Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Klitoris - naisen hekuman keskus

12 faktaa klitoriksesta

Klitoris on paljon muutakin kuin pikku nappula naisen intiimialueella. Se, mitä näemme, on vain jäävuoren huippu: klitoriksen todellinen olemus paljastui tutkijoillekin vasta vuonna 1998. Lue lisää naisellisen onnen hissinapista.

1. Klitoriksella on vain yksi tehtävä

Klitoris - halu
© Photo by NOTAVANDAL on Unsplash

Klitoris tuottaa naisille seksuaalista tyydytystä. Se on ainoa ihmiskehon osa, jolla ei ole muuta tehtävää kuin seksuaalisen mielihyvän tuottaminen.

2. Klitoris on vain jäävuoren huippu

Klitoris on kuin jäävuoren huippu naisen ihon alla
© Shutterstock

Klitoriksen näkyvä osa on kuin jäävuoren huippu: suurin osa on piilossa, ja klitoriksen kokonaispituus on miltei 8 senttiä. Se on siis suunnilleen yhtä pitkä, kuin keskipituinen, lepotilassa oleva penis.

3. Klitoris vie voiton miehen elimestä

Neuronit - klitoris on herkempi kuin penis
© Shutterstock

Klitoriksessa on 8 000 hermonpäätä, mikä tekee siitä ihmiskehon kosketusherkimmän elimen. Esimerkiksi peniksen päässä on vain noin 4 000 hermonpäätä.

4. Klitoris kasvaa läpi elämän

Kuten korvanlehdet tai nenä, klitoriskaan ei lakkaa koskaan kasvamasta. Vaihdevuosi-ikäisen naisen klitoris on kooltaan yleensä noin viisinkertainen verrattuna teini-ikäisen klitoriksen mittoihin.

5. Kaikilla ihmisillä on ollut klitoris

Kaikki ihmiset ovat ihan aluksi eli sikiökauden alkuvaiheessa muodoltaan tyttöjä. Vasta vajaan 12 viikon ikäisenä poikapuoliselle sikiölle ilmestyy penis. Sekä tytöillä että pojilla on siis aivan aluksi klitoris.

6. Klitoris tuottaa eniten orgasmeja

Klitoris antaa eniten orgasmeja
© Shutterstock

Analysoitaessa 33:a tutkimusta, jotka on tehty 85 viime vuoden aikana, huomattiin, että 50–75 prosenttia naisista saa orgasmin vain, kun heidän klitoristaan kosketetaan. Kaikkein tavanomaisin yhdyntäasento siis tuottaa vain harvoin orgasmia naiselle.

7. Klitoris supistelee

Klitoris supistelee
© Shutterstock

Orgasmin aikana klitoris tekee sykkivää liikettä. Klitoris-orgasmin aikana klitoris sykkii yleensä 3–16 kertaa, ja kiihottunut tila kestää 10–30 sekuntia.

8. Klitoriksen sijainti ratkaisee

Prinsessa Marie Bonaparte kävi klitorisleikkauksessa

Tutkimusten mukaan nainen saavuttaa orgasmin helpommin, jos klitoris on lähellä emättimen suuta. Monet naiset ovat koettaneet parantaa orgasmikykyään siten, että klitoris on yritetty leikkauksella saada lähemmäs emättimen suuta. Yritykset ovat kuitenkin epäonnistuneet. Epäonnisista yrittäjistä tunnetuin oli Napoleonin veljen Lucienin lapsenlapsi prinsessa Marie Bonaparte.

9. Klitoris jäykistyy

Aivan kuten penis, myös klitoris jäykistyy kiihottuessaan. Peniksen tavoin klitoriksessakin on paisuvaa kudosta, ja seksuaalisen kiihotuksen aikana siihen virtaa verta.

10. Hyeenalla on suurin klitoris

Kaikilla nisäkkäillä on klitoris, ja hyeenalla on kokoonsa nähden nisäkäskunnan isoin. Oselottinaaraan klitoris puolestaan näyttää penikseltä: se riippuu pitkänä vartalon alapuolella ja saattaa jäykistyä. Hyeenanaaras myös virtsaa, parittelee ja jopa synnyttää poikasensa klitoriksen päässä olevan reiän kautta.

11. Olemme tunteneet klitoriksen vain 21 vuotta

Klitoris – anatomia
© Shutterstock

Klitoris oli pitkään mysteeri tutkijoillekin. Klitoriksen anatominen rakenne selvisi vasta vuonna 1998, kun australialainen urologi Helen O’Connell tutki useiden naisten genitaalialuetta magneettiresonanssikuvauksella.

12. Klitoris merkitsee avainta

Klitoris-sanan juuret ovat muinaiskreikan kielessä. Kielitieteilijöiden mukaan se juontuu sanasta kleitoris, joka tarkoitti suunnilleen pikkuista kukkulaa. Toisen teorian mukaan sana tarkoittaa avainta. Tämän tulkinnan mukaan klitoris siis on avain naisen seksuaalisuuteen.

Lue myös:

Seksuelle partnere
Seksi

Nuoret naiset ovat aktiivisimpia

1 minuuttia
Seksi

INTIIMIVYÖHYKE: Näin kiihotat G-pistettä parhaiten

2 minuuttia
nb_u23 sexpille
Seksi

Uusi pilleri lisää naisen seksihaluja

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota