Shutterstock

Mitä aseksuaalisuus on?

Onko olemassa ihmisiä, jotka eivät koskaan tunne seksuaalista vetoa toista ihmistä kohtaan?

Aseksuaalinen ihminen kokee hyvin vähän tai ei lainkaan seksuaalista kiinnostusta muita kohtaan.

Yli 18 000 koehenkilön brittitutkimuksessa havaittiin, että noin 1 prosentti ihmisistä on aseksuaaleja. Osallistujilta kysyttiin muun muassa seksuaalisista mieltymyksistä, kumppaneiden lukumäärästä ja seksin määrästä. Jos osallistuja vastasi, ettei ollut koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan, hänet luokiteltiin aseksuaaliksi.

Tutkimuksessa 195 aseksuaaliksi luokitellusta osallistujasta 70 prosenttia oli naisia.

Aseksuaalien keskuudessa parisuhde oli harvinaisempi kuin seksuaalisesti aktiivisten ihmisten keskuudessa, mutta silti yli 30 prosenttia myös aseksuaaleista oli naimisissa tai avoliitossa.

70 prosenttia aseksuaalisista ihmisistä on naisia. Ja vaikka aseksuaalit eivät tunne seksuaalista vetoa, 30 prosenttia heistä on parisuhteessa.

Aseksuaaliset ihmiset voivat tuntea romanttista kiinnostusta muihin ilman halua harrastaa seksiä näiden kanssa. Ja vaikka aseksuaalit eivät olisikaan kiinnostuneita seksin harrastamisesta sinänsä, jotkut voivat silti harrastaa sitä esimerkiksi lasten saamiseksi.

Vasenkätisten joukossa enemmän aseksuaaleja

Tutkimuksessa ilmeni myös, että aseksuaalisten ihmisten terveys oli muita huonompi ja että aseksuaalisten naisten kuukautiset alkoivat seksuaalisesti aktiivisia naisia myöhemmin.

Eräässä toisessa tutkimuksessa ilmeni, että ihminen on 2,5 kertaa todennäköisemmin aseksuaalinen, jos hän ei ole oikeakätinen.

Aseksuaalisuus eroaa seksuaalisuuden häiriöistä, kuten frigiditeetistä, jossa ihminen ei pysty tuntemaan seksuaalista halua. Aseksuaaliset ihmiset eivät useinkaan ole huolissaan puuttuvasta seksinhalustaan, sillä aseksuaalisuus on luonnollinen osa heitä.

Voiko aseksuaaliksi muuttua ajan myötä?

Vaikka joskus olisikin ollut seksuaalisesti kiinnostunut jostakusta, aseksuaaliseksi voi muuttua ajan mittaan.

LUE MYÖS: Kuinka laaja seksuaalisuuden kirjo on?

Aseksuaalisuus ei ole muuttumaton olotila, ja samalla tavoin kuin heterokseksuaalinen ihminen voi kiinnostua myös samaa sukupuolta olevasta, myös aseksuaalinen ihminen voi jossakin vaiheessa tuntea seksuaalista vetovoimaa. Ihminen voi siis olla aseksuaalinen vain jonkin tietyn ajan elämässään, ei välttämättä koko ikäänsä.

Väliaikainen seksihaluttomuus ei tarkoita välttämättä sitä, että ihminen on aseksuaali.

Haluttomuus seksiin ei välttämättä tarkoita sitä, että ihminen on aseksuaalinen.

© Shutterstock

Aseksuaalisuus ei ole sama asia kuin se, että ei halua läheisyyttä oman kumppanin kanssa. Haluttomuus seksiin voi johtua monesta asiasta, eikä haluttomuus välttämättä tarkoita sitä, että ihminen on aseksuaali. Haluttomuus voi johtua esimerkiksi siitä, että oma kumppani ei enää kiinnosta tai että haluaa harrastaa seksiä muiden kanssa.

LUE MYÖS: Kuinka monta sukupuolia on?