Shutterstock & Lotte Fredslund
Kädet pehmustetuissa käsiraudoissa

Geenit määräävät seksifantasiasi

Oletko kiinnostunut miehistä, naisista vai muista? Sytyttääkö sinut romantiikka vai piiskaleikki, intiimi lemmenhetki vai ryhmäseksi? Tuoreen tutkimuksen mukaan mielihalut riippuvat geeneistä.

Käsiraudat, piiska ja side silmille. Voi kuulostaa pienen vähemmistön seksimieltymyksiltä, mutta tutkimus sanoo toista.

Yli puolet meistä fantasioi joko alistajan tai alistujan roolista seksissä. 30 prosentilla on ollut fantasioita, joissa heidät pakotetaan seksiin.

Rajuilta kuulostavat mielihalut voivat tuntua oudoilta, mutta ainakin tuoreen belgialaisen tutkimuksen mukaan viehtymykselle kipuun ja alistumiseen seksissä on luonnollinen selitys. Tutkimukseen osallistui pariskuntia, joiden seksiin kuului alistamista ja alistumista. Pariskuntien perimästä löytyi kiinnostavia yhteneväisyyksiä.

Belgialaistutkimus ei ole ainoa, jossa on saatu tämänsuuntaisia tuloksia.

Lateksipukuinen ihminen

Erilaiset seksuaaliset fetissit ovat yleisempiä kuin monet luulevat. Tuoreen belgialaisen tutkimuksen mukaan veren hormoni saa ihmisen syttymään esimerkiksi tästä asusta.

© Shutterstock

Seksistä on tullut kuuma aihe tiedemaailmassa. Eri puolilla maailmaa tutkijat yrittävät selvittää, mikä saa ihmisten halut heräämään ja mistä syystä. Selityksiä on haettu sekä kaukaa ihmissuvun menneisyydestä että ihmisen geeneistä. Tutkijoiden mukaan miljoonien vuosien evoluution aikana miesten ja naisten seksuaalisuuden välille on muodostunut selviä eroja – mutta myös ehkä yllättäviäkin yhtäläisyyksiä.

Tutkimus kumoaa seksimyyttejä

Seksifantasioihin liittyy monenlaisia uskomuksia ja stereotypioita – etenkin naisten ja miesten fantasioiden erojen osalta. Viime aikoina ilmiötä on tutkittu lähemmin, ja samalla on ehkä päästy jyvälle fantasioiden biologisesta taustasta. Tutkimuksen valossa näyttää siltä, että joissakin yleisissä olettamuksissa piilee totuuden siemen, mutta osa on täysin perättömiä.

Yksi sitkeästi elävä myytti on, että miehet ajattelevat seksiä joka seitsemäs sekunti. Se tarkoittaisi yli 8 000:ta seksiin liittyvää ajatusta päivän aikana. Myytti osoitettiin perättömäksi jo vuonna 2011 yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa. Tutkimukseen osallistuneet miehet miettivät seksipuuhia 19 kertaa päivässä.

63 prosenttia miehistä on fantasioinut katsovansa salaa, kun joku riisuutuu. Joyal et al., 2015

Miehet silti ajattelivat seksiä enemmän kuin tutkimukseen osallistuneet naiset. Näiden mielessä seksi kävi vain kymmenen kertaa päivässä.

Yleinen käsitys on myös se, että miehet ovat ensisijaisesti kiinnostuneita itseään nuoremmista seksikumppaneista, kun taas naisia viehättävät enemmän heitä itseään vanhemmat partnerit.

Vuonna 2015 kanadalaisessa tutkimuksessa kyseltiin 1 516 koehenkilön seksifantasioita. Tuloksista kävi ilmi, että miehillä todellakin oli naisia enemmän fantasioita seksistä itseään nuorempien kanssa. Toisaalta miehet fantasioivat naisia enemmän myös seksistä itseään paljon vanhempien kumppanien kanssa.

Piiskausfantasia
© Shutterstock

Miehillä ja naisilla erilaiset fantasiat

Kolmas yleinen uskomus on se, että naiset fantasioivat miehiä enemmän intiimeistä ja romanttisista kohtaamisista. Luulo on väärä.

Kanadalaisen tutkimuksen mukaan 92 prosenttia naisista pitää romantiikkaa tärkeänä seksisuhteessa, mutta niin vastasi myös 88 prosenttia miehistä. Tutkimuksessa ei ollut mukana muunsukupuolisia ihmisiä.

86 prosenttia naisista sanoi, että tunnelma ja ympäristö ovat tärkeitä seksissä. Miehillä luku oli lähes yhtä suuri: 81 prosenttia. Ja kun kartoitettiin miesten ja naisten kymmenen yleisintä seksifantasiaa, yli puolet niistä oli samoja.

Miehillä ja naisilla on siis paljon enemmän yhteistä kuin vanhat myytit antavat ymmärtää. Sukupuolten välillä on kuitenkin myös selviä eroja. Tutkijoiden mukaan niiden tausta on ihmislajin evoluutiossa.

Evoluutio suosi ryhmäseksiä

Kanadalaistutkimuksessa ilmeni, että heteroseksuaaliset miehet fantasioivat useammin seksistä kahden naisen kanssa yhtä aikaa kuin naiset seksistä kahden miehen kanssa. Jopa 75 miehistä kertoi kiihottuvansa ajatuksesta seksistä useamman kuin kolmen naisen kanssa yhtä aikaa.

Selitys löytyy tutkijoiden mukaan todennäköisesti vastuusta seksin seurauksista. Jos seksi johtaa raskauteen ja lapsen syntymään, naisen täytyy huolehtia lapsesta jopa oman terveytensä uhalla, kun taas mies voi livetä vastuusta.

Se, että miehelle omien geenien levittäminen on pienempi vaiva ja riski kuin naiselle, voi selittää sen, miksi miehet keskimäärin kiihottuvat herkemmin ja ovat vähemmän nirsoja seksikumppaniensa suhteen kuin naiset. Ehkä siksi miehiä myös kiehtoo ajatus monesta kumppanista.

Raskauden riski on voinut tuottaa naisille kriittisen ja pidättyväisen suhtautumisen seksikumppanien valintaan.

Silti ei pidä tehdä liian pitkälle meneviä yleistyksiä. Vaikka naiset fantasioivat miehiä harvemmin ryhmäseksistä, myös yli puolet kanadalaistutkimuksen naisista oli fantasioinut seksistä kahden miehen kanssa yhtä aikaa. Tälläkin mielihalulla saattaa olla looginen biologinen selitys.

Trio

57 prosenttia naisista fantasioi seksistä kahden miehen kanssa yhtä aikaa. 28 prosentilla fantasioissa on enemmän kuin kolme miestä.

© Shutterstock

Eläinkunnassa on yleistä, että naaras parittelee paritteluaikana usean koiraan kanssa. Viime vuosikymmeninä tutkijat ovat päässeet jyvälle ilmiön taustasta. Parittelu monen koiraan kanssa ei lisää jälkeläisten määrää, mutta se voi auttaa naarasta tuottamaan mahdollisimman elinkelpoisen poikasen.

Ennen parittelua naaras valikoi kumppaninsa ulkoisten ominaisuuksien, kuten ulkonäön, koon ja käytöksen, perusteella. Kohdussa voi tapahtua toinen, yhtä tärkeä valinta.

Kun kohdussa on usean koiraan siittiöitä, ne kilpailevat keskenään munasolun hedelmöittämisestä. Voittaja voi olla siittiö, joka on paras uimari tai jonka tietyt geneettiset ominaisuudet sopivat parhaiten munasolun ja kohdun kemiallisiin olosuhteisiin. Silloin jälkeläinen saa parhaat tarjolla olevat geenit.

Piiskaaminen kiihottaa

Mieltymys ryhmäseksiin voi siis selittyä biologiasta. Vaikeampaa on löytää selitystä mielihyvälle, jonka tuottaa fantasia vaikkapa sähköiskuista tai suukapulasta seksin aikana. Hankalasti selitettäviä ovat myös fantasiat, joissa ei esiinny lainkaan toista ihmistä. Joku voi kokea kiihottavaksi esimerkiksi kumiasuihin pukeutumisen.

Tutkijoiden mukaan tällaisten fantasioiden taustalla ei ole niinkään evoluutio vaan aivojen toimintatapa.

36 prosentilla naisista on fantasioita, joissa heitä piiskataan tai läpsitään seksin aikana. Joyal et al., 2015

Ainakin rotille voi kehittyä fetissejä yllättävänkin helposti. Kanadalaisen Concordia-yliopiston kokeessa rottakoiraille puettiin päälle pienet liivit ennen kuin ne pääsivät ensimmäistä kertaa parittelemaan naaraan kanssa. Verrokkiryhmän koiraat kokivat ensimmäisen parittelunsa ilman liivejä.

Seuraavassa vaiheessa puolelta ensimmäisen ryhmän koiraista otettiin liivit pois ja puolet toisesta ryhmät saivat liivit. Sitten koiraat päästettiin taas parittelemaan naaraiden kanssa.

Parittelu sujui useimmilta ongelmitta – paitsi niiltä ensimmäisen ryhmän koirailta, joilla oli ollut liivit ensimmäisellä kerralla mutta joilta ne oli otettu pois. Ne eivät päässeet oikeaan vireeseen. Liiveistä oli muodostunut niille fetissi, koska niiden aivoissa liivit yhdistyivät ensimmäiseen seksikokemukseen.

Aivotoiminta
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Aivot kylpevät seksissä

Niin sanotuilla BDSM-fantasioilla, joihin liittyy sitomista, alistamista, rankaisemista tai alistettuna olemista, on tutkijoiden mukaan toisenlainen tausta. Vuonna 2020 Belgiassa tehdyssä tutkimuksessa analysoitiin 35:n BDSM-seksiä harrastavan pariskunnan verinäytteitä, jotka oli otettu ennen seksiä ja sen jälkeen. Näytteistä ilmeni, että seksin aikana endokannabinoidien ja kortisolin erittyminen kiihtyi etenkin alistuvalla osapuolella.

Endokannabinoidit tuottavat seksuaalista mielihyvää, mutta kortisoli liittyy yleensä stressiin. Koehenkilöiden kortisolitaso nousi varsinkin silloin, kun seksiin liittyi kivun kokemus.

Kortisoli ei ole pelkästään stressihormoni. Se vaikuttaa myös aivojen mielihyväkeskukseen ja myös riippuvuuksien syntyyn. Kortisolilla on osansa esimerkiksi siinä ilossa, jota lapset tuntevat odottaessaan jouluaattoa.

Belgialaistutkijoiden mukaan endokannabinoidien ja kortisolin yhdistelmä tuottaa BDSM-seksissä lähes riippuvuutta aiheuttavan mielihyvän tunteen.

Geenit ohjaavat rooleja

Mikä sitten saa jotkut toiset meistä syttymään oman tai toisen sukupuolen edustajista tai molemmista?

Tavallisimpia fantasiat saman sukupuolen edustajista ovat homoseksuaaleilla, mikä ei sinänsä ole yllättävää. Monet tutkimukset osoittavat, että homoseksuaalisuus on vahvasti geneettinen ominaisuus. Jos homoseksuaalisella naisella on identtinen kaksossisarus, tämäkin on 48 prosentin todennäköisyydellä homoseksuaalinen. Jos kaksoset ovat epäidenttisiä, todennäköisyys on 16 prosenttia. Toisaalta sisaruspuolen osalta todennäköisyys on vain kuusi prosenttia. Miehillä luvut ovat samansuuntaiset.

Näyttää siis selvältä, että geenit ohjaavat seksuaalista suuntautumista, mutta on vielä hämärän peitossa, mitkä geenit määräävät ihmisen seksuaalisuuden. Uusi tutkimus ehkä johdottaa vastauksen jäljille.

Miehet suutelevat

Vuonna 2015 Kanadassa tehdyn tutkimuksen mukaan 21 prosenttia miehistä on fantasioinut seksistä toisen miehen kanssa. Vain 11 prosenttia heistä kuitenkin piti itseään homo- tai biseksuaalisena.

© Shutterstock

Vuonna 2021 julkaistussa kansainvälisessä tutkimuksessa analysoitiin 800 000 ihmisen dna-näytteet. Puolella heistä ei ollut kokemuksia seksistä oman sukupuolen edustajien kanssa. Puolella oli ainakin yksi homoseksuaalinen kokemus.

Ilmeni, että jälkimmäisen ryhmän jäsenillä oli yhteinen geneettinen piirre, joka oli paljon harvinaisempi ensimmäisessä ryhmässä. Piirre vaikutti muun muassa hajuaistiin ja sukupuolihormonien eritykseen. Samalla kuitenkin huomattiin, että perimä on vain yksi monista seksuaalisuuteen vaikuttavista tekijöistä.

Tutkimuksen yllättävin tulos ei ollut se, että homoseksuaalisuus on yhteydessä geeneihin, vaan se, että nämä geenit ovat myös merkittävä etu ihmislajin evoluutiossa.

Vasta-aine leimaa aivot

Tutkijoiden mukaan homoseksuaaliseen suuntautumiseen ohjaavat geneettiset piirteet katoaisivat vähitellen väestöstä, elleivät ne antaisi kantajilleen eloonjäämiseen tai lisääntymiseen liittyviä etuja.

Kun tutkimuksen osanottajia tarkasteltiin lähemmin, kävi ilmi, että niillä, jotka olivat harrastaneet heteroseksiä monien eri kumppanien kanssa, oli selvästi enemmän yhteisiä geneettisiä piirteitä homoseksuaalien kanssa kuin niillä, joilla oli vain vähän seksikumppaneita.

Homoseksuaalisuuteen liittyviä piirteitä oli keskimääräistä enemmän henkilöillä, jotka olivat luonteeltaan avoimia tai ulkonäöltään puoleensavetäviä. Samat geneettiset tekijät, jotka ohjasivat homoseksuaaliseen suuntautuneisuuteen, näyttävät siis tuottavan sellaisia sosiaalisia ja fyysisiä piirteitä, jotka parantavat myös heteroseksuaalien todennäköisyyttä saada seksiä ja lisääntyä.

Tutkimusta on myös kritisoitu. Toiset tutkijat ovat huomauttaneet, että ihmiset, joilla on joskus ollut seksikokemus saman sukupuolen edustajansa, eivät välttämättä ole homoseksuaaleja, ja ne, joilla ei ole kokemuksia homoseksistä, eivät silti välttämättä ole heteroseksuaaleja. Tutkimuksessa havaitut geneettiset piirteet eivät ehkä liity niinkään ihmisten seksuaaliseen suuntautumiseen vaan siihen, miten he toteuttavat seksifantasioitaan.

On kuitenkin ainakin yksi biologinen tekijä, joka näyttää liittyvän homoseksuaalisuuteen. Tekijä ei liity geeneihin. Monissa tutkimuksissa on havaittu, että mitä enemmän pojalla on vanhempia veljiä, sitä todennäköisemmin hänestä tulee homoseksuaalinen.

Vuonna 2006 julkaisun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan todennäköisyys kasvaa jopa 33 prosenttia jokaista isoveljeä kohti.

Isoveljien määrä vaikuttaa seksuaalisuuteen

Miehen homoseksuaalisuus on sitä todennäköisempää, mitä useampi isoveli hänellä on. Taustalla saattaa olla poikasikiöiden ja äidin immuunijärjestelmän vuorovaikutus.

Raskaus
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Ensimmäinen poika saa vastaansa vasta-aineita

Poikasikiöissä on NLGN4Y-proteiinia (sin.), jota ei ole naisilla. Kun nainen odottaa ensimmäistä poikalastaan, hänen immuunijärjestelmänsä ei tunnista proteiinia ja alkaa tuottaa vasta-aineita (pun.) sitä vastaan.

Raskaus

Pikkuveli saa vasta-aineet aivoihinsa

Jos nainen myöhemmän odottaa taas poikalasta, hänen immuunijärjestelmänsä alkaa välittömästi tuottaa NLGN4Y-proteiinin vasta-aineita. Vasta-aineita syntyy enemmän kuin ensimmäisellä kerralla, ja ne sitoutuvat lapsen aivoihin.

Raskaus

Aivot kehittyvät eri tavoin

Vasta-aineet ilmeisesti vaikuttavat lapsen aivojen kehitykseen, muttei tiedetä miten. Joidenkin tutkimusten mukaan hetero- ja homoseksuaalisilla miehillä on eroja joissakin aivojen osissa, muun muassa talamuksessa.

Isoveljien määrän merkitys voi selittyä siitä, että äidin immuunijärjestelmä tuottaa vasta-aineita poikasikiön proteiineja vastaan. Vasta-aineita erittyy enemmän joka kerta, kun nainen odottaa poikaa. Vasta-aineet vaikuttavat aivoihin niin, että pojan seksuaalisuus kehittyy homoseksuaaliseen suuntaan. Vielä ei tiedetä, millä tavalla tämä tapahtuu.

Isoveljien määrän ja homoseksuaalisuuden yhteydestä saattaa syntyä vielä tuntematon evolutiivinen etu. Toisaalta se voi myös olla pelkkä biologinen sattuma.

Fantasiat vahvistavat aivoja

Useimmat meistä eivät pyri toteuttamaan seksifantasioitaan tosielämässä. Vuonna 2015 tehdyssä kanadalaistutkimuksessa 37 prosenttia naisista sanoi fantasioineensa seksistä naisten kanssa, mutta vain 19 prosenttia heistä piti itseään homo- tai biseksuaalisena. Toisen tutkimuksen mukaan vain 8,7 prosentilla naisilla on ollut homoseksuaalisia kokemuksia.

Fantasioita voi toki toteuttaa muutenkin kuin toisten ihmisten kanssa. Internetin pornosivustoilla ovat edustettuina lähes kaikki mahdolliset fantasiat. Vuonna 2018 tehdyn tšekkiläisen tutkimuksen mukaan 72 prosenttia nuorista katsoi pornoa. Miehillä luku oli 96 prosenttia ja naisilla 59 prosenttia.

46 prosentilla miehistä on seksifantasioita, joissa heidät sidotaan. Joyal et al., 2015

Pornoa katsomalla ihmiset voivat toteuttaa sellaisiakin mielihaluja, joita he eivät välttämättä haluaisi kokea todellisuudessa seksikumppanin kanssa. Pornon katsomisella voi olla euforisoiva vaikutus. Tutkimusten mukaan se voi joillakuilla tuottaa riippuvuuden kaltaisen tilan – ja jopa haitata ihmisten tosielämän seksisuhteita.

Pornoa tulisi siis käyttää harkitusti. Sen sijaan seksuaaliväritteiset fantasiat ovat tutkimusten mukaan hyväksi aivoille.

Vuonna 2006 Yhdysvalloissa tehdyssä kokeessa tutkijat antoivat koehenkilöille ratkaistavaksi luovuutta vaativia tehtäviä. Sitä ennen koehenkilöitä pyydettiin ajattelemaan treffejä, jotka olivat johtaneet miellyttävään yhden kerran kohtaamiseen tai pitkäkestoiseen suhteeseen.

Treffien ajatteleminen auttoi koehenkilöitä suoriutumaan tehtävistä. Miehillä tuloksia paransivat sekä yhden illan suhteiden että pidemmän kumppanuuden muistelu. Sen sijaan naiset pääsivät parhaaseen tulokseen, kun he ajattelivat pysyvään suhteeseen johtavia tapaamisia. Toisin sanoen romanttiset ja seksuaaliset ajatukset helpottivat luovien ratkaisujen keksimistä.

Kannattaa siis antaa ajatusten lentää estottomasti, jos töissä tulee vastaan vaikea tehtävä.