Shutterstock & Claus Lunau
4 piirrettä kaunistaa

Tutkijat: 4 piirrettä kaunistaa

Näytätkö melko tavalliselta? Jos tutkijoita on uskominen, sinua on voinut lykästää. He ovat löytäneet useita kasvonpiirteitä, joita useimmat pitävät hyvin viehättävinä.

Mitä pidät toisten ulkonäössä viehättävänä? Et ehkä pysty itse vastaamaan kysymykseen, mutta tutkijoilla on siitä selvä käsitys.

Tutkimuksissa on pyydetty koehenkilöitä arvioimaan erilaisten kasvojen ulkonäköä. Osassa kokeista on käytetty aitoja kasvokuvia, osassa tietokoneella muokattuja. Kuvankäsittelyn avulla on voitu esimerkiksi siirtää silmiä lähemmäs tai kauemmas tai muuttaa kasvojen symmetriaa.

Tulosten mukaan useimmat pitävät tiettyjä kasvojen ominaisuuksia miellyttävinä.

4 piirrettä kaunistaa

Kuvat paljastavat, kuinka yksittäiset kasvonpiirteet vaikuttavat vaikutelmaan. Esimerkkihenkilöksi valikoitui näyttelijä George Clooney, koska hänellä on ne kaikki. Osassa kuvista kasvonpiirteitä on muokattu tietokoneella.

Shutterstock & Claus Lunau

1. Symmetria on seksikästä

Tutkimusten mukaan sekä miehet että naiset pitävät symmetrisiä kasvoja erityisen viehättävinä.
George Clooney: käsittelemätön.

Shutterstock

Tutkijat uskovat kasvojen symmetrisyyden muun muassa viestivän, että henkilö on saanut tarpeeksi ravintoa ja että hänen vastustuskykynsä on hyvä.
George Clooney: käsitelty epäsymmetriseksi.

Shutterstock & Claus Lunau

2. Keskinkertaisuus erottuu edukseen

Keskimääräiset eli tavalliset kasvonpiirteet koetaan kauniiksi. Asia kävi ilmi tutkimuksessa, jossa tietokoneella sulautettiin lukuisia kasvokuvia yhteen.
George Clooney: käsittelemätön.

Shutterstock

Selitys saattaa piillä evoluution aikana kehittyneessä puolustusmekanismissa, joka torjuu suuria poikkeamia huonon perimän merkkinä.
George Clooney: käsitelty tavallisista mittasuhteista poikkeavaksi.

Shutterstock & Claus Lunau

3. Ikä on erottava tekijä

Miehillä on taipumus viehättyä nuoremmista tai samanikäisistä naisista, kun taas naisia miellyttävät usein heitä itseään vanhemmat miehet.
George Clooney: käsittelemätön.

Shutterstock

Syynä saattaa olla se, että vanhemmat miehet ovat yleensä varakkaampia kuin nuoret ja ikä vaikuttaa miehillä vähemmän hedelmällisyyteen kuin naisilla.
George Clooney: käsitelty nuoren näköiseksi.

4. Parran pitää olla oikeanlainen

Naisia miellyttävät enemmän miehet, joilla on kymmenpäiväinen parransänki, kuin parrattomat miehet ja miehet, joilla on viiden päivän sänki tai kokoparta.
George Clooney: käsittelemätön.

Shutterstock & Claus Lunau

Mahdollisena selityksenä pidetään sitä, että lyhyt parta viestii naisten kannalta hyvästä, kohtuullisesta maskuliinisuudesta.
George Clooney: käsitelty parrakkaaksi.