Shutterstock
pari suutelee

Tässä syy, miksi heteromiehet haluavat seksiä enemmän kuin naiset

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan heterosuhteessa mies haluaa seksiä enemmän kuin nainen ja selitys on testosteroni.

Heteroseksuaalisten miesten ja naisten kiinnostukseen toisiaan kohtaan vaikuttaa iso joukko tekijöitä. Tutkimusten mukaan monet niistä ovat pinnallisia ominaisuuksia, kuten ulkonäkö, tuoksu ja jopa vaatetus ja sosiaalinen asema. Toisaalta tuoreen tutkimuksen mukaan pohjimmiltaan seksuaalisessa mielenkiinnossa kyse on kuitenkin biologiasta eli hormonituotannosta.

Hormonit näyttävät selittävän senkin, miksi heterosuhteissa miehet haluavat kumppaniaan enemmän kuin naiset – ainakin keskimäärin. Selitykseksi on tarjottu testosteronia eli miessukuhormonia, ja yhdysvaltalaisen Juliana Frenchin johtama tutkimus näyttää vahvistavan tämän käsityksen. Sen mukaan halut vaihtelevat testosteronin erityksen tahdissa.

Moni tekijä vaikuttaa haluun

Juliana French on psykologian apulaisprofessori Oklahoman valtionyliopistossa. Hänen johtamansa tutkimus nais-miesavioparien seksihaluista julkaistiin lokakuussa 2022. Sen mukaan miesten naisia suurempi kiinnostus seksiin seuraa selvästi testosteronitasoa.

”Eri sukupuolta olevien henkilöiden parisuhteissa on havaittavissa, että miesten seksuaalinen halu kumppaniaan kohtaan on suurempi kuin naisten. Koska mahdollisia selityksiä on monia – esimerkiksi sukupuolten hormonaaliset erot, stressi, käsitykset sukupuolirooleista ja sosiaalisista normeista – halusin selvittää eri tekijöitä”, French kertoo.

Koehenkilöinä tuoreet avioparit

French tarkasteli tutkimuksessaan vakiintuneita parisuhteita. Osanottajiksi valittiin 50 äskettäin avioitunetta pariskuntaa. Pariskuntien miesten keski-ikä oli 32 vuotta ja naisten 30. Tutkimuksen aluksi osanottajat saivat kyselylomakkeen, jossa selvitettiin heidän käsityksiään muun muassa miesten ja naisten sukupuolirooleista. Kyselytutkimuksen lisäksi mitattiin osanottajien testosteronitaso sylkinäytteestä.

Sen jälkeen osanottajat vastasivat 14 päivän ajan joka ilta ennen nukkumaanmenoa kyselyyn, jossa he arvioivat seksihalujaan kumppaniaan kohtaan, tyytyväisyyttä avioliittoonsa, sitoutuneisuutta parisuhteeseensa, itsetuntoaan, stressitasoaan ja mielialaansa. Osanottajilta otettiin myös päivittäin sylkinäyte testosteronitason mittaamista varten.

Orgasmitiheys voi vaikuttaa

Tutkimuksen tulos oli yllätävän yksiselitteinen. Kun osanottajien vastauksia analysoitiin, ilmeni, että erot seksihaluissa vaihtelivat sen mukaan, mikä oli osanottajien kulloinenkin testosteronitaso. Vaikka tutkijat tarkastelivat myös muita tekijöitä, kuten miesten ja naisten tunteita ja yleistä tyytyväisyyttä parisuhteeseen, ainoa tekijä, joka selvästi selitti miesten suuremmat seksihalut, oli heidän naisia korkeampi testosteronitasonsa.

French huomauttaa kuitenkin, että miesten ja naisten keskinäiset seksihalut ovat kaikesta huolimatta monimutkainen kokonaisuus. Kaikkia tekijöitä ei huomioitu tutkimuksessa. Pois jäi muun muassa yksi iso seksuaalinen elementti.

”Yritimme parhaamme mukaan ottaa mukaan niin monta tekijää kuin mahdollista, mutta on silti seikkoja, joita meidän pitää selvittää jatkotutkimuksissa. Naiset esimerkiksi saavat heteroparisuhteessa harvemmin orgasmin kuin miehet, ja se ero voi tietysti vaikuttaa osapuolten toisiaan kohtaan kokemaan seksuaaliseen kiinnostukseen.”