Shutterstock
aivastus, mies, allergia, pöly

Silmäluomet painuvat kiinni aivasteltaessa

Miksi silmät sulkeutuvat aina, kun aivastus tulee? Onko kyseessä automaattinen reaktio?

Aivastuksella tarkoitetaan äkillistä refleksinomaista nopeaa uloshengitystä, joka johtuu yleensä siitä, että hengitysilmassa on nenän limakalvoa ärsyttäviä epäpuhtauksia.

Aivastusreaktioon liittyy poikkeuksetta silmäluomien painuminen kiinni pärskähdyksen ajaksi. Tämäkin toiminta on siinä määrin refleksinomainen, että siihen on käytännössä mahdotonta vaikuttaa.

Reflekseille eli heijasteille on ominaista se, että ne ovat tahdosta riippumattomia liikkeitä tai muita elimistön reaktioita, jotka toistuvat vasteina tietyille ärsykkeille kerrasta toiseen jokseenkin samanlaisina. Aivastaminen on ihmisen elimistön keino poistaa sieraimista, nenäontelosta ja nielusta mahdollisesti terveydelle haitallisia ärsyttäviä hiukkasia.

Aivastusreaktio alkaa, kun nenän limakalvon aistinsolut havaitsevat hiukkaset. Tieto välittyy hermoja pitkin aivoihin, jotka käsiteltyään viestin käskevät lihaksia toimimaan aivastuksen vaatimalla tavalla.

Jostakin syystä myös silmänympäryslihakset saavat käskyn sulkea silmät aivastuksen ajaksi. Selityksenä voi olla se, että silmäluomien sulkeutuminen estää ylähengitysteistä räjähdyksenomaisesti ympäröivään ilmaan poistuvien haitallisten hiukkasten pääsyn silmiin.

Nukkuessaan ihminen ei voi aivastella. Unitilaan liittyvät aivotoiminnan ja lihasaktiivisuuden muutokset estävät reaktion.