12 klitter

12 faktaa klitoriksesta

Klitoris on paljon muutakin kuin pikku nappula naisen intiimialueella. Se, mitä näemme, on vain jäävuoren huippu: klitoriksen todellinen olemus paljastui tutkijoillekin vasta vuonna 1998. Lue lisää naisellisen onnen hissinapista.

keskiviikko 16. marraskuuta 2016 teksti Babak Arvanaghi

1. Klitoriksella on tehtävä

Klitoris tuottaa naisille seksuaalista tyydytystä. Se on ainoa ihmiskehon osa, jolla ei ole muuta tehtävää kuin seksuaalisen mielihyvän tuottaminen.

2. Jäävuoren huippu

Klitoriksen näkyvä osa on kuin jäävuoren huippu: suurin osa on piilossa, ja klitoriksen kokonaispituus on miltei 8 senttiä. Se on siis suunnilleen yhtä pitkä, kuin keskipituinen, lepotilassa oleva penis.

3. Herkkyyskisan voittaja

Klitoriksessa on 8 000 hermonpäätä, mikä tekee siitä ihmiskehon kosketusherkimmän elimen. Esimerkiksi peniksen päässä on vain noin 4 000 hermonpäätä.

4. Kasvu ei lakkaa

Kuten korvanlehdet tai nenä, klitoriskaan ei lakkaa koskaan kasvamasta. Vaihdevuosi-ikäisen naisen klitoris on kooltaan yleensä noin viisinkertainen verrattuna teini-ikäisen klitoriksen mittoihin.

5. Aluksi jokaisella on oma

Kaikki ihmiset ovat ihan aluksi eli sikiökauden alkuvaiheessa muodoltaan tyttöjä. Vasta vajaan 12 viikon ikäisenä poikapuoliselle sikiölle ilmestyy penis. Sekä tytöillä että pojilla on siis aivan aluksi klitoris.

6. Mukana suuressa osassa orgasmeja

Analysoitaessa 33:a tutkimusta, jotka on tehty 85 viime vuoden aikana, huomattiin, että 50–75 prosenttia naisista saa orgasmin vain, kun heidän klitoristaan kosketetaan. Kaikkein tavanomaisin yhdyntäasento siis tuottaa vain harvoin orgasmia naiselle.

7. Se sykkii

Orgasmin aikana klitoris tekee sykkivää liikettä. Klitoris-orgasmin aikana klitoris sykkii yleensä 3–16 kertaa, ja kiihottunut tila kestää 10–30 sekuntia.

8. Välimatka ratkaisee

Tutkimusten mukaan nainen saavuttaa orgasmin helpommin, jos klitoris on lähellä emättimen suuta. Monet naiset ovat koettaneet parantaa orgasmikykyään siten, että klitoris on yritetty leikkauksella saada lähemmäs emättimen suuta. Yritykset ovat kuitenkin epäonnistuneet. Epäonnisista yrittäjistä tunnetuin oli Napoleonin veljen Lucienin lapsenlapsi prinsessa Marie Bonaparte.

9. Se jäykistyy

Aivan kuten penis, myös klitoris jäykistyy kiihottuessaan. Peniksen tavoin klitoriksessakin on paisuvaa kudosta, ja seksuaalisen kiihotuksen aikana siihen virtaa verta.

10. Hyeenoilla on isoimmat

Kaikilla nisäkkäillä on klitoris, ja hyeenalla on kokoonsa nähden nisäkäskunnan isoin. Oselottinaaraan klitoris puolestaan näyttää penikseltä: se riippuu pitkänä vartalon alapuolella ja saattaa jäykistyä. Hyeenanaaras myös virtsaa, parittelee ja jopa synnyttää poikasensa klitoriksen päässä olevan reiän kautta.

11. Koko ihanuudesta on tiedetty vasta 18 vuotta

Klitoris oli pitkään mysteeri tutkijoillekin. Klitoriksen anatominen rakenne selvisi vasta vuonna 1998, kun australialainen urologi Helen O’Connell tutki useiden naisten genitaalialuetta magneettiresonanssikuvauksella.

12. Naiseuden avain

Klitoris-sanan juuret ovat muinaiskreikan kielessä. Kielitieteilijöiden mukaan se juontuu sanasta kleitoris, joka tarkoitti suunnilleen pikkuista kukkulaa. Toisen teorian mukaan sana tarkoittaa avainta. Tämän tulkinnan mukaan klitoris siis on avain naisen seksuaalisuuteen.

Lähteet: Huffington Post Medical Daily Women's Health Mens Health Alternet

Hyvä tarjous Tieteen Kuvalehdestä

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: