Shutterstock

Opas: Tutkijat ryömivät vällyjen väliin

Hypnotisoiva rytmi saa aivosi räjähtämään niin, että tunnet onnen huumassa poistuvasi kehostasi. Tutkijat pystyvät nyt opastamaan sinut sukupuoliaktin läpi ja osoittamaan, että seksi ei ole vain pelkkää nautintoa.

Ennen aktia

Hyvät geenit sytyttävät

Tervetuloa ensimmäiselle osuudelle – aistien pariin. Ne valitsevat seksikumppanisi, etkä tiedosta valinnan perusteita. Et edes aavista, mikä partnerin kasvoissa, äänessä tai tuoksussa kiehtoo, mutta tiede pystyy valistamaan sinua.

guidet tur
© Shutterstock

Aistimethan lähettävät paljon tietoa aivojen havainnoista vastaaviin osiin, jotka paitsi tulkitsevat viestit myös informoivat sisällöstä muun muassa mielihyvää ja -alaa sääteleviä järjestelmiä.

Aistit ja aivot kiihottavat yhteistyössä, mutta ne ovat valikoivia – kiitos miljoonien vuosien evoluution.

Ensinnäkin toisten hormonit aistitaan herkästi, ja ne voivat vetää vahvasti puoleensa etenkin silloin, kun lisääntymis-mahdollisuudet ovat suurimmillaan.

Toiseksi aistit porautuvat kumppaniehdokkaan perimään, jotta mahdollisesti syntyvä jälkeläinen saisi kelpo geenit.

Ja tässä tilanteessa aivot puntaroivat kahta painavaa asiaa: toisaalta niitä miellyttävät omista poikkeavat ominaisuudet, toisaalta ne haluavat välttää riskinottoa ja suosivat, varmuuden vuoksi, tuttuja ja turvallisia piirteitä.

1. pysähdys: Korva

Kuukautiskierto kuuluu äänessä

Naisen ääni muuttuu kuukautiskierron aikana. Muutos ei mene kumppanilta ohi korvien, ja yleensä ääni herättää eniten vastakaikua silloin, kun nainen on kuukautiskierron hedelmällisimmässä
vaiheessa.

Asia kävi ilmi yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa, jossa selvitettiin miesten ja naisten reaktioita eri kuukautiskierron vaiheissa olevien naisten ääniin.

Naisten ääni on erityisen eroottinen siinä vaiheessa, kun munasolu irtoaa.

© Shutterstock

Kyselyn mukaan koehenkilöt pitivät seksuaalisesti houkuttelevimpina niitä naisääniä, jotka oli tallennettu hedelmällisinä päivinä.

Hedelmällisen naisen äänen eroottisuus heijastui myös koehenkilöiden pulssiin ja hikoiluun. Analyysi osoitti, että kuukautis­kierron vaihe vaikuttaa naisen äänen kautta hänen vetovoimaansa.

Mitä voit tehdä? Jos olet mies, kuuntele tarkasti. Jos olet nainen, käytä ääntäsi – paitsi jollet halua tulla raskaaksi.

2. pysähdys: Silmä

Kumppanit muistuttavat vanhempia

Amerikkalaisessa tutkimuksessa koehenkilöille näytettiin kahdenlaisia kuvia.

Toiset esittivät ventovieraita ihmisiä, toiset taas tuntemattomia ihmisiä, joiden kasvoihin oli kuvankäsittelyllä saatu joko itse koehenkilön tai hänen vanhempiensa piirteitä.

Koehenkilöt pitivät käsiteltyjen kuvien ihmisiä seksuaalisesti kiinnostavampina.

Suhtautumistapa kuitenkin muuttui päinvastaiseksi siinä tapauksessa, että koehenkilöille kerrottiin etukäteen, kuinka kuvat oli luotu.

Osa tutkijoista uskoo, että lapsena saaduista vaikutteista riippuu, millaisissa miehissä tai naisissa silmä loppujen lopuksi lepää.

© Shutterstock

Pidetäänkin mahdollisena, että ne mekanismit, joiden tehtävänä on varmistaa kiintyminen omiin vanhempiin lapsuudessa, vaikuttavat myös seksuaalivalintaan.

Lähisukulaisten välinen seksi on kuitenkin kulttuurin näkökulmasta tuomittavaa, ja se on yleensä sisäsiittoisuutta estävä tabu.

Mitä voit tehdä? Suhdetta kannattaa harkita tarkoin, jos partneri muistuttaa sinua itseäsi tai omaa isääsi tai äitiäsi.

3. pysähdys: Nenä

Vieraat geenit tuoksuvat

Kalat, linnut ja nisäkkäät haistavat ihanteellisen partnerin, eivätkä ihmiset tee poikkeusta. Ihmisen nenä pystyy erottamaan, minkä tyyppisiä HLA-1-proteiineja toisella henkilöllä on soluissaan.

HLA-1-pro-teiineja on kaikkialla kehossa, ja niillä on tärkeä osuus solujen suojautumisessa viruksia vastaan.

On olemassa A-, B- ja C-tyypin proteiineja, ja hajuaisti huolehtii siitä, että kiinnostus kohdistuu eri tyyppeihin kuin itsellä on.

Täydellisen kumppanin voi haistaa

Mikään ei tuoksu seksikkäämmältä kuin vieras HLA-1-proteiini, joka varmistaa lapsen tulevaisuuden.

© Claus Lunau & Shutterstock

Soluilla on sormenjäljet

HLA-1-proteiinien tuotantoa ohjaavat kolmenlaiset geenit, jotka saavat aikaan vastaavasti proteiinityypit A (sininen), B (vihreä) ja C (keltainen). Henkilöllä voi olla soluissaan yksi tai kaksi tyyppiä. Proteiinit sijaitsevat solun pinnalla, ja niiden tehtävänä on esitellä sieltä käsin tiettyjä solun sisäisiä proteiiniosasia.

© Claus Lunau & Shutterstock

Proteiineja päätyy hikeen

Pienet proteiiniosaset (pienet ympyrät) sopivat ainoastaan sentyyppiseen HLA-1-proteiiniin, jossa ne ovat. Siten niiden ominaislaatu voi paljastaa, mitä HLA-1-proteiineja henkilöllä on soluissaan. Kun osasia vapautuu hikirauhasissa, ne liukenevat hikeen, jota erittyy esimerkiksi kainalokuopissa.

© Claus Lunau & Shutterstock

Nenä aistii osaset

Hien haihduttua toisen henkilön proteiiniosasia on mukana siinä ilmassa, jota nenä ottaa vastaan. Nenän väliseinän molemmin puolin sijaitsevan parillisen vomeronasaalielimen (punainen) aistinsolut reagoivat osasiin ja lähettävät aivoille viestin, joka paljastaa osasten ominaislaadun.

Yhdistelmän osalta erilaisen henkilön hajua pidetään viehättävämpänä ja seksiä hänen kanssaan tyydyttävämpänä.

Lisäksi erilaisuus lisää halua hankkia yhteisiä lapsia. HLA-1-proteiinien evoluutiotehtävänä onkin varmistaa yhteiselle jälkeläiselle eri tyyppien sekoitus.

Hyvä yhdistelmä parantaa lapsen mahdollisuuksia torjua terveyttä uhkaavia viruksia.

Mitä voit tehdä? Käytä nenääsi, jos haluat hyvää seksiä tai lapsen.

Aktin aikana

Aivot räjähtävät

Nyt ollaan aivoissa – juuri sopivasti ennen päivän päähuvitusta: seksiaktia.

guidet tur
© Shutterstock

Sen aikana keho joutuu sähkö-impulssien ja hormonien sekasorron valtaan, ja lisäksi syntyy monenlaisia eritteitä. Aivot ottavat vastaan ärsykkeitä eri puolilta elimistöä, mutta ne keskittyvät sukupuolielimiin.

Sekä miehen terska että naisen klitoris sisältävät tuhansia hermopäätteitä, jotka viestittävät aivoille kevyistäkin kosketuksista.

Nämä alueet ovat avainasemassa orgasmin saamisessa, mutta eivät aina. Myös anuksen ärsyttäminen voi johtaa laukeamiseen, ja jotkut voivat saada orgasmin pelkästään ajattelemalla.

Useiden tutkijoiden mukaan naisilla on vaginassa herkkä alue, niin sanottu G-piste, joka voi tuottaa orgasmeja.

Sen olemassaolo on kiistanalainen asia, ja pidetään mahdollisena, että emätinorgasmin taustalla on klitoriksen epäsuora ärsytys.

Kehon ja aivojen kiihottumistavalla on suuri merkitys. Hyvin tärkeältä tekijältä vaikuttaa rytmi tai tempo. Se tahdistaa eri puolilta kehoa tulevat ärsykkeet ja vaivuttaa aivot eräänlaiseen transsitilaan, jossa henkilö on irtautunut ympäröivästä todellisuudesta.

Vähitellen viestintä saavuttaa huippunsa. Kliimaksina aivot räjähtävät rakastelun hekumasta.

Uusi seksiasento on yksi tehokkaimmista keinoista edistää orgasmin saamista sekä miehillä että naisilla.

© Shutterstock

Tutkijoiden 3 vinkkiä: Orgasmi vaatii koko kehon yhteistyötä

4. pysähdys: Aivot

Tyydytys onnellistaa

Aivotoiminta vilkastuu vähitellen seksin aikana ja saavuttaa huippunsa, kun saadaan orgasmi. Asia kävi ilmi tutkimuksessa, jossa kartoitettiin orgasmin saavien naisten aivoja toiminnallisella magneettikuvauksella.

Lisäksi vereen vapautuu valtavasti erilaisia hormoneja, kuten oksitosiinia, jolla on tärkeä osa rakkauden tuntemisessa, ja opioideja, joiden vaikutus muistuttaa kokaiinin ja heroiinin kaltaisten euforisoivien aineiden aikaansaamaa huumausta.

Lopputulos on onnen tunne, joka vyöryy aivojen ja elimistön läpi.

Aivot lisäävät empaattisuutta

Syvällä aivokuoressa sijaitseva aivosaari toimii tutkimusten mukaan jatkuvasti vilkkaammin, kun kiihottuminen on johtamassa tyydytykseen. Kun orgasmi on saatu, aivosaari alkaa rauhoittua. Alueella on suuri merkitys paitsi itsetuntemukselle myös toisten tunteiden ymmärtämiselle.

Claus Lunau & Shutterstock

Kipukynnys nousee korkealle

Aivorungon keskiviivatumakkeissa on enemmän serotoniini-hermoja kuin missään muualla aivoissa. Serotoniini-hermot osallistuvat muun muassa kipu-ärsykkeiden vaimentamiseen ja toimivat vilkkaasti orgasmin aikana. Tyydytyksen ansiosta kipukynnys voi olla 100 prosenttia korkeampi.

Claus Lunau & Shutterstock

Nautinto leviää hermoston kautta

Myös VTA-alueeksi kutsuttu ventraalinen keskiaivojen peitealue sisältää enimmäkseen dopamiini-hermoja, jotka ulottuvat muihin aivojen osiin. Näillä hermoilla on tärkeä osuus palkitsemisessa ja riippuvuuden syntymisessä, ja orgasmin tullessa ne toimivat vilkkaasti taaten tyydytyksen.

Claus Lunau & Shutterstock

Tajunta tuntuu irtoavan kehosta

Päälakilohkossa sijaitsevan kulmapoimun toiminta saavuttaa huippunsa orgasmin aikana. Alue on todettu keskeiseksi niin sanotuissa kehostapoistumiskokemuksissa. Kulmapoimu on kuitenkin aktiivinen myös esimerkiksi silloin, kun ajatukset karkaavat omille teilleen ja huomio kääntyy toisaalle.

Claus Lunau & Shutterstock

Kuva siitä, kuinka orgasmi syntyy, on vielä epäselvä, mutta rytmi näyttelee ilmeisesti tärkeää osaa.

Eri aisti-ärsykkeiden vahva rytminen syke saattaa tavallaan vaivuttaa transsiin, joka huipentuu kiihotuksen laukeamiseen tyydytyksenä.

On esitetty, että kyky liikkua rytmikkäästi on ollut miljoonia vuosia seksuaalivalinnan kriteeri. Toisin sanoen hyvästä rytmitajusta ja koordinaatiokyvystä on ollut etua kilpailussa lisääntymiskumppaneista.

Siihen voi liittyä oletus, että kyky liikuttaa kehoa rytmikkäästi on merkki hyvästä terveydestä ja kunnosta.

Mitä voit tehdä? Kehitä liikkeiden rytmiikkaa.

Aktin jälkeen

Seksi pitää hengissä

Orgasmi on ohi, ja kierroksen viimeinen osuus alkaa. Sillä tutustutaan seksin pitkäaikaisvaikutuksiin. Rakastelu jättää kehoon jälkiä, jotka voivat olla kestäviä.

guidet tur
© Shutterstock

Seksiaktin aikana erittyneet hormonit vaikuttavat vielä vähän aikaa.

Oksitosiini jyllää yhä ja saa tuntemaan kiintymystä ja hellyyttä partneria kohtaan. Veressä olevat opioidit pakottavat pienentämään kierroksia, ja olo muuttuu miellyttävän raukeaksi. Juuri tämä vaihe sopii vallan mainiosti leppoisaan loikoiluun ja jutteluun vuoteessa.

Seksin jälkeiset yhteiset hetket lisäävät tyytyväisyyttä ja parantavat parisuhdetta.

Oksitosiinin ja opioidien määrä pienenee pian, mutta intiimillä kanssakäymisellä on myös pysyviä vaikutuksia. Esimerkiksi säännöllinen seksielämä yleensä nostaa naisten estrogeenitasoa ja siten vaikuttaa muun muassa immuunijärjestelmään.

Tieteellisesti todistetut seksin terveyshyödyt näkyvät esimerkiksi pienempänä sairastuvuutena sydän- ja verisuoni-tauteihin ja syöpään.

5. pysähdys: Puolustusreaktiot

Elimistö ennakoi raskauden

Seksi muuttaa naisen immuunijärjestelmää, mutta se, miten muutos tarkalleen tapahtuu, on hämärän peitossa.

Estrogeenilla on todennäköisesti tärkeä osa, mutta myös partnerin bakteerit, rakastelun fyysiset vaikutukset ja aivojen välittäjäaineet voivat liittyä muutoksiin.

Amerikkalaistutkimus paljasti, että säännöllinen seksielämä muutti kahden eri vasta-aineen määrää elimistössä.

Vasta-aineet ovat proteiineja, joita immuunisolut tuottavat taistellessaan bakteereja ja viruksia vastaan.

Vasta-aineet tunnistavat tunkeilijoita ja sitoutumalla niiden pintaan auttavat immuuni-järjestelmää eliminoimaan ne.

Seksin ansiosta vasta-ainemäärät muuttuvat etenkin muna­solun irtoamisen aikoihin, ja pidetään mahdollisena, että muutos edistää raskaaksi tulemista toisaalta parantamalla siittiöiden edellytyksiä päästä munanjohtimeen, toisaalta suojaamalla hedelmöityneestä munasolusta kehittyvää alkiota infektioilta.

Seksi muuttaa naisen immuunijärjestelmää

Seksin ja raskauden välisessä kytköksessä on kysymys enemmästä kuin siittiöistä ja munasoluista. Seksi valmistaa immuunijärjestelmää raskauteen jo ennen hedelmöitystä.

© Claus Lunau & Shutterstock

Seksi säätelee immuunisoluja

Seksi saa immuunijärjestelmän solut erittämään enemmän IgG-vasta-aineita (siniset Y:t) ja vähemmän IgA-vasta-aineita (punaiset Y:t). Muutos saattaa johtua mm. siitä, että seksi lisää estrogeenia (keltaiset ympyrät), joka sitoutuu immuunisolujen pintareseptoreihin ja muuttaa niiden aktiivisuutta.

© Claus Lunau & Shutterstock

Immuunijärjestelmä suojelee siittiöitä

IgA-vasta-aineita (punaiset Y:t) erittyy esimerkiksi kohdunkaulassa, jossa ne huolehtivat vieraiden ainesten hävittämisestä. Kun IgA-vasta-aineiden määrä pienenee, siittiöt voivat edetä esteettä.

© Claus Lunau & Shutterstock

Vasta-aineet hyökkäävät tunkeilijoiden kimppuun

Säännöllinen seksi suurentaa veren IgG-vasta-ainepitoisuutta (siniet Y:t) munasolun irtoamisen aikoihin. IgG-vasta-aineet sitoutuvat esim. bakteereihin (vihreä) ja varmistavat, että immuunisolut (punainen) eliminoivat uhkatekijät. Korkea IgG-taso ilmeisesti antaa suojaa alkiolle.

Mitä voit tehdä? Harjoita ahkerasti seksiä, jos haluat immuunijärjestelmäsi valmistautuvan raskauteen.

6. pysähdys: Eturauhanen

Siemensyöksyt ehkäisevät syöpää

Eturauhassyöpä on yleisin yli 50-vuotiaiden miesten syöpäsairaus. Tutkimusten mukaan miehet voivat kuitenkin vaikuttaa seksillä sairastumisriskiinsä.

Laajassa amerikkalaistutkimuksessa kävi ilmi, että yli 21 siemensyöksyä kuukaudessa pienentää eturauhassyöpäriskiä 20 prosenttia verrattuna 4–7 siemensyöksyyn kuukaudessa.

Eturauhanen sijaitsee miehen virtsarakon alla. Eturauhassyövän oireita ovat muun muassa verinen virtsa ja siemenneste, virtsatulehdukset sekä erektio-ongelmat.

© Shutterstock

Pidetään mahdollisena, että siittiöille nestettä ravinnoksi tuottavaan eturauhaseen kertyy haitallisia määriä syöpää aiheuttavia aineita, jos siemenneste pääsee vaihtumaan ainoastaan hyvin pitkin välein.

Mitä voit tehdä? Pyri ainakin viiteen siemensyöksyyn viikossa.

7. pysähdys: Sydän

Hyvä seksi pitää pumpun kunnossa

Tyydytys tekee hyvää naisen sydämelle. Asia paljastui suuressa amerikkalaistutkimuksessa, jossa selvitettiin seksielämän ja sydän- ja verisuonitautiriskin yhteyttä iäkkäämmillä ihmisillä.

Naiset, jotka elivät seksuaalisesti tyydyttävässä parisuhteessa, sairastuivat harvemmin sydän- ja verisuonitauteihin.

Sydän- ja verisuonisairauksiin kuuluvat muun muassa aivoverenvuodot ja sydänkohtaukset.

© Shutterstock

Suojaava vaikutus voi johtua esimerkiksi siitä, että tyydyttävä seksi pienentää veren stressihormonipitoisuutta ja tukee mielenterveyttä.

Tutkimus paljasti sen sijaan, että ikämiesten on parempi harjoittaa seksiä melko maltillisesti.

Mitä voit tehdä? Panosta seksissä laatuun määrän sijasta.