Shutterstock

Miten erektio syntyy?

Miehen erektio eli siittimen paisuminen ja jäykistyminen alkaa aivoista. Seksuaalinen ärsyke saa aivot lähettämään viestejä siittimeen johtaville hermoille. Siittimen rungon kummallakin puolella on löyhästä sidekudoksesta muodostunut

Miehen erektio eli siittimen paisuminen ja jäykistyminen alkaa aivoista. Seksuaalinen ärsyke saa aivot lähettämään viestejä siittimeen johtaville hermoille. Siittimen rungon kummallakin puolella on löyhästä sidekudoksesta muodostunut paisuvainen, joka sisältää sinusoidiksi sanottuja onteloita eli hiussuonipoukamia. Paisuvaiskudosta on myös virtsaputken ympärillä. Valtimoiden tuoma veri virtaa normaalisti sinusoidien läpi laskimoihin. Lepotilassa olevan siittimen paisuvaiskudos ei sisällä kovin paljon verta.

Katsaus maailman miesten peniksen pituuteen.

Seksuaalisen ärsykkeen aikaansaamat hermosignaalit saavat pai- suvaiskudoksessa syntymään typpioksidia. Sitä tarvitaan, jotta lihassolut rentoutuisivat ja siittimen valtimot laajenisivat.

Lihassolujen rentoutuminen lisää paisuvaiskudokseen virtaavan veren määrää, ja sinusoidit täyttyvät verellä. Koska paisuvaisia ympäröi valkokalvo, joka on joustava mutta silti tukeva, siitin jäykistyy. Tilavuudeltaan kasvanut paisuvaiskudos painaa laskimoita ja estää verta virtaamasta pois siittimestä. Laskimoiden seinämät ovat ohuempia kuin valtimoiden ja painuvat helpommin kasaan.

Erektiohäiriöihin on sekä psyykkisiä että fyysisiä syitä, kuten iän myötä tapahtuva verisuonten kalkkeutuminen. Osaa häiriöistä voidaan hoitaa esimerkiksi sildenafiilia sisältävillä lääkkeillä.