Shutterstock

Silmäpusseihin on lukuisia luonnollisia syitä

Toisilla on selvästi erottuvat silmäpussit aina, toisille ne ilmaantuvat vain huonosti nukutun yön jälkeen. Mikä silmänaluksia venyttää?

Alaluomien iho voi näyttää ympäristöään löysemmältä ja tummemmalta monestakin syystä. Ilmiö ei koske vain ikäihmisiä, sillä sinänsä sileäihoisilla nuorillakin esiintyy silmäpusseja.

Tavallisimpia ne ovat kuitenkin yli 30-vuotiailla. Silmien ympärillä iho on selvästi ohuempaa kuin muissa kasvonosissa.

Silmänympärysihon paksuus on vain 0,5 millimetriä, kun taas muualla iho on noin kaksi millimetriä paksua. Luomissa ja silmäkulmissa iho on myös joustavampaa kuin esimerkiksi poskissa ja otsassa.

Ylä- ja alaluomessa on vähemmän rasvaa kuin muualla kasvoissa. Muualla silmän ympärillä on kuitenkin rasvaa, joka alkaa yleensä vanhemmiten pullistella, kun silmänympärysiho ohenee ja veltostuu iän karttuessa.

Silmäpussien kasvaessa alaluomien ja poskien välinen raja alkaa erottua entistä selvemmin. Vaikutelmaa korostaa varjo: kun valo osuu ylhäältä päin paksuuntuneisiin alaluomiin, silmänalukset näyttävät tummilta.

Joskus tummuutta lisäävät pigmenttimuutokset ja ohuen ihon läpi kuultavat laskimosuonet. Joskus silmäpussit ja tummat silmänaluset voivat olla merkki elimistön epänormaalista toiminnasta.

Turvotus johtuu nesteen keräytymisestä elimistöön, kun veri tai imuneste ei kierrä tehokkaasti.

Muun muassa runsas alkoholin ja muiden päihteiden käyttö, valvominen ja suolaisen ruuan syöminen näkyvät usein kasvoilla seuraavana päivänä.