Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Silmäpusseihin on lukuisia luonnollisia syitä

Toisilla on selvästi erottuvat silmäpussit aina, toisille ne ilmaantuvat vain huonosti nukutun yön jälkeen. Mikä silmänaluksia venyttää?

Shutterstock

Alaluomien iho voi näyttää ympäristöään löysemmältä ja tummemmalta monestakin syystä. Ilmiö ei koske vain ikäihmisiä, sillä sinänsä sileäihoisilla nuorillakin esiintyy silmäpusseja.

Tavallisimpia ne ovat kuitenkin yli 30-vuotiailla. Silmien ympärillä iho on selvästi ohuempaa kuin muissa kasvonosissa.

Silmänympärysihon paksuus on vain 0,5 millimetriä, kun taas muualla iho on noin kaksi millimetriä paksua. Luomissa ja silmäkulmissa iho on myös joustavampaa kuin esimerkiksi poskissa ja otsassa.

Ylä- ja alaluomessa on vähemmän rasvaa kuin muualla kasvoissa. Muualla silmän ympärillä on kuitenkin rasvaa, joka alkaa yleensä vanhemmiten pullistella, kun silmänympärysiho ohenee ja veltostuu iän karttuessa.

Silmäpussien kasvaessa alaluomien ja poskien välinen raja alkaa erottua entistä selvemmin. Vaikutelmaa korostaa varjo: kun valo osuu ylhäältä päin paksuuntuneisiin alaluomiin, silmänalukset näyttävät tummilta.

Joskus tummuutta lisäävät pigmenttimuutokset ja ohuen ihon läpi kuultavat laskimosuonet. Joskus silmäpussit ja tummat silmänaluset voivat olla merkki elimistön epänormaalista toiminnasta.

Turvotus johtuu nesteen keräytymisestä elimistöön, kun veri tai imuneste ei kierrä tehokkaasti.

Muun muassa runsas alkoholin ja muiden päihteiden käyttö, valvominen ja suolaisen ruuan syöminen näkyvät usein kasvoilla seuraavana päivänä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota