kondomin historia kondomit TOP

Kondomin historia: Suolista silkkiin ja heinään

Muinoin sänkyvoimistelussa pelivälineen päälle rullattiin eläinten suolta, ja renessanssin aikana käytettiin syljellä kostutettua puuvillakangasta. Kondomi on ollut käytössä aikojen alusta. Tervetuloa kurkistamaan kondomin historiaan.

perjantai 12. helmikuuta 2016 teksti Mikkel Skovbo

Kondomeja noin 12 000 eaa.: kotelo

– Luolamies kääräisi penikselleen suojan –

Esihistorian varhaisin vihje kondomista löytyy pimeästä ja kosteasta luolasta Ranskasta. Akvitaniassa sijaitsevassa Combarellesin luolastossa on 300 metriä pitkä luolamaalaus, jossa esiintyvällä mieshahmolla on erektiossa olevan peniksensä päällä jonkinlainen kotelo. Osa arkeologeista uskoo, että kuva esittää varhaisinta tunnettua ehkäisymenetelmää, mutta teoriaa on kritisoitu.

Kondomeja noin 3000 eaa.: vuohen rakko

– Kuningas Minos sai apua eläimiltä –

Ensimmäinen kondomia muistuttava historiallisen eli kirjallisia lähteitä sisältävän ajan esine on kuningas Minoksen vuohen rakko. Knossoksessa asunut Minos oli Kreetan kuningas. Tarujen mukaan hänellä oli monenmoisia ongelmia petipuuhissa. Hänen siemennesteensä sisälsi nimittäin skorpioneja ja käärmeitä, ja vasta kun hän tai hänen vaimonsa Pasiphaë keksi käyttää suojana vuohen rakkoa, tunnelma makuukamarissa alkoi lämmetä.

Kondomeja noin 1000 eaa.: pellavahuppu

– Egyptiläiset suojautuivat laakamadoilta –

Muinaisia egyptiläisiä piinasivat loismadot. Niilin rantojen seisovissa makeanveden lammikoissa vilisi laakamatojen toukkia, jotka tunkeutuivat ihmisiin ihon läpi ja levisivät maksaan, virtsarakkoon ja muihin elimiin. Bilhartsiana eli halkiomatotautina nykyisin tunnettu sairaus teki Egyptistä ”maan, jossa pojilla oli kuukautiset”, sillä he virtsasivat verta. Egyptiläiset uskoivat taudin tarttuvan seksuaalisessa kanssakäymisessä, ja suojautuakseen karmealta kohtalolta miehet huputtivat siittimensä ohuella pellavakankaalla.

Kondomeja noin 50 eaa.: eläimen suoli

– Roomalaiset pukeutuivat orgioihin lampaansuoleen –

Orgioissa viihtyvät roomalaiset eivät pitäneet kondomia ehkäistäkseen raskautta, vaan heitä kiinnosti sen teho sukupuolitautien ehkäisyssä. He käyttivät kondomin tapaisia välineitä, jotka oli valmistettu joko vuohen tai lampaan suolesta, ja jotkut väittävät heidän käyttäneen raaka-aineena jopa kuolleiden vihollistensa ihoa.

Kondomi vuonna 0: öljyllä kostutettu silkki

– Kiinalaiset pitivät sileästä ja liukkaasta –

Idässä keisarillisen Kiinan miehet peittivät sukuelimensä ohuella silkkihupulla, joka oli kasteltu öljyllä luiston takaamiseksi. Japanilaiset suosivat niin sanottua kabuta-gataa, kärjen peittävää suojusta, joka oli tehty kuivatusta kilpikonnankuoresta tai nahasta.

Kondomi vuonna 1564: puuvillakangas

– Kuppaa torjuttiin syljellä kastellulla puuvillatilkulla –

Eurooppalaiset toivat Uudesta maailmasta tuliaisinaan kupan, ja 1500-luvulla tauti levisi Ranskan armeijan mukana ympäri Eurooppaa. Tunnettu italialainen lääkäri Gabriele Fallopio kuvasi ranskantautia käsittelevässä teoksessaan vuonna 1564, miten pieni tilkku puuvillakangasta peniksen pään ympäri kietaistuna saattoi suojata taudilta etenkin, jos se käsiteltiin ensin jollain tarjolla olevalla aineella, kuten syljellä tai – jos vain oli mahdollista – elohopeasuolalla. Fallopion kerrotaan kokeilleen menetelmää 1?100 miehellä, joista yksikään ei saanut kuppaa.

Kondomi 1600-luvulla: suolisuoja

– Teurastaja toimitti tavaraa myös makuuhuoneisiin –

1600-luvulla kondomeja tehtiin eniten kalojen, naudan ja lampaiden sisäelimistä. Aluksi niitä valmistivat teurastajat tai kalakauppiaat, jotka osasivat käsitellä suolia ja rakkoja, mutta vähitellen tuotanto erikoistui, kun kondomien tajuttiin sairauksien lisäksi ehkäisevän myös raskaaksi tulemista. Kondomeja esimerkiksi käsiteltiin rikillä, jotta niistä saatiin sileämpiä, ja vuonna 1750 Lontoossa aloitti toimintansa ensimmäinen kondomikauppa.

Kondomi vuonna 1855: vulkanisoitua kumia

– Goodyear antoi maailmalle kierrätyskondomin –

Yhdysvaltalainen kemisti Charles Goodyear keksi vuonna 1839 ruveta vulkanisoimaan raakakumia eli lisäämään siihen kuumennuksen aikana rikkiä, jolloin kumi säilytti elastisuutensa. Tämä teki mahdolliseksi myös kestävien ja joustavien kondomien massatuotannon. Ensimmäiset tulivat myyntiin vuonna 1855. Ne olivat 1–2 millimetriä paksuja – ja niitä voitiin käyttää uudelleen. Kun kondomi pestiin miedolla saippuavedellä ja kuivattiin sitä varten tehdyssä telineessä, se oli pian kuin uusi.

Kondomi vuonna 1929: lateksi

– Kumin ja veden sekoite lähensi rakastavaisia –

Yhdysvalloissa Youngs Rubber Company alkoi vuonna 1929 ensimmäisenä valmistaa lateksikondomeja. Lateksi on luonnonkumia, josta saadaan vettä lisäämällä erittäin ohutta ja joustavaa. Kondomi voi venyä jopa kahdeksankertaiseksi alkuperäiseen mittaansa verrattuna, ja siitä voidaan valmistaa alle millin paksuinen kalvo. Nykyisin tavalliset lateksikondomit ovat 0,06 millimetrin paksuisia.

Kondomi vuonna 2016: heinä

– Australialainen heinäkasvi parantaa lateksikondomia –

Queenslandin yliopiston tutkijaryhmä kehittää kondomia lateksista ja Australiassa kasvavasta spinifexiksi kutsutusta Triodia-sukuun kuuluvasta heinästä. Kondomista saadaan menetelmällä 30 prosenttia ohuempia kuin tavallisista kondomeista, mutta ne ovat yhtä kestäviä. Spinifex sisältää erikoista nanoselluloosaa eli kasvin soluseiniä tukevaa ainetta, joka lateksiin yhdistettynä tekee kondomeista 20 prosenttia lujempia.

Miehillä on kondomi, naisilla e-pilleri

Siinä missä kondomi on ollut miesten (ja naisten) turvana satoja vuosia, e-pilleri on varsin tuore keksintö. Lue lisää pitkästä taistelusta, joka käytiin, ennen kuin ihmelääke saatiin markkinoille vuonna 1960:

KONDOMI-NIMITYKSEN TAUSTA

Huhujen mukaan nimitys juontuu tohtori Condomista, joka 1600-luvulla kehitti kuningas Kaarle II:lle tavan rajoittaa kuninkaallisten äpäröiden määrää.

Toisen teorian mukaan nimi tulee latinan sanasta condus, joka tarkoittaa ”säilyttäjää” tai ”suojelijaa”.

Ranskalaiset ovat kutsuneet 1600-luvulla kondomia myös ”englantilaiseksi sadetakiksi” ja englantilaiset ”ranskalaiseksi kirjeeksi”.

Sana mainittiin tieteellisessä yhteydessä vasta vuonna 1711, kun brittiläinen lääkäri Daniel Turners kirjoitti kupasta. Sanakirjaan se otettiin vuonna 1785.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: