Shutterstock
Herätyskello rannalla aurinkovarjon vieressä

Uusi tutkimus: Loma tuntuu olevan ohi jo ennen alkua

Innolla odotetut tilaisuudet tuntuvat lyhyiltä ja olevan kaukana, kertoo uusi tutkimus.

Moni odottaa parhaillaan pääsyä pois työpöydän äärestä kesälaitumille. Siitä ei kannata kuitenkaan iloita liian kovasti, todetaan Ohion osavaltionyliopiston uudessa raportissa.

Journal of Consumer Psychology -lehdessä julkaistussa neljässä tutkimuksessa tutkijat tulivat samaan lopputulokseen. Innolla odotetut tilaisuudet tuntuvat lyhyemmiltä kuin ne ovat oikeasti ja niiden odotusaikakin tuntuu liian pitkältä.

Nainen toimistossa katsoo kelloa

Mitä enemmän odotamme seuraavaa lomaa, sitä lyhyemmältä se tuntuu eikä se tunnu alkavan koskaan, uusi tutkimus toteaa.

© Shutterstock

451 henkilöä osallistui yhteen tutkimuksista, jossa heidän piti arvioida asteikolla 1-100, kuinka hyvä seuraavasta viikonlopusta heidän mielestään tulisi. Sen jälkeen he arvioivat samalla asteikolla, kuinka kaukana viikonlopun alku- ja loppuajat tuntuivat heistä olevan.

Yhteys oli selkeä. Mitä enemmän koehenkilöt odottivat viikonloppua, sitä kauempana tulevaisuudessa se tuntui olevan ja sitä lyhyempi sen alun ja lopun väli vaikutti olevan.

Jos koehenkilöt odottivat viikonloppua innolla, heistä tuntui, että sen alku ja loppu lähes limittyivät ja että se oli ohi jo ennen kuin se oli alkanutkaan.

Aika tunnetusti rientää, kun on hauskaa, ja myös isot odotukset voivat saada sen lentämään.