Tutkijat paljastavat tehokkaan anteeksipyynnön

Anteeksi voi pyytää monella tavalla, ja jotkin tavat ovat toisia parempia. Pelkkä anteeksipyyntö ei riitä. Lue tästä, miten tutkimuksen mukaan pitää toimia, jos on tehnyt väärin.

Pyydä anteeksi kunnolla

”Osoitin arvostelukyvyn puutetta, ja se oli minun henkilökohtainen virheeni, josta vain minä olen täysin vastuussa.”

Näin Bill Clinton lausui televisiossa Monica Lewinskyn seksiskandaalin jälkeen vuonna 1988. Presidentin anteeksipyyntö ei mennyt paljonkaan metsään, ainakaan uuden anteeksipyytämisen taitoa käsittelevän tutkimuksen mukaan.

Anteeksi! Anteeksi! Anteeksi!

Tutkijat ovat kartoittaneet anteeksipyynnön kuusi ydinelementtiä ja kuvanneet, mitkä niistä vaikuttavat parhaiten. Selkeästi ensimmäiselle sijalle nousi oman vastuun myöntäminen:

1. Myönnä, että asia oli sinun vastuullasi

2. Tarjoudu hyvittämään tekosi

3. Selitä, mikä meni pieleen

4. Kadu tekoasi

5. Ilmaise katumuksesi

6. Pyydä anteeksi

”Tutkimuksemme mukaan tärkein osa anteeksipyynnöstä on oman vastuun myöntäminen. Sano, että se oli sinun syysi, että teit virheen”, toteaa tutkimuksen johtaja psykologi ja professori Roy Lewicki Ohion valtionyliopiston lehdistötiedotteessa.

Seuraavaksi tärkeimmäksi nousi teon hyvittämisen ilmaiseminen.

”Puhe on ilmaista, mutta kun sanot, että haluat hyvittää tekosi, velvoitat itsesi tekemään jotain vahingon korvaamiseksi”, Lewicki jatkaa.

Seuraaville sijoille nousivat teon selittäminen, katuminen ja katumuksen osoittaminen. Viimeiseksi jäi itse anteeksipyytäminen.

Yleisesti ottaen mitä useampi näistä elementeistä oli mukana anteeksipyynnössä, sitä paremmin se tehosi.

”Anteeksi, mutta uskon, että valehtelet!

Jos jäät kiinni valheesta, kannattaa pyytää anteeksi. Itse asiassa valehtelijan paljastaminen ei ole niin vaikeaa kuin luulisi. Lue lisää artikkelista: