Näin hänet paljastettiin!
Etäännyttäminen
Viestinnän keinoin on mahdollista luoda vaikutelma, että suhde henkilöön on todellista etäisempi.
Bill Clinton puhui ”tuosta naisesta”, kun häneltä kysyttiin, oliko Monica Lewinsky oli ollut hänen salarakkaansa. Jos Clinton olisi ensin maininnut Lewinskyn nimen, valhe ei olisi ollut niin selvä.
Valehtelija 2: John Edwards
Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa ehdolla olleella John Edwardsilla oli avioliiton ulkopuolinen suhde naiseen, joka tuli raskaaksi. Edwards sanoi että hän ei voi olla lapsen isä. Lausunto paljastui myöhemmin valheeksi.
Näin hänet paljastettiin!
Yhteensopimattomat ja vastakkaiset viestit
Kun John Edwardsilta kysyttiin, suostuuko hän isyystestiin, hän ravisti päätään mutta sanoi samaan aikaan, että isyystesti sopii hänelle mainiosti.
Kun sanat ja eleet ovat ristiriidassa, henkilö usein valehtelee.
Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa teki saman virheen, kun hän vuonna 2011 joutui vastaamaan kysymykseen, voiko hänen väitetystä strippiklubivierailustaan olla raskauttavia kuvatodisteita. Hän vastasi ei ja nyökkäsi samalla.
Valehtelija 3: Lance Armstrong
Kilpapyöräilijä kielsi vuonna 2005 dopingin käytön. Se oli tunnetusti valhe, ja seitsenkertainen Tour de France -voittaja menetti kaikki tittelinsä.
Näin hänet paljastettiin!
Rävähtämättömät silmät
”En ole koskaan käyttänyt doping-aineita," Armstrong vakuutti lähes silmiään räpäyttämättä haastattelussa vuonna 2005. Hän oli kuitenkin käyttänyt aineita järjestelmällisesti monta vuotta.
Valehtelija räpäyttää vain vähän silmiään. Se johtuu siitä, että valehtelijan täytyy pinnistellä vaikuttaakseen luontevalta. Sen sijaan yleensä heti, kun valhe on kerrottu, valehtelijan silmät alkavat räpytellä hermostuneesti.
Tarkkaile myös näitä valehtelijan merkkejä
Sekä naiset että miehet pitävät valehdellessaan normaalia pidempiä taukoja puheessaan tai puhe saattaa olla katkonaista. Takeltelu horjuttaa luottamusta puheen sisältöön.
Emävalhe panee aivot koville, eikä sitä ole helppo esittää uskottavasti, vaikka jutun olisi miettinyt valmiiksi ja ilmaisuja olisi opetellut etukäteen. Psykologit yrittävätkin mitata reaktioaikoja, joista voitaisiin saada merkkejä siitä, että henkilö valehtelee.
Valehtelija ei voi huiputtaa magneettikuvauslaitetta
Psykologia voi paljastaa ulkoisia merkkejä valheesta, mutta uusilla aivokuvauslaitteilla valhe näkyy aivoissa.