Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hannibal sarjamurhaaja
Ihminen - Psykologia

Sarjamurhaajan aivot ovat toisenlaiset

Aivokuvien ja tutkimusten perusteella on saatu selville, että sarjamurhaajien aivoista löytyy koko joukko yhteisiä piirteitä.

Epätavallinen aivojen rakenne, aivotoiminnan poikkeavuudet ja ylimääräiset kromosomit ovat kolme tekijää, joihin tutkijat ja lääkärit voivat jatkossa keskittyä, kun tavoitteena on saada kiinni sarjamurhaaja, todetaan Popular Science -julkaisussa.

Neurotieteen professorin Kent Kiehlin mukaan sarjamurhaajien aivot ovat epänormaalit. Ja noin 50 prosenttia niiden poikkeavuuksista johtuu perimästä.

1. Pienet aivojen osat

Professori Kent Kiehl haastatteli yli 4 000 yhdysvaltalaista rikollista ja yhdisti tiedot näiden aivoista otettuihin kuviin. Tutkimuksessaan Kiehl totesi, että psykopaateilla on aivoissaan vähemmän niin kutsuttua harmaata ainetta kuin muilla.

Harmaalla aineella tarkoitetaan keskushermoston harmaalta näyttävää osaa, jossa on hermosoluja ja viejähaarakkeita.

Aivokuvista Kiehl päätteli myös, että psykopaattien aivojen mantelitumake on normaalia pienempi. Mantelitumake on aivojen ohimolohkoissa sijaitseva alue, jonka toiminta liittyy tunnereaktioihin, niin pelkoon kuin puolustukseenkin.

2. Kromosomihäiriö

Toinen sarjamurhaajiin ja rikostekniikkaan erikoistunut tutkija on psykiatri Helen Morrison.

Hän uskoo, että sarjamurhaajilla usein on yksi ylimääräinen kromosomi.

Esimerkiksi yhdysvaltalaisella sarjamurhaajalla Bobbie Joe Longilla, joka odottaa kuolemantuomiota tapettuaan ainakin kymmenen naista, on ylimääräinen X-kromosomi.

Bobbie Joe Long. Kuva: Wikimedia

Ylimääräinen X-kromosomi sai Longin elimistön tuottamaan murrosiässä niin paljon estrogeeniä, että hänelle kasvoi rinnat. Helen Morrisonin mukaan kokemus nolotti Longia ja teki hänestä vihaisen.

Toinen esimerkki on Richard Speck, joka vuonna 1966 kidutti, raiskasi ja murhasi kahdeksan sairaanhoitajaopiskelijaa Chicagossa. Speckillä oli ylimääräinen Y-kromosomi.

3. Väkivaltainen aivotoiminta

Aivotutkija Jim Fallon Kalifornian yliopistosta on perehtynyt sarjamurhaajien aivotoimintaan ja perimään. Hänen tutkimuksensa antavat viitteitä siitä, miksi jotkut ihmiset ovat toisia herkempiä käyttämään väkivaltaa.

Fallon on muun muassa tutkinut psykopaattien aivoja tietokonekerroskuvauksella.

Hän totesi, että sosiopaattinenkäyttäytyminen – esimerkiksi se, että ihminen ei kykene tukahduttamaan raivoa tai väkivaltaa – on yhteydessä alhaiseen aktiivisuuteen tietyllä aivokuoren alueella.

Vaikka perimällä voi olla osuutta jopa 50 prosentissa tapauksista, tutkijat korostavat Popular Science -julkaisussa, että ympäristöllä on edelleenkin suuri vaikutus siihen, kehittyykö ihmisestä murhaaja.

Lue myös:

Psykologia

Sarjamurhaajan ainesosat

13 minuuttia
Hjernetema
Psykologia

Psyykkiset sairaudet näkyvät aivoissa

2 minuuttia
Psykologia

Nämä persoonallisuustyypit hamstraavat eniten koronakriisissä

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota