Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Armstrong
Ihminen - Psykologia

Kehon kieli käräyttää valehtelijan

Monet julkisuuden henkilöt – niin urheilijat kuin presidentitkin – ovat valehdelleet kameroiden edessä. Valehtelija vaikuttaa vakuuttavalta, mutta hänen kasvojensa ja kehonsa kieli käräyttävät hänet. Katso tästä, miten tunnistat valehtelijan.

Kahdesta kymmeneen kertaa päivässä – niin usein päästämme suustamme valheen.

Monesti miesten valehtelu liittyy suosion tavoittelemiseen, naiset puolestaan myötäilevät ja mielistelevät. Mitkä merkit sitten paljastavat valehtelijan?

Katso alla olevat videot ja lue selitykset valheen psykologiasta

Valehtelija 1: Bill Clinton

Yhdysvaltojen entinen presidentti kielsi vuonna 1998 suhteen nuoreen harjoittelijaan, Monica Lewinskyyn.

Näin hänet paljastettiin!

Etäännyttäminen

Viestinnän keinoin on mahdollista luoda vaikutelma, että suhde henkilöön on todellista etäisempi.

Bill Clinton puhui ”tuosta naisesta”, kun häneltä kysyttiin, oliko Monica Lewinsky oli ollut hänen salarakkaansa. Jos Clinton olisi ensin maininnut Lewinskyn nimen, valhe ei olisi ollut niin selvä.

Valehtelija 2: John Edwards

Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa ehdolla olleella John Edwardsilla oli avioliiton ulkopuolinen suhde naiseen, joka tuli raskaaksi. Edwards sanoi että hän ei voi olla lapsen isä. Lausunto paljastui myöhemmin valheeksi.

Näin hänet paljastettiin!

Yhteensopimattomat ja vastakkaiset viestit

Kun John Edwardsilta kysyttiin, suostuuko hän isyystestiin, hän ravisti päätään mutta sanoi samaan aikaan, että isyystesti sopii hänelle mainiosti.

Kun sanat ja eleet ovat ristiriidassa, henkilö usein valehtelee.

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa teki saman virheen, kun hän vuonna 2011 joutui vastaamaan kysymykseen, voiko hänen väitetystä strippiklubivierailustaan olla raskauttavia kuvatodisteita. Hän vastasi ei ja nyökkäsi samalla.

Valehtelija 3: Lance Armstrong

Kilpapyöräilijä kielsi vuonna 2005 dopingin käytön. Se oli tunnetusti valhe, ja seitsenkertainen Tour de France -voittaja menetti kaikki tittelinsä.

Näin hänet paljastettiin!

Rävähtämättömät silmät

”En ole koskaan käyttänyt doping-aineita," Armstrong vakuutti lähes silmiään räpäyttämättä haastattelussa vuonna 2005. Hän oli kuitenkin käyttänyt aineita järjestelmällisesti monta vuotta.

Valehtelija räpäyttää vain vähän silmiään. Se johtuu siitä, että valehtelijan täytyy pinnistellä vaikuttaakseen luontevalta. Sen sijaan yleensä heti, kun valhe on kerrottu, valehtelijan silmät alkavat räpytellä hermostuneesti.

Tarkkaile myös näitä valehtelijan merkkejä

Sekä naiset että miehet pitävät valehdellessaan normaalia pidempiä taukoja puheessaan tai puhe saattaa olla katkonaista. Takeltelu horjuttaa luottamusta puheen sisältöön.

Emävalhe panee aivot koville, eikä sitä ole helppo esittää uskottavasti, vaikka jutun olisi miettinyt valmiiksi ja ilmaisuja olisi opetellut etukäteen. Psykologit yrittävätkin mitata reaktioaikoja, joista voitaisiin saada merkkejä siitä, että henkilö valehtelee.

Valehtelija ei voi huiputtaa magneettikuvauslaitetta

Psykologia voi paljastaa ulkoisia merkkejä valheesta, mutta uusilla aivokuvauslaitteilla valhe näkyy aivoissa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota