Punatukkaiset odottavat pisimpään

Geenit ratkaisevat ekan kerran ajankohdan

Punatukkaisilla eka kerta koittaa myöhempään kuin muilla. Tutkimuksen mukaan se johtuu geeneistä.

torstai 28. huhtikuuta 2016 teksti Babak Arvanaghi

Hiusten värillä voi olla ratkaiseva merkitys sille, milloin menetit tai menetät neitsyytesi.

Sen osoittaa suuri tutkimushanke, jossa on löydetty yhteyksiä tiettyjen geenien ja ensimmäisen seksikokemuksen ajankohdan välillä.

Hankkeessa tutkittiin seksuaalisen käyttäytymisen ja perimän yhteyttä 380 000 erimaalaisella ihmisellä. Kaikkiaan tutkimuksessa löydettiin 38 geeniä, jotka vaikuttavat seksuaaliseen käyttäytymiseen.

Punatukkaiset odottavat pisimpään

Punatukkaisilla miehillä ja naisilla on taipumus aloittaa seksin harrastaminen myöhemmin kuin ei-punatukkaisilla. Tämä johtuu MC1R-geenistä, joka vaikuttaa hiusten väriin ja myös ensimmäisten seksikokemusten lykkäämiseen.

Toinen geeni, joka näyttää siirtävän ekan kerran ajankohtaa myöhäisemmäksi, on MSRA. Sama geeni tekee kantajastaan ärtyisän.

Ratkaisevan geenin nimi on CADM2. Se liittyy riskinottoon. Tämän geenin kantajilla on tavallisesti lukuisia seksikumppaneita ja he aloittavat seksin harrastamisen jo melko nuorena.

Eka kerta on yhteydessä luonteeseen ja terveydentilaan

Tutkijoiden mukaan geenit määräävät silti vain 25-prosenttisesti sen, milloin yksilö aloittaa seksielämän. Muuten siihen vaikuttavat sosiaaliset ja kulttuuriset tekijät.

Tutkijat toivovat, että uusi tieto auttaisi kohentamaan yleisesti väestön terveydentilaa.

Ensimmäisen seksikokemuksen varhainen ajankohta voidaan yhdistää muun muassa heikkoon koulumenestykseen, diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä rintasyöpään.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: