Psyykkinen kidutus lamauttaa aivot

Uuden raportin mukaan Yhdysvaltojen viranomaiset ovat käyttäneet kidutusta vuoden 2001 syyskuun 11. päivän tapahtumien jälkeen. Psyykkinen kidutus, ”waterboarding” eli vesikidutus lamauttaa uhrin aivot ja ajaa hänet samalla pakokauhuun.

nb_u50 torture

Hieman sen jälkeen, kun terroristit iskivät vuonna 2001 Yhdysvalloissa New Yorkissa World Trade Centeriin, maan keskustiedustelupalvelun CIA:n on sallittu käyttää kuulusteluissaan tavallista rajumpia menetelmiä.

Näin todetaan raportissa, jonka Yhdysvaltojen senaatti julkisti tällä viikolla.

Menetelmiin kuuluvat muun muassa kohuttu ”waterboarding”, jossa uhria pidetään makuullla ja hänen nenäänsä ja suuhunsa kaadetaan vettä niin, että hän uskoo hukkuvansa.

Kidutustapa oli käytössä jo 1500-luvulla

Psyykkistä kidutusta kutsutaan ”valkoiseksi” kidutukseksi erotukseksi ”mustasta” kidutuksesta, kuten iskuista, potkuista, veitsenpistoista. Humanitaariset järjestöt eivät kuitenkaan erottelee kidutusmenetelmiä toisistaan.

Vesikidutus ei ole suinkaan uusi keksintö. Italian inkvisitio käytti menetelmää jo 1500-luvulla ja Kambodzhan punaiset khmerit 1970-luvulla.

Kidutus vaikuttaa aivoihin

Vesikidutus on eräänlainen muunnelma valeteloituksesta, koska uhri on siinäkin vakuuttunut siitä, että kuolee pian.

Yhdysvalloissa Iowan yliopistossa tehdyt hiirikokeet osoittavat, että kun nisäkäs tukehtuu, hänen elimistönsä pH-arvo kohoaa, mikä aiheuttaa eloonjäämiselle merkityksellisellä aivojen alueella voimakkaan paniikkireaktion.

Uhri lamaantuu pakokauhusta eikä pysty ajattelemaan järkevästi. Hän ei pysty vakuuttamaan itselleen, että kiduttajien tavoitteena ei ole tappaa.

Psyykkinen kidutus murtaa tahdon

Samasta syystä menetelmä on osoittautunut erittäin tehokkaaksi uhrin tahdon murtamisessa.

Toisaalta uhrien antamat tiedot eivät aina pidä paikkaansa, koska he sanovat mitä tahansa pysyäkseen hengissä.

Yhdysvaltalaisen kidutusten uhrien keskuksen CVT:n mukaan valeteloituksen kokeneet kuvailevat usein kokevansa takaumia, joissa he elävät uudelleen ”kuolemansa” hetken.