Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mand med knyttet næve
© Shutterstock
Ihminen - Psykologia

Ympäristö, geenit ja hormonit tekevät temperamentin

Haluaisin tietää, miksi jotkut ihmiset ovat kiivasluonteisia. Onko ehkä olemassa joitakin piirteitä, joista äkkipikaisen ja väkivaltaisen ihmisen tunnistaa?

Yksilön luonteenlaatu on tulosta ympäristö- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksesta. Tutkimuksissa on saatu näyttöä persoonallisuutta muokkaavista geeneistä. Uusiseelantilaiset tutkijat osoittivat vuonna 2002, että taipumus äkkipikaiseen ja väkivaltaiseen käyttäytymiseen vahvistuu, jos niin sanottu MAOA-geeni on normaalia passiivisempi. Onnettomissa oloissa varttuvilla lapsilla, joilla on tämä geenivirhe, on kaksinkertainen riski joutua vaikeuksiin aggressiivisuuden takia. (Aihetta on käsitelty numerossa 2/2003). Myös mieshormonin testosteronin on todettu altistavan aggressiivisuudelle. Jos sikiön testosteronitaso on koholla, persoonallisuudesta voi kehittyä kiivas. Testosteroni sattumalta myös pidentää nimetöntä. Kanadalaisen Albertan yliopiston tutkijan Peter Hurdin mukaan miehet, joilla on pitkä nimetön, ovat keskimääräistä kiivaampia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota