David Pickel/Stanford University

Roomalaislapsi sai vampyyrihautajaiset

Kymmenvuotiaana kuolleen lapsen leukojen väliin tungettiin iso kivi ilmeisesti suojaksi pahoilta voimilta.

Rooman valtakunnan aikaiselta hautausmaalta Lugnanon kaupungista Italiasta on löydetty 10-vuotiaana kuolleen lapsen luuranko, jolla on kivi suussa.

Hautaustavalla oli tarkoitus estää pahoja henkiä nousemasta haudasta häiritsemään eläviä.

Tämän Lugnanon vampyyriksi nimetyn lapsivainajan tapauksessa pelätyt pahat henget liittyivät arkeologien mukaan todennäköisesti malariaepidemiaan, joka riehui Italiassa vuoden 470 tienoilla.

Roomalaisen lapsivainajan suuhun oli laitettu kuusi senttiä pitkä kivi.

© David Pickel/Stanford University

Vampyyrihautajaisina tunnettu rituaali on tuttu myös muualta Italiasta ja myös myöhemmiltä vuosisadoilta

Venetsian vampyyriksi kutsuttu vanha nainen haudattiin kivi suussa 1500-luvulla.

Tapa on ollut käytössä myös ainakin Englannissa ja Puolassa.

Italialais-yhdysvaltalainen arkeologiryhmä on tehnyt kaivauksia Lugnanon Necropoli dei Bambinissa eli ”lasten hautausmaalla” vuodesta 1987 lähtien.

Nyt löytynyt 10-vuotias on vanhin vampyyrihautajaiset saanut, mutta myös monet nuoremmat ovat saaneet osakseen outoja hautajaisrituaaleja.

Kolmivuotias tyttö haudattiin kiven alle

Tutkijat ovat löytäneet hautausmaalta muun muassa kolmevuotiaan tytön luurangon, jonka kädet ja jalat on peitetty kivillä, jotta hän ei nousisi haudastaan.

Toiset vainajat ovat saaneet mukaan hautaansa korpin kynsiä, sammakoita ja uhrinukeilla täytettyjä pronssisia kattiloita.

Löydöt osoittavat tutkijoiden mukaan, että taikausko oli voimissaan Rooman valtakunnan lopullakin, jolloin kristinusko oli jo valtauskonto.