Shutterstock

6 yllättävää seikkaa orgasmista

Orgasmi voi pidentää elämää, hampaiden harjaus voi kirvoittaa sen, ja sen voi saada kuoleman jälkeen. Valotamme kuutta mehukasta faktaa ihmisen orgasmista.

1. Orgasmi voi syntyä hampaiden harjauksesta

© Paweł Czerwiński/Unsplash

Useimmilla miehillä siihen tarvitaan peniksen kiihottamista, ja 75–80 prosentilla naisista vasta klitoriksen sormeilu tuottaa orgasmin. Sitten on myös niitä, joilla kaikki sujuu helpommin.

Eräs yhdysvaltalaisnainen on niin ”onnekas”, että hän saa orgasmin aina, kun harjaa hampaitaan. Tämä voi johtua siitä, että orgasmi on pohjimmiltaan autonomisen hermoston refleksi, jonka voivat laukaista monenlaiset aistiärsykkeet.

Kuuluisalla yhdysvaltalaisella seksologilla Alfred Kinseyllä oli myös potilas, joka saattoi saada orgasmin silittämällä kulmakarvojaan. Tieteessä tunnetaan myös fyysisen ponnistelun aiheuttamia orgasmeja.

2. Orgasmi paranee iän myötä

© Cristian Newman/Unsplash

Puolet yli 80-vuotiaista naisista laukeaa aina tai lähes aina. He ovat lisäksi tyytyväisempiä orgasmeihinsa kuin nuoremmat naiset. Tämä selvisi San Diegon alueella Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa, johon osallistui 806 naista. Tutkimus julkaistiin American Journal of Medicine -lehdessä.

Tutkimukseen osallistuneisten naisten keski-ikä oli 67. Heistä 67,1 prosenttia sai orgasmin joka kerta tai lähes joka kerta, kun he harrastivat seksiä – huolimatta siitä, että heidän seksihalunsa olivat vähentynet.

Iäkkäillä pareilla ilmeisesti voimakkaat tunnesiteet ja jatkuva fyysinen läheisyys edistävät seksuaalisen tyydytyksen saamista.

3. Orgasmi saadaan vain 11 prosentissa yhden illan jutuista

© Gregory Hayes/Unsplash

Vaikka ajatus kuumasta yhden illan jutusta voi saada hormonit hyrräämään, se ei todellisuudessa ole paras tapa saada orgasmi. Ei ainakaan naisille.

Eräs tutkimus osoittaa, että vain 11 prosenttia naisista saa orgasmin uuden kumppanin kanssa ensimmäisellä yhdyntäkerralla. 67 prosenttia vakituisessa parisuhteessa olevista taas saa orgasmin joka kerta.

Psykologit selittävät tätä muun muassa kiintymysteorialla, jonka mukaan parien seksuaalinen tyydyttyneisyys kasvaa samaa tahtia kuin läheisyys ja keskinäinen luottamus.

4. Kuollut voi saada orgasmin

© Shutterstock

Kliinisesti kuollut eli henkilö, joka makaa hengityskoneessa ja jonka sydän lyö vain avustettuna, voi teoriassa saada orgasmin, jos hänen sakraalihermoonsa annetaan pieniä sähköiskuja ja tuotetaan selkäydinrefleksi.

Lasarus-ilmiöksi kutsutussa tilassa lihakset supistuvat hyvin voimakkaasti ilman aivoista tulevaa käskyä.

Kuolleen orgasmia ei tosin ole koskaan todistettu käytännössä, eikä tällaiseen kokeeseen varmastikaan saataisi edes lupaa.

5. Nainen voi saada rintaorgasmin

© Annie Spratt/Unsplash

Naisen rinnat ja sukuelimet ovat suorassa yhteydessä keskenään sekä hormonaalisesti että hermojen välityksellä. Tästä on etua heti synnytyksen jälkeen, kun vauvan rinnanimeminen saa kohdun supistelemaan ja palautumaan. Siitä seuraa myös se, että pelkkä rintojen ja etenkin nännien hyväily voi tuottaa naiselle orgasmin.

Rintojen koskettelu aktivoi aivoissa saman alueen – sensorisen aivokuoren – kuin lähikontakti klitoriksen tai emättimen kanssa.

6. Orgasmi pitää kuoleman loitolla

© Shutterstock

Miehillä, jotka saavat viikossa kaksi tai useampia orgasmeja, on 50 prosenttia pienempi riski kuolla kuin muilla miehillä. Tämän osoittaa British Medical Journalissa julkaistu tutkimus.

Myöhemmissä tutkimuksissa on dokumentoitu, että miehillä, jotka saavat viikossa kolme orgasmia tai enemmän, on puolet pienempi riski saada erityisesti sydänkohtaus tai aivohalvaus.

Tutkimukset tosin osoittavat vain yhteyden orgasmien ja kuolleisuuden välillä, eivätkä ne kerro mitään vaikutusmekanismista.