppupäätelmäksi tuli, että lapsetkin voivat noudattaa turvallisesti vegaanista ruokavaliota, jos se koostetaan oikein.

Päivittäinen energian- ja proteiinintarve on helppo tyydyttää, vaikka lautasella ei olisi koskaan mitään eläinperäistä. Vegaanilapsen terveyden ja kasvun kannalta on tärkeää varmistaa, että hän saa riittävästi kalsiumia, B12-vitamiinia ja D-vitamiinia, joiden hyvät ja helpot lähteet ovat enimmäkseen eläinperäisiä.

Lapsen puutostilojen ehkäiseminen vaatii monipuolisesti koostetun vegaanisen ruokavalion lisäksi sen täydentämistä ravintolisillä.

Joka neljäs lapsi on liian pulska

Eläinperäisen ravinnon puuttumisesta voi olla lapselle enemmän hyötyä kuin haittaa, sillä tutkimusten mukaan vegaanilapset pysyvät keskimääräistä useammin normaalipainoisina. Lasten lihavuus on kasvava ongelma.

Alle viisivuotiaista eurooppalaislapsista peräti 28 prosenttia on ylipainoisia. Vegaanilapset ovat laihempia, mutta he eivät ole muita useammin alipainoisia. He myös kasvavat yhtä nopeasti ja yhtä pitkiksi kuin muut lapset.