Oksitosiini: Rakkaussuihke komistaa miehiä

Tutkijat ovat löytäneet eliksiirin, joka saa miehet näyttämään komeammilta naisten silmissä. Sen salaisuus piilee oksitosiini-hormonissa.

Oksitosiinisuihke

Nyt on toivoa kaikille miehille, joiden ulkonäöstä ei heti ensimmäiseksi tule mieleen George Clooney tai Matthew McConaughey.

Saksassa Bonnin yliopiston tutkijat ovat nimittäin löytäneet "rakkauseliksiirin", joka saa naiset pitämään miehiä entistä komeampina, kertoo Daily Mail.

Eliksiiri on suihke, joka sisältää syntocinonia eli synteettistä oksitoniini-hormonia. Jo pitkään on tidetty, että rakastuneiden ihmisten aivoista vapautuu oksitosiinia.

Naiset saivat rakkaussuihketta

Saksalaistutkijoiden kokeeseen osallistui 40 naista, joiden ikä oli 20–30 vuotta. Puolet naisista sai nenäsuihetta, joka sisältä syntocinonia, muut saivat nenäänsä plasebosuihketta eli lumevalmistetta. Sen jälkeen naisille esiteltiin miesten kuvia – muun muassa heidän oman kumppaninsa kuvia – ja naisten piti arvioida miesten ulkonäköä.

Seuraavaksi lumevalmistetta saanut ryhmä sai syntocinonia ja hormonia saanut sai lumevalmistesuihkeen nenäänsä.

Hämmästyttävää oli, että naiset arvioivat oman kumppaninsa 15 prosenttia miellyttävämmiksi sen jälkeen, kun he olivat saaneet suihkeena oksitoniinia.

Toimii myös miehillä

Rakkaushormoni oksitoniini vaikuttaa ilmeisesti myös miehiin.

Psykiatri René Hurlemann Bonnin yliopistosta Saksasta on julkistanut huomiota herättäviä tuloksia oksitosiinilla tekemistään kokeista. Hurlemann näytti 20:lle pitkässä ja vakaassa parisuhteessa olevalle nuorelle miehelle naisten kuvia.

Mukana oli kuvia sekä miesten omasta kumppanista että tuntemattomista naisista. Miesten piti pisteyttää naiset sen mukaan, kuinka viehättävinä he näitä pitivät.

Oksitosiini lisäsi kumppanin viehättävyyttä

Hurlemann toisti kokeen myöhemmin. Tällä kertaa miesten nenään suihkautettiin oksitosiinia. Tulokset muuttuivat ratkaisevasti. Hormonin vaikutuksen alaisena miehet pitivät kumppaniaan viehättävämpänä kuin aiemmin. Hormoni ei vaikuttanut muiden naisten pisteisiin.

Oksitosiinilla näyttää olevan merkittävä rooli ihmisen rakkauselämässä. Hurlemannin koehenkilöiden aivokuvauksissa ilmeni, että oksitosiini aktivoi aivoissa accumbens-tumaketta, joka kuuluu mielihyväjärjestelmään.

Muissa kokeissa on osoitettu, että tämä tumake saa romanttisen rakkauden tuntumaan hyvältä. Siksi oksitosiini sitoo kumppanit tiukemmin yhteen.

Lisää rakkauden kemiaa

Aivokeskukset ja kemialliset yhteydet ohjaavat rakkauselämäämme – niin flirttailun jännitystä, rakastumisen huumaa kuin parisuhteen turvallisuuttakin. Siinä voit lukea lisää tästä: