Shutterstock
Nainen katsoo miestä

Viehättävätkö ”pahat pojat” naisia?

Onko totta, että naisia kiehtovat miehet, jotka käyttäytyvät hallitsevasti ja uskaliaasti?

Käyttäytymispsykologit ovat esittäneet ytimekkään vastauksen kysymykseen, miksi naiset hullaantuvat niin sanottuihin pahoihin poikiin: hormonit.

Esimerkiksi Martie Haselton Kalifornian yliopistosta on selvittänyt, kuinka naisten kiinnostus eri miestyyppejä kohtaan vaihtelee myös hormoneihin liittyvän kuukautiskierron aikana.

Haseltonin tulosten mukaan naiset tuntevat voimakkaampaa vetoa hallitseviin, itsevarmoihin ja riskejä ottaviin miehiin silloin, kun munasolu on irtoamassa.

Naisten kiinnostus eri miestyyppejä kohtaan vaihtelee kuukautiskierron vaiheiden mukaan.

Haselton uskoo, että naiset pystyvät arvioimaan paremmin mahdollisen partnerin ominaisuuksia kuukautiskierron muissa vaiheissa. Silloin he arvostavat muun muassa turvallisuutta ja vastuuntuntoa.

Belgialaisen viestintätieteiden tutkijan Eveline Vincken vuonna 2016 julkaisema tutkimus vihjaa nuorten miesten olevan perillä mekanismista ja pyrkivän siksi käyttäytymään pahoille pojille ominaisella tavalla.

Pahat pojat voivat rellestää tai uhmata vaaraa tehdäkseen vaikutuksen.

Riskinottokyky kuuluu niihin ominaisuuksiin, joista aikoinaan arvioitiin, millaiset mahdollisuudet yksilöllä on suojella kumppaniaan ja jälkeläisiään.

Vincken tutkimustulokset antavat ymmärtää, että naiset liittävät nykyiset riskinoton ilmenemismuodot tilapäissuhteisiin.