5 seksimyyttiä: ”Naisilla on G-piste”

Onko afrikkalaismiehillä pidempi penis kuin muilla? Entä onko naisen kuukautiskierrossa todella vaihe, jolloin raskaaksi tuleminen on mahdotonta? Selvitimme, mitkä tutut seksimyytit ovat totta ja mitkä tarua.

Käsi puristaa lakanaa.
© Shutterstock

Useinhan se on mielessä, mutta harvoin siitä tulee puhuttua – ja sen vuoksi seksiin liittyykin monia sitkeästi eläviä väärinkäsityksiä ja myyttejä.

Useimmat ovat esimerkiksi varmasti kuulleet, että afrikkalaisilla miehillä olisi muita suuremmat penikset. Mistä moinen myytti on peräisin, ja onko sillä itse asiassa lainkaan tosipohjaa?

Tiede tarjoaa onneksi vastaukset tällaisiin kysymyksiin. Perehdyimme tutkimustietoon ja selvitimme paikoin yllättävätkin totuudet tunnetuimpien seksimyyttien takaa.

Koko

MYYTTI 1: ”Afrikkalaisilla on pidemmät penikset”

Peniksen pituus.

Yhdysvaltalainen tutkimus paljastaa, että peniksen keskimääräinen pituus ei merkittävästi vaihtele eri etnisten ryhmien välillä.

© Shutterstock

Kattava analyysi miesten penisten koosta osoitti, ettei koossa ole tilastollisesti merkittävää eroa eri maiden välillä. Vuonna 2014 tehty tutkimus perustui 16 eri maasta olevien 15 521 miehen mittoihin, ja se vei näin tieteellisen pohjan väitteeltä, että afrikkalaista syntyperää olevillä miehillä penis olisi pidempi kuin muilla miehillä.

Esimerkiksi Nigeriassa tehdyissä mittauksissa peniksen keskimääräinen pituus velttona oli 8,16 senttimetriä. Tansaniassa rentona mutta ojentuneena – eli jokseenkin erektiossa olevaa penistä vastaavassa mitassa – pituus oli keskimäärin 11,5 senttimetriä. Molemmat luvut ovat lähellä kansainvälisiä keskiarvoja eli 9,16 ja 13,24 senttimetriä.

Toinen tutkimus, joka perustui 1 661 yhdysvaltalaisen, eri etnistä taustaa edustavan miehen mittoihin, ei myöskään osoittanut eri ryhmien välillä olevan tilastollisia eroja. Valkoisten penikset olivat erektiossa keskimäärin 14,2 senttimetriä, afroamerikkalaisten 14,7 ja aasialaistaustaisten yhdysvaltalaismiesten 14,1 senttimetriä pitkät.

MYYTTI 1: TARUA

Sukuelimet

MYYTTI 2: ”Miesten ja naisten sukuelimet ovat täysin erilaiset”

Sukuelimet.

Sikiön kehityksen varhaisvaiheessa tyttöjen ja poikien sukuelimet ovat aivan samanlaiset.

© Henning Dalhoff

Naisten ja miesten sukuelimet näyttävät täysin erilaisilta, mutta ne ovat itse asiassa alun perin rakentuneet suurilta osin samoista osista. Sikiön kehityksen ensimmäisten viikkojen aikana sukuelimet ovat nimittäin samanlaiset molemmilla sukupuolilla.

Yhtenevistä lähtökohdista sukuelimet kehittyvät kuitenkin vähitellen eri suuntiin – sukurauhaset alkavat kehittyä naisilla munasarjaksi ja miehillä kiveksiksi.

Kun sikiö on kuusiviikkoinen, ulkoiset sukuelimet koostuvat molemmilla sukupuolilla pienestä kyhmystä, kahdesta poimusta ja kahdesta turvonneesta alueesta. Tytöillä näistä kehittyvät klitoris sekä pienet ja isot häpyhuulet, pojilla vastaavasti penis, virtsaputki ja kivespussit.

MYYTTI 2: TARUA

G-piste

MYYTTI 3: ”Naisilla on G-piste”

G-piste.

Röntgenkuva näyttää miehen ja naisen yhdynnän anatomian. G-piste sijaitsee oletettavasti emättimen etuseinässä (punainen ympyrä).

© W. W. Schultz/British Medical Journal/SPL

Naisen G-pisteellä tarkoitetaan tiettyä aluetta emättimessä, jonka stimuloiminen voi tuottaa voimakasta nautintoa. Tutkijat ovat kuitenkin erimielisiä G-pisteen olemassaolosta.

G-pisteen puolesta puhujien mukaan alue sijaitsee 4–5 senttimetrin korkeudella emättimen etuseinässä. Tätä näkemystä tukee muun muassa kiinalainen tutkimus, joka osoitti, että juuri tällä alueella sijaitsee useita hermoja.

Toiset tutkijat ovat kuitenkin kyseenalaistaneet nämä päätelmät. Heidän mukaansa ei ole riittävää näyttöä siitä, että emättimessä olisi tietty anatominen rakenne, jossa G-piste sijaitsisi. G-pisteteoriaa horjuttaa sekin, että monet naiset eivät koe nautintoa kyseisen alueen stimuloinnista.

Mahdollinen kolmas ratkaisu voi kuitenkin piillä teoriassa, jonka mukaan G-piste on todellisuudessa vain klitoriksen jatke. Sen kudoksen koko vaihtelee yksilöllisesti, mikä voi selittää sen, miksi jotkut naiset tuntevat, että heillä on emättimessään erityinen G-piste.

MYYTTI 3: RATKAISEMATON

Ajatukset

MYYTTI 4: ”Mies ajattelee seksiä joka 7. sekunti”

Mies ajattelee seksiä.

Miehet ajattelevat seksiä usein, mutta tutkimus osoittaa, etteivät kuitenkaan niin usein kuin on oletettu.

© Shutterstock

Miehet ajattelevat seksiä naisia useammin, mutta eivät silti niin tiuhaan kuin myytti väittää. Yhdysvaltalaisessa vuonna 2012 julkaistussa tutkimuksessa 283 yliopisto-opiskelijaa piti viikon ajan lukua siitä, miten usein he ajattelivat ruokaa, seksiä ja unta.

Tulosten mukaan miehet ajattelivat seksiä 34,2 kertaa vuorokaudessa, eli lähes kahdesti tunnissa valveilla ollessaan, naiset puolestaan noin kerran tunnissa eli 18,6 kertaa päivässä. Molemmilla seksi esiintyi ajatuksissa muita asioita useammin.

Miesten tiheät seksiajatukset voivat selittyä sillä, että miehet ylipäänsä ajattelevat perustarpeitaan naisia enemmän – miehet nimittäin ajattelivat myös ruokaa ja unta enemmän kuin naiset.

MYYYTTI 4: TARUA

Kierto

MYYTTI 5: ”Naisen kierrossa on varmat päivät”

Nainen, raskaustesti.

Nainen voi tulla raskaaksi tietyn aikajakson kuluessa joka kuukausi, mutta voi olla vaikea varmistaa, milloin se alkaa ja päättyy.

© Shutterstock

Raskautta voi varmimmin ehkäistä ehkäisyvälineillä, kuten kondomilla tai ehkäisypillereillä. Kalenteristakin voi olla silti apua.

Raskaus on nimittäin mahdollista vain silloin, kun miehen siittiösoluilla on mahdollista päästä hedelmöittämään naisen munasolu. Tämä tilaisuus aukeaa noin kerran kuussa munasolun irtoamisesta eli ovulaatiosta alkaen noin kolmen päivän ajaksi. Raskaus on tosin mahdollinen, vaikka yhdyntä tapahtuisi myös muutamia päiviä ennen ovulaatiota, sillä siittiöt säilyvät naisen elimistössä hedelmöittämiskykyisinä noin neljän päivän ajan.

Kuukaudessa on siis noin seitsemän päivän aikaikkuna, jolloin hedelmöitys voi tapahtua. Muuna aikana on periaatteessa mahdollista harrastaa seksiä ilman riskiä tulevasta vanhemmuudesta.

Kierrossa on kolme vaihetta

Kohdun limakalvon ja munasarjan toimintaa rytmittää keskimäärin 28 päivän mittainen kierto. Hedelmöittyminen on mahdollista vain kierron keskivaiheilla.

© Gunilla Elam/SPL, Shutterstock

Kohdun limakalvoa irtoaa

Piirros kuvaa kohdun limakalvoa kierron aikana päivä päivältä. Kierron noin viiden ensimmäisen päivän ajan limakalvoa poistuu, minkä jälkeen tilalle muodostuu uutta. Tänä aikana nainen ei voi tulla raskaaksi.

© Gunilla Elam/SPL, Shutterstock

Munasolu irtoaa

Limakalvo paksuuntuu, ja noin 14. päivänä munasolu irtoaa ja on valmis hedelmöitettäväksi. Jo 10. päivänä tapahtunut yhdyntä voi johtaa raskauteen, sillä siittiöt voivat säilyä hedelmöittämiskelpoisina neljä päivää.

nainen kierto 3
© Gunilla Elam/SPL

Limakalvo irtoaa

Noin 19. päivästä alkaen raskaus ei ole enää mahdollista. Munasolu ei ole enää hedelmöittymiskelpoinen, ja kohdun limakalvon solut alkavat kuolla, ennen kuin kalvo irtoaa jälleen uuden kierron alussa.

Käytännössä on kuitenkin vaikea tietää täsmälleen, mihin kierron vaiheeseen varmat päivät osuvat, sillä ovulaation ajankohtaa voi olla hankala määrittää. Tyypillisesti ovulaatio tapahtuu 14 päivää ennen kuukautisten alkua, mutta tämä vaihtelee yksilöllisesti.

Jos kuukautisten välissä on 24 päivää, varmojen päivien ajankohta alkaa 13. päivänä edellisten kuukautisten alkamisesta ja päättyy kuuden päivän kuluttua seuraavien kuukautisten alkamisesta. Jos kierron pituus onkin 32 päivää, varmat päivät alkavat 21 päivän kuluttua viimeisten kuukautisten alkamisesta ja päättyvät 14 päivää seuraavien kuukautisten alkamisen jälkeen.

Pelkkään kalenteriin luottaminen onkin varsin riskialtista. Silloinkin, kun menetelmää sovelletaan mahdollisimman tarkasti, kahdentoista kuukauden aikavälillä raskauden todennäköisyys on 15 prosenttia.

MYYTTI 5: OSITTAIN TOTTA