Shutterstock
kvinde taler, mand keder sig

Puhuvatko miehet enemmän kuin naiset?

Yleisen käsityksen mukaan naiset ovat lörpöttelijöitä ja puhuvat paljon enemmän kuin miehet. Onko väitteessä perää?

Stereotyyppinen käsitys naisista armoitettuina pälpättäjinä vaatii ehkä uudelleen arviointia.

Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan miehet itse asiassa juttelevat naisia enemmän tietyissä tilanteissa.

Miehet hallitsevat ryhmäkeskusteluja

Tutkimuksissa puheaika on yleensä arvioitu koehenkilöiden oman ilmoituksen perusteella, jolloin tieto on ollut hyvin epävarma.

Tarkemman tiedon saamiseksi 133 koehenkilöä (75 naista ja 58 miestä) varustettiin pienellä sosiometriksi kutsutulla laitteella, joka rekisteröi puhumisajat.

Puheaikoja tarkkailtiin kahdessa eri tilanteessa: maisteritutkinnon suorittajien ryhmätöissä ja työkavereiden kesken vietetyllä lounastauolla.

Pienissä opiskeluryhmissä naiset puhuivat yleensä enemmän kuin miehet ja he kävivät keskenään pidempiä keskusteluja. Tilanne muuttui, kun siirryttiin yli seitsemän hengen ryhmiin, joissa miehet puhuivat enemmän kuin naiset.

Naiset puhuvat eniten ruokalassa

Lounaalla työkavereiden kanssa kumpikin sukupuoli puhui melko lailla saman ajan. Isoissa ryhmissä naiset puhuivat tosin hieman enemmän.

Yleisesti tutkimukset osoittavat, että on useita psykologisia tekijöitä, joiden vuoksi on mahdotonta ratkaista, kumpi sukupuoli puhuu enemmän.

Myös sosiaalinen status ja fyysinen terveydentila voivat vaikuttaa merkittävästi siihen, miten miehet ja naiset käyttäytyvät ja miten paljon he puhuvat.