Kolme uskomusta hi-viruksesta

Hi-virus on leikkinyt lääkärien kanssa piiloleikkiä jo vuosikymmeniä, mutta nyt on olemassa lääke, joka estää tartunnan yhdynnässä. Paneudumme kolmeen pelättyyn hi-virukseen liittyvään uskomukseen.

Saastunut T-solu
© Wikimedia Commons

Suojaamaton seksi hiv-positiivisen kanssa on aina riski

TARUA: Hi-virusta kantavien saama lääkitys on niin tehokasta, että he eivät voi tartuttaa muita. Tähän johtopäätökseen tultiin suuressa eurooppalaisessa tutkimuksessavuonna 2016.

Siinä seurattiin useiden vuosien ajan 888:aa paria, joista toinen puolisko oli saanut tartunnan. Parit harrastivat säännöllisesti seksiä ilman kondomia, mutta yhdessäkään tapauksessa terve kumppani ei saanut tartuntaa.

Hiv tarttuu suuseksissä

TARUA: Hiv-positiiviset tartuttavat virusta muun muassa sperman ja emätineritteen välityksellä ollessaan kosketuksessa kumppanin emättimen tai peräaukon limakalvoihin.

Suun ja kielen limakalvot ovat pinta-alaltaan paljon pienempiä eivätkä ne ole yhtä herkkiä. Ne ovat siis vastustuskykyisempiä, ja tunnetaan vain hyvin harvoja esimerkkejä hiv:n tarttumisesta suuseksissä.

Hiv:n voi pysäyttää vain kondomi

TOTTA, MUTTA: Kondomin käyttö on edelleen ainoa tapa suojautua varmasti hiv:tä vastaan, mutta nykyään on myös mahdollista ehkäistä tartuntaa.

EU:ssa on vuodesta 2017 alkaen tarjottu ennalta ehkäisevästi Truvada-nimistä lääkettä sellaisille terveille ihmisille, joilla on suuri riski saada hiv-tartunta – esimerkiksi homoseksuaalisille miehille, joilla on paljon seksikumppaneita.

Vuonna 2010 laaja, 2 499 homoseksuaalista miestä käsittänyt tutkimus osoitti, että Truvada vähensi hiv-tartunnan riskiä 44 prosenttia, ja toiset tutkimukset antavat viitteitä vieläkin paremmista tuloksista. Truvadalla hoidetaan myös jo tartunnan saaneita.

Tutkijat testaavat nyt ensimmäistä tehokasta hiv-rokotetta ihmisillä – ja lisäksi kokeillaan kuuria, joka parantaisi sairastuneet täysin.