Shutterstock

Psykopaatti: Näin tunnistat psykopaatin työpaikalla

Psykopaatit suosivat tietynlaisia töitä. Katso tästä lista psykopaateille tyypillisistä töistä. Onko sinun työkaverinasi psykopaatti?

Tarinat väkivaltaisista ja murhanhimoisista psykopaateista, jotka tuovat mieleen Hannibal Lecterin, ovat vain tarinoita. Osa psykopaateista on tosin rikolllisia, mutta vain harvat ovat väkivaltaisia.

Suurin todennäköisyys törmätä väkivallattomaan psykopaattiin on tietyillä työpaikoilla.

Onko työpaikallasi psykopaatti?

Brittiläinen psykologi ja kirjailija Kevin Dutton julkaisi 2012 kirjan The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success.

Lue lisää myös narsismia muistuttavista piirteistä tästä

Dutton laati listan 10 ammatista, joihin psykopaatit erityisesti tuntuvat hakeutuvan.

Tässä on kyse niin kutsutuista menestyneistä psykopaateista, jotka eivät ole väkivaltaisia. He ovat valinneet varsinkin seuraavia ammatteja:

– Työhon liittyy usein itsensä korostamista ja valtaa. Kirurgi esimerkiksi on työssään elämän ja kuoleman herra. Heillä ei ole mitään sitä vastaan, että he ovat tapahtumien keskiössä ja että heitä kuunnellaan. Tällaiset piirteet ovat usein tyypillisiä myös psykopaateille. Tine Wøbbe, Tanskassa Roskildessa sijaitsevan Sct. Hansin psykiatrisen sairaalan johtaja.

Tunnista psykopaatti

Psykopaatin voi tunnistaa tiettyjen tyypillisten ominaisuuksien perusteella.

Useimmat psykopaatit ovat miehiä. Yleensä he ovat hurmaavia, impulsiivisia, he myös valehtelevat paljon ja ovat hyviä manipuloimaan, heillä on hyvä itsetunto mutta heillä ei ole kykyä kokea surua tai empatiaa.

– Jos joku on työssään alkanut epäillä omia kykyjään ja päätöksiään, syynä voi olla se, että työkaveriksi on valikoitunut psykopaatti. Jos esimerkiksi on saanut uudeksi kollegaksi tai pomoksi henkilön, jonka seurassa ei koskaan tunne oloaan turvalliseksi, kyseessä voi olla psykopaattinen henkilö, sanoo Tine Wøbbe.

Psykopaatit ovat erittäin taitavia matkimaan ihmisten normaaleja reaktioita ja he saattavat toisista olla hyvinkin kiehtovia persoonia.

Psykopaatin aivoissa huonot piuhat

Psykopaatin aivoissa on havaittu poikkeavaa toimintaa ja huonoja yhteyksiä. Siellä myös myllertävät monet kemialliset viestiaineet. Lue lisää: