Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Grafik af forbindelser i hjernen
© Shutterstock
Ihminen - Psykologia

Valinta ei aina tietoista

Miksi valitsen sinisen enkä punaista puseroa? Onko valinta aina tietoinen vai voiko se olla tiedostamaton?

Aivotutkimuksissa on todettu, että ihminen ei aina ole täysin selvillä siitä, miten hän toimii tilanteissa, joissa hänen on tehtävä jokin valinta. Valintatilanteessa ilmeisesti ainoastaan osa toiminnasta on tietoista, ja prosessiin liittyy monia tiedostamattomia tekijöitä. Jotta aivotoiminta voisi ilmetä tietoisesti selkeänä ajatuksena (esimerkiksi: Otan tänään sinisen puseron, sillä muistaakseni se on erittäin mukava päällä), sen pitää kestää vähintään puoli minuuttia. On kuitenkin varsin todennäköistä, että valintatilanne aiheuttaa ihmisessä myös muita reaktioita, mutta ne kestävät niin lyhyen hetken, että ne eivät ehdi nousta tietoisuuteen asti. Toisin sanoen valinta on sekä tietoisten että tiedostamattomien ajatusten tuote. Ihminen kuitenkin lopulta päätyy johonkin ratkaisuun, vaikka sen perusta ei olisikaan selvä. Ihmisen päätökseen valita esimerkiksi tietty pusero voi vaikuttaa monia tiedostamattomia reaktiota. Joskus itse kukin jää ihmettelemään, miten niin tai näin pääsi käymään. On myös mahdollista, että silloin tällöin tiedostamattomat toimintaideat saavat samanlaisissa tilanteissa aikaan täysin toisenlaisen päätöksen. Voi olla, että tällöin valinta jää tekemättä, ja henkilö päätyy umpikujaan, kun ratkaisua ei tunnu löytyvän.

Hyvä tarjous Tieteen Kuvalehdestä

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota