Testi paljastaa tiedostamattomat asenteesi

Aivoihisi kätkeytyvät piilevät verkostot ohjailevat reaktioitasi. Tutkijat ovat kuitenkin laatineet testin, joka paljastaa joitakin aivojen salaisia yhteyksiä. Varaa siis kymmenen minuuttia ja tee testi tästä.

Aivot

Aivojen piilevä verkosto ohjaa elämääsi.

© Claus Lunau & Shutterstock

Laaja hermosoluverkosto, joka tiedostamattasi päättää, kuinka reagoit ympäristöösi, käyttää 80 prosenttia aivojesi kuluttamasta energiamäärästä.

Tähän lukuun päätyi asiaan perehtynyt yhdysvaltalainen aivotutkija Marcus Raichle. Hän alkoi käyttää laajasta verkostosta nimitystä default mode network eli oletus- tai joutokäyntiverkosto siksi, että se toimii vilkkaasti, kun ihminen on lepotilassa.

Testaa tiedostamattomat asenteesi

Tavat, joilla reagoit ympäristöösi, on ennalta ohjelmoitu aivojesi tiedostamattomiin verkostoihin. Tutkijat ovat kuitenkin kehittäneet testin, joka paljastaa osan piilevistä ohjelmista. Niin sanotut IAT-testit voivat tuoda julki esimerkiksi ennakkoluulot tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan.

IAT-testillä selvitetään muun muassa se, onko aivojesi vaikeaa yhdistää positiivisia sanoja tiettyyn väestöryhmään.

Testi on suunniteltu paljastamaan ennakkoluulot, olivatpa ne sitten piileviä tai tiedostettuja.

Voit tehdä erilaisia IAT-testejä täällä (englanniksi).

Aivot muuttavat piileviä verkostojaan

Jos testi sattuu paljastamaan epämiellyttäviä ennakkoluuloja, älä murehdi: aivoissa piileviä verkostoja on mahdollista muokata.

Aiemmin tänä vuonna tutkijat kuvasivat koehenkilöidensä joutokäyntiverkoston ennen tehtävien suorittamista ja sen jälkeen. Vertailu osoitti, että joutokäyntiverkosto muuttaa jatkuvasti yhteyksiään sopeutuessaan uusiin vaatimuksiin.