Kondomiton ehkäisy miehille on lähes valmis

Uudentyyppinen ehkäisy miehille ei edellytä kiristävää kumia eikä perhekalleuksien leikkelyä. Tuote voi tulla markkinoille jo vuonna 2018.

miesten ehkäisy

Sekä miehille että naisille tarkoitetut ehkäisymenetelmät ovat usein epämiellyttäviä, sisältävät hormoneja tai edellyttävät peruuttamattomia toimenpiteitä.

Uudessa miehille suunnatussa menetelmässä ei ole mitään edellämainituista.

Uusi ehkäisy – Vasalgel – on juuri läpäissyt lääketieteelliset kokeet, joiden tulokset on julkaistu Basic and Clinical Andrology -sivustossa. Tutkimuksessa kuvataan, miten kaniinikoirailla yksi ruiske tarjosi tehokkaan suojan raskautta vastaan ainakin 12 kuukaudeksi.

Ei pysyvä ehkäisy

Vuosikausia kondomi on ollut ainoa miehille sopiva ehkäisy, joka ei ole peruuttamaton. Vasalgelin vaikutus sen sijaan voidaan peruuttaa, kun mies niin haluaa.

Vasalgel-menetelmssä lääkäri ruiskuttaa hyytelömäistä hydrogeeliä miehen siemenjohtimiin.

Geelitulppa estää siittiöiden pääsyn siemenjohtimesta pois, mutta esimerkiksi siemenneste pääsee silti tunkeutumaan sen läpi. Toisin sanoen mies voi ejakuloida yhdynnässä, mutta hänen siemennesteensä ei sisällä siittiöitä.

Ehkäisy toimii vuoden

Tuoreessa kokeessa 12 kaniinikoirasta saivat erisuuruisia annoksia Vasalgeliä siemenjohtimiin.

11 kaniinilla siemennesteestä ei ruiskeen jälkeen löytynyt yhtään siittiöitä. Kun koe vuoden kuluttua loppui, kaikki 12 kaniinia pystyivät hedelmöittämään naaraspuoliset kumppaninsa.

Kaiken kukkuraksi Vasalgelillä ei näytä olevan mitään sivuvaikutuksia. Sukupuolitaudeilta Vasalgel ei kuitenkaan suojaa.

Ehkäisy markkinoille 2018

Kokeen tehneet tutkijat sanovat, että heti, kun geeli poistettiin kaniinien siemenjohtimesta, siittiöt pääsivät taas kulkemaan vapaasti.

Ihmisillä kokeet on tarkoitus aloittaa tämän vuoden kuluessa. Tuote saattaa olla valmis käyttöön jo vuonna 2018.