Shutterstock

Voiko psykopaatti elää normaalia elämää?

Psykopaatti-sana yhdistyy monen mielessä rikoksiin ja uhkaavaan käytökseen. Mutta voiko psykopaatti elää myös tavallista rauhallista elämää?

Välinpitämätön, manipuloiva, häikäilemätön ja tunteeton. Psykopatiaan liitetyt luonteenpiirteet eivät ole järin miellyttäviä.

Psykopaatit ovat usein aggressiivisia, väkivaltaisia, impulsiivisia ja ylimielisiä. Psykopaatit päätyvätkin 20-25 kertaa suuremmalla todennäköisyydellä vankilaan kuin muut ihmiset. Yhdysvalloissa jopa 20 prosenttia vangeista on diagnosoitu psykopaateiksi.

Kaikki psykopaatit eivät kuitenkaan ole murhaajia tai väkivaltarikollisia. Jotkut heistä osaavat toimia yhteiskunnan normien mukaan ja voivat menestyä elämässä hyvinkin. Tunnekylmä ja manipuloiva käytös saattaa olla jopa hyödyksi esimerkiksi yritysmaailmassa. Monet psykopaatit ovatkin johtavissa asemissa.

Psykopaatti pomona

Viime vuonna julkaistun kansainvälisen tutkimuksen mukaan koko väestöstä yleensä 1,2-4,5 prosenttia on psykopaatteja. Sen sijaan esimerkiksi johtajien, asianajajien ja kirurgien joukossa osuus on paljon suurempi.

Psykopaattisen käytöksen taustalla on aivojen kehityshäiriö, ja psykopaattien – kuten myös skitsofreniasta tai muista mielenterveyshäiriöistä kärsivien – on vaikeaa sopeutua normaaliin elämään. Psykopaattien on usein vaikeaa solmia läheisiä ihmissuhteita, koska heiltä puuttuu kyky myötätuntoon ja he ovat taipuvaisia valehteluun ja epärehellisyyteen.