TOTUUSSEERUMI

Harry Potter -elokuvissa monet hahmot saavat totuusseerumia. Sillä ei kuitenkaan ole toimivaa vastinetta todellisuudessa.

© WARNER BROS

Tosielämän totuusseerumit

Harry Potter -elokuvissa totuusseerumi pakottaa ihmiset puhumaan totta. Tosielämässäkin on vastaavia aineita, jotka voivat saada sinut puhumaan sivu suusi – totta tai palturia.

Tosielämän totuusseerumit ovat kemiallisia yhdisteitä, jotka vaikuttavat aivotoimintaan ja muuttavat tajunnan tilaa. Kyse on siis niin sanotuista psykoaktiivisista aineista, joista monia käytetään psyykenlääkkeissä.

Seerumi voi sisältää esimerkiksi koisokasveissa esiintyviä atropiinia ja skopolamiinia, jotka estävät välittäjäaine asetyylikoliinia toimimasta normaalisti hermostossa.

Totuusseerumien ideana on tavallaan sotkea ihmisen pää niin, että tavalliset kontrollimekanismit eivät pelaa kunnolla.

Totuusseerumilla voi olla päinvastainen vaikutus

Kun henkilö ei ole enää varuillaan, hän voi puhua sivu suunsa. Samaa keinoa on käytetty myös psykiatriassa esimerkiksi yritettäessä auttaa kuoreensa sulkeutuneita ja estoisia potilaita avautumaan.

Kansainväliset sopimukset kieltävät totuusseerumien käytön vankien kuulusteluissa kidutuksena. Minkään aineen ei tiedetä estävän valehtelua.

Itse asiassa totuusseerumit saattavat jopa saada puhumaan enemmän palturia, sillä ne voivat tajunnan tilaa muuttaessaan vilkastuttaa mielikuvitusta ja aiheuttaa hallusinaatioita eli aistiharhoja.

Myrkky heikentää itsekontrollia

Totuusseerumin myrkylliset aineet atropiini ja skopolamiini estävät välittäjäaine asetyylikoliinia toimimasta normaalisti keskushermostossa.