Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

naked woman
Ihminen - Seksi

Paljas pinta virittää aivot

Aivot käyvät täysillä, kun katse osuu ilkosillaan olevaan ihmiseen.

Jos olet mies, oheinen kuva sai aivosi alle 0,2 sekunnissa tilaan, jossa se käsittelee näkemäänsä erityisen tehokkaasti. Jos olet nainen, aivosi virittyivät aivan yhtä nopeasti. Näin kertoo Tampereen yliopiston ja Aalto-yliopiston yhteistyönä tehty tutkimus.

Alaston mies olisi kiinnittänyt naisen huomion yhtä nopeasti, mutta miehen reaktio olisi ollut heikompi. Uimapukukuvakin olisi saanut aikaan melko vahvan reaktion, mutta täysissä pukeissa olevan ihmisen näkeminen ei juuri olisi sykähdyttänut miestä eikä naista.

Jari Hietasen ja Lauri Nummenmaan tekemässä tutkimuksessa koehenkilöille näytettiin valokuvia miehistä ja naisista normaaleissa arkivaatteissa, uimapuvuissa ja alastomina sekä kuvia esineistä ja kasvoista. Samanaikaisesti mitattiin aivosähkökäyrästä, millaisen vasteen kuva tuotti aivoissa eli miten aivosolujen sähköinen toiminta aktivoitui.

Mittaus osoitti, että aivot virittyvät jo alle 0,2 sekunnissa käsittelemään tehokkaammin kuvaa ilkosillaan olevasta ihmisestä kuin kuvaa vaatetetuista ihmisistä. Aivot työstivät aistihavaintoja sitä perusteellisemmin, mitä vähemmän vaatteita kuvien henkilöillä oli yllään. Mieskoehenkilöillä kuvat alastomista naisista tuottivat voimakkaamman vasteen kuin alastomien miesten kuvat. Naiskoehenkilöillä tätä eroa ei ollut: he reagoivat yhtä voimakkaasti miesten ja naisten kuviin.

Katsaus maailman miesten peniksen pituuteen.

Aiemmin ihmisten reaktioita toisten ihmisten vartaloiden näkemiseen on tutkijoiden mukaan testattu vain vaatetetuilla kehoilla. Tutkijat pitivät yllättävänä sitä, että aivot pystyvät käsittelemään niinkin monimutkaista informaatiota kuin vaatteiden määrää niin nopeasti. Toisaalta alastomuus on seksuaalinen signaali, ja mahdollisen lisääntymiskumppanin nopea havaitseminen on evoluutioetu.

Tutkimuksessa ei huomioitu koehenkilöiden seksuaalista suuntautuneisuutta. Jatkotutkimuksissa aiotaan selvittää, miten ihmisen homoseksuaalisuus vaikuttaa reaktioihin.

Alastomuus antaa vahvimman reaktion

Koehenkilöille näytettiin kuvia autoista (A), kasvoista (B), alastomista ihmisistä (C) ja ihmisistä uimapuvussa (D). Aivojen sähkötoimintaa alettiin mitata, kun kuvaa oli näytetty 100 millisekunnin (ms) ajan. Nopeimman ja vahvimman vasteen tuottivat alastonkuvat.

Aivosähkötoiminnan jännitteen mittayksikkö on mikrovoltti (µV). Mitä enemmän aivojen alueen jännite poikkeaa nollatasosta, sitä vilkkaampaa aivotoiminta on. Jännite on suurin oranssin ja punertavan sävyisillä alueilla.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota