NB_u21_sex

Liika seksi tekee onnettomaksi

Jos mieli on maassa, seksi ei olekaan oikotie onneen. Uuden tutkimuksen mukaan nimittäin liika seksi tekee ihmiset onnettomiksi.

torstai 21. toukokuuta 2015 teksti Karen Grubbe

Vireä seksielämä ei tee onnelliseksi, pikemminkin päinvastoin. Tähän yllättävään tulokseen päästiin tuoreessa yhdysvaltalaisen Carnegie Mellon -yliopiston tutkimuksessa.

Tutkimukseen osallistui 128 naimisissa olevaa heteroseksuaalista koehenkilöä, joiden ikä oli 35–65 vuotta.

Osallistujat harrastivat seksiä kaksi kertaa useammin kuin normaalisti

Tutkijat jakoivat pariskunnat kahteen ryhmään. Kolmen kuukauden aikana toinen ryhmistä jatkoi seksin harrastamista yhä useasti kuin ennenkin, mutta toinen ryhmä kaksinkertaisti viikottaisten yhdyntöjen määrän.

Osallistujat vastasivat tutkijoiden laatimiin kysymyksiin sekä ennen tutkimusjaksoa että sen jälkeen. Kysymykset käsittelivät persoonallisuutta, tunteita ja seksuaalista halua. Tutkimuksen aikana tilannetta seurattiin päivittäin esitetyillä kysymyksillä.

Tulokset yllättivät tutkijat. Ryhmä, jonka seksuaalielämä oli vilkasta, nautti seksistä vähemmän kuin ennen. Lisäksi heidän seksihalunsa hiipuivat, eivätkä he olleet niin onnellisia kuin ennen tutkimusjaksoa.

Tutustu laajaan seksiteemaan

Pakkoseksi tekee onnettomaksi

Aiemmissa tutkimuksissa tulokset ovat olleet päinvastaisia. Esimerkiksi 16?000 yhdysvaltalaisen keskuudessa tehty selvitys osoitti, että seksiä harrastavat ihmiset tuntevat olevansa onnellisia. Siinä ei kuitenkaan analysoitu, johtuuko onnellisuus ainoastaan seksistä vai liittyykö tunteeseen muita tekijöitä.

Tuoreessa tutkimuksessa pyrittiin ensimmäistä kertaa selvittämään, onko seksin ja onnellisuuden välillä havaittavissa jokin yhteys.

Tutkijat itse kertovat yllättyneensä tuloksesta mutta arvelevat, että koska pariskuntia oli määrätty harrastamaan seksiä normaalia enemmän, pakko ja velvollisuus ehkä heikensivät haluja. Rikas seksielämä voi silti olla hyvän parisuhteen perusta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: