Wikimedia Commons

Kondomin historia: Suolista silkkiin ja heinään

INTIIMIVYÖHYKE: Muinoin sänkyvoimistelussa pelivälineen päälle rullattiin eläinten suolta, ja renessanssin aikana käytettiin syljellä kostutettua puuvillakangasta. Kondomi on ollut käytössä aikojen alusta. Tervetuloa kurkistamaan kondomin historiaan.

Kondomi noin 12 000 eaa.: kotelo

Luolamies kääräisi penikselleen suojan

© Wikimedia Commons

Esihistorian varhaisin vihje kondomista löytyy pimeästä ja kosteasta luolasta Ranskasta. Akvitaniassa sijaitsevassa Combarellesin luolastossa on 300 metriä pitkä luolamaalaus, jossa esiintyvällä mieshahmolla on erektiossa olevan peniksensä päällä jonkinlainen kotelo. Osa arkeologeista uskoo, että kuva esittää varhaisinta tunnettua ehkäisymenetelmää, mutta teoriaa on kritisoitu.

Kondomi noin 3000 eaa.: vuohen rakko

Kuningas Minos sai apua eläimiltä

© Shutterstock

Ensimmäinen kondomia muistuttava historiallisen eli kirjallisia lähteitä sisältävän ajan esine on kuningas Minoksen vuohen rakko. Knossoksessa asunut Minos oli Kreetan kuningas. Tarujen mukaan hänellä oli monenmoisia ongelmia petipuuhissa. Hänen siemennesteensä sisälsi nimittäin skorpioneja ja käärmeitä, ja vasta kun hän tai hänen vaimonsa Pasiphaë keksi käyttää suojana vuohen rakkoa, tunnelma makuukamarissa alkoi lämmetä.

Kondomi noin 1000 eaa.: pellavahuppu

Egyptiläiset suojautuivat laakamadoilta

© Smithsonian

Muinaisia egyptiläisiä piinasivat loismadot. Niilin rantojen seisovissa makeanveden lammikoissa vilisi laakamatojen toukkia, jotka tunkeutuivat ihmisiin ihon läpi ja levisivät maksaan, virtsarakkoon ja muihin elimiin.

Bilhartsiana eli halkiomatotautina nykyisin tunnettu sairaus teki Egyptistä ”maan, jossa pojilla oli kuukautiset”, sillä he virtsasivat verta. Egyptiläiset uskoivat taudin tarttuvan seksuaalisessa kanssakäymisessä, ja suojautuakseen karmealta kohtalolta miehet huputtivat siittimensä ohuella pellavakankaalla.

Kondomi noin 50 eaa.: eläimen suoli

Roomalaiset pukeutuivat orgioihin lampaansuoleen

© Shutterstock

Orgioissa viihtyvät roomalaiset eivät pitäneet kondomia ehkäistäkseen raskautta, vaan heitä kiinnosti sen teho sukupuolitautien ehkäisyssä. He käyttivät kondomin tapaisia välineitä, jotka oli valmistettu joko vuohen tai lampaan suolesta, ja jotkut väittävät heidän käyttäneen raaka-aineena jopa kuolleiden vihollistensa ihoa.

Kondomi vuonna 0: öljyllä kostutettu silkki

Kiinalaiset pitivät sileästä ja liukkaasta

© Wikimedia Commons/Shutterstock

Idässä keisarillisen Kiinan miehet peittivät sukuelimensä ohuella silkkihupulla, joka oli kasteltu öljyllä luiston takaamiseksi. Japanilaiset suosivat niin sanottua kabuta-gataa, kärjen peittävää suojusta, joka oli tehty kuivatusta kilpikonnankuoresta tai nahasta.

Kondomi vuonna 1564: puuvillakangas

Kuppaa torjuttiin syljellä kastellulla puuvillatilkulla

© Wikimedia Commons

Eurooppalaiset toivat Uudesta maailmasta tuliaisinaan kupan, ja 1500-luvulla tauti levisi Ranskan armeijan mukana ympäri Eurooppaa. Tunnettu italialainen lääkäri Gabriele Fallopio kuvasi ranskantautia käsittelevässä teoksessaan vuonna 1564, miten pieni tilkku puuvillakangasta peniksen pään ympäri kietaistuna saattoi suojata taudilta etenkin, jos se käsiteltiin ensin jollain tarjolla olevalla aineella, kuten syljellä tai – jos vain oli mahdollista – elohopeasuolalla. Fallopion kerrotaan kokeilleen menetelmää 1 100 miehellä, joista yksikään ei saanut kuppaa.

Kondomi 1600-luvulla: suolisuoja

Teurastaja toimitti tavaraa myös makuuhuoneisiin

© Wikimedia Commons

1600-luvulla kondomeja tehtiin eniten kalojen, naudan ja lampaiden sisäelimistä. Aluksi niitä valmistivat teurastajat tai kalakauppiaat, jotka osasivat käsitellä suolia ja rakkoja, mutta vähitellen tuotanto erikoistui, kun kondomien tajuttiin sairauksien lisäksi ehkäisevän myös raskaaksi tulemista. Kondomeja esimerkiksi käsiteltiin rikillä, jotta niistä saatiin sileämpiä, ja vuonna 1750 Lontoossa aloitti toimintansa ensimmäinen kondomikauppa.

Kondomi vuonna 1855: vulkanisoitua kumia

Goodyear antoi maailmalle kierrätyskondomin

© Science Museum London

Yhdysvaltalainen kemisti Charles Goodyear keksi vuonna 1839 ruveta vulkanisoimaan raakakumia eli lisäämään siihen kuumennuksen aikana rikkiä, jolloin kumi säilytti elastisuutensa. Tämä teki mahdolliseksi myös kestävien ja joustavien kondomien massatuotannon. Ensimmäiset tulivat myyntiin vuonna 1855. Ne olivat 1–2 millimetriä paksuja – ja niitä voitiin käyttää uudelleen. Kun kondomi pestiin miedolla saippuavedellä ja kuivattiin sitä varten tehdyssä telineessä, se oli pian kuin uusi.

Kondomi vuonna 1929: lateksi

Kumin ja veden sekoite lähensi rakastavaisia

© Science Museum, London

Yhdysvalloissa Youngs Rubber Company alkoi vuonna 1929 ensimmäisenä valmistaa lateksikondomeja. Lateksi on luonnonkumia, josta saadaan vettä lisäämällä erittäin ohutta ja joustavaa. Kondomi voi venyä jopa kahdeksankertaiseksi alkuperäiseen mittaansa verrattuna, ja siitä voidaan valmistaa alle millin paksuinen kalvo. Nykyisin tavalliset lateksikondomit ovat 0,06 millimetrin paksuisia.

Kondomi vuonna 2016: heinä

Australialainen heinäkasvi parantaa lateksikondomia

© Shutterstock

Queenslandin yliopiston tutkijaryhmä kehittää kondomia lateksista ja Australiassa kasvavasta spinifexiksi kutsutusta Triodia-sukuun kuuluvasta heinästä. Kondomista saadaan menetelmällä 30 prosenttia ohuempia kuin tavallisista kondomeista, mutta ne ovat yhtä kestäviä. Spinifex sisältää erikoista nanoselluloosaa eli kasvin soluseiniä tukevaa ainetta, joka lateksiin yhdistettynä tekee kondomeista 20 prosenttia lujempia.