Elokuvien psykopaatitkin ovat usein tunnekylmiä ja väkivaltaisia. Elokuvahahmoissa korostetaan hyvin vaihtelevia piirteitä varsinkin silloin, kun elokuvan henkilö ei ole klassisinen psykopaatti.
Tiede ei pidä elokuvien psykopaatteja uskottavina
Tähän asti laajin tutkimus elokuvamaailman psykopaateista tehtiin vuonna 2013, kun belgialaiset oikeuspsykiatrit ja elokuvatutkijat kävivät läpi 400 elokuvahahmoa ja niiden mahdolliset psykopatiadiagnoosit.
Tutkimuksen lopputulos oli se, että perinteiset Hollywood-psykopaatit ovat hyvin karrikoituja. Niillä esiintyy muun muassa:
- Pakkoliikkeitä, naurua, jne.: Hallitsemattomat eleet ja toiminnot eivät yleensä ole tyypillisiä oikeille psykopaateille.
- Vahva itsekontrolli: Monet elokuvapsykopaatit näyttävät olevan niukkasanaisia mutta toisaalta huippuälykkäitä ihmisiä, joilla on hyvä itsekontrolli. Todellisuuden psykopaatit eivät vastaa tätä mielikuvaa.
- Tietty elämäntapa: Hollywood esittää usein yhteiskunnan huipulla olevat ihmiset psykopaattisina. Todellisuudessa tutkimuksissa onkin osoitettu, että psykopaattisia piirteitä on havaittu normaalia enemmän esimerkiksi johtajina työskentelevillä henkilöillä, mutta toisaalta heillä ei ilmene väkivaltaisia piirteitä, mikä on psykopaateille tyypillistä.
Todellisuudessa psykopaatit ovat usein kyllä häikäilemättömiä mutta käyttäytymiseltään ennakoitavissa olevia ihmisiä ja usein yhteiskunnan laitapuolen kulkijoita.
Elokuvahistorian todenmukaisimmat ja epärealistisimmat psykopaatit
Valkokankaan psykopaatteihin, jotka todellisuudessa eivät saisi psykopaatin diagnoosia, kuuluu muun muassa Uhrilampaiden Hannibal Lecter. Hän on Hollywood-psykopaatin arkkityyppi: äärimmäisen älykäs kulttuuriharrastaja, turhamainen, itsensä hyvin hallitseva ja menestyvä urallaan. Todellisuudessa nämä piirteet kuuluvat harvoin psykopaatille – ja tuskin koskaan samalle henkilölle.
Slasher-elokuvien sarjamurhaajat kuten Jason Voorhees ja Michael Myers ovat psykopaattien tavoin väkivaltaisia, mutta hahmojen älykkyys ja suunnittelukyky eivät kuulu todellisuuden psykopaattien piirteisiin. Psycho-elokuvan Norman Bates ei myöskään tutkijoiden mukaan ole psykopaatti vaan psykoottinen.
Oikeuspsykiatrit arvioivat, että filmien psykopaattihahmot ovat muuttuneet vuoden 2000 jälkeen aiempaa realistisimmiksi.