Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Psykopaatti – miespuolinen psykopaatti

Psykopatian oireet

Psykopaattia käytetään usein haukkumasanana, mutta se on myös termi, jolla on viitattu tietynlaiseen luonnehäiriöön. Miten psykopaatti määritellään nykyisin?

Quinten de Graaf on Unsplash

Mikä on psykopaatti?

Toisin kuin monet ehkä luulevat psykopatia ei ole psyykkinen sairaus. Kyseessä on häiriö itse persoonallisuudessa – niin sanottu epäsosiaalinen persoonallisuushäiriö. Tutkijoiden parissa on kuitenkin erimielisyyttä siitä, miten psykopaatti määritellään.

Aikojen kuluessa psykopatialla on ollut erilaisia nimityksiä, esimerkiksi ”hulluus ilman todellisuudentajun hämärtymistä” ja ”moraalinen mielipuolisuus”.

Nykyään yhdysvaltalaistutkijat käyttävät nimitystä ”sosiopaatti” psykopaatin sijaan, ja yhdysvaltalaisessa psykiatriassa diagnoosina on usein ”antisocial personality disorder”. Kansainvälisessä tautiluokituksessa (ICD) psykopatia luokitellaan kuuluvaksi epäsosiaalisten persoonallisuuksien ryhmään.

Uusien käsitteiden taustalla on osin se, että sanaa psykopaatti on alettu käyttää haukkumasanana, osin se, että psykopaatin määritelmä on tähän asti virheellisesti kohdistunut yksilöön itseensä eikä se ole sisältänyt psykopaatin ongelmallista suhdetta ympäristöönsä.

Mikä on luonteenomaista psykopaatille?

Vaikka asiantuntijoilla on psykopaatin määritelmästä eri käsityksiä, monista epäsosiaalisen persoonallisuuden tunnusmerkeistä ollaan pitkälti yksimielisiä

  • Psykopaatti on viehättävä, hän pystyy puhumaan kaikkien kanssa, hän elehtii usein ja vaikuttaa hyvin määrätietoiselta. Hänellä ei kuitenkaan ole kykyä empatiaan, toisin sanoen hän ei pysty eläytymään siihen, mitä muut ajattelevat tai tuntevat.
  • Psykopaatti yliarvioi itsensä, käyttää muita ihmisiä hyödykseen, manipuloi toisia eikä tunne syyllisyyttä, jos joku joutuu hänen vuokseen kärsimään. Hän on usein epäluotettava, ja hän valehtelee helposti.
  • Psykopaatti ei pysty ymmärtämään omien tekojensa seurauksia. Hän jättää helposti opiskelun tai työn kesken, jos jokin asia tai joku ihminen on häntä vastaan, ja ottaa lainaa – myös toisten kustannuksella. Psykopaatteja myös löytyy usein väkivaltaisten aviomiesten joukosta.
  • Psykopaatti ei myönnä, että hänellä on ongelma, minkä vuoksi hoito on hyvin vaikeaa.

Yhden yhdysvaltalaisen ja yhden norjalaisen tutkimuksen mukaan naispuoliset psykopaatit ovat usein käytökseltään hillitympiä kuin miespuoliset psykopaatit.

Psykopaatti nainen

Naispuolinen psykopaatti muistuttaa miespuolista, mutta hänellä on kuitenkin tiettyjä erityispiirteitä.

© Shutterstock

Lisäksi naispuolinen psykopaatti on usein hyvin mustasukkainen, hän varastaa ja pettää ja saattaa flirttailla silmiinpistävästi.

Testi – oletko psykopaatti?

Psykopatiaa on usein mitattu niin sanotulla Hare-asteikolla, jossa ihmistä arvioidaan 20 eri kategorian kriteereiden mukaan. Niitä ovat muun muassa empatian puute ja omien kykyjen yliarvioiminen. Testin tekee psykologi, ja kaikki, joiden pistemäärä on vähintään 30, luokitellaan psykopaateiksi.

Viime vuosina asteikkoa on kuitenkin arvosteltu ankarasti, koska sitä pidetään liian epämääräisenä ja subjektiivisena.

Internetissä on erilaisia testejä, joiden väitetään paljastavan, oletko psykopaatti. Sellaisten testien tulosta ei kuitenkaan tule pitää totuudenmukaisena diagnoosina, sillä sellaisen voi antaa vain lääkäri.

Sarjamurhaaja Ted Bundy oli psykopaatti
© Donn Dughi / State Archives of Florida, Florida Memory

Tässä on 4 kuuluisaa psykopaattia

Ted Bundy oli yhdysvaltalainen sarjamurhaaja, joka murhasi 30 naista vuosina 1974–1978. Psykologien mukaan hänellä oli monia psykopaatin piirteitä, muun muassa empatian puute sekä manipuloiva, väkivaltainen ja valheellinen käytös.

Richard Ramirez – tunnettu myös nimellä The Night Stalker – oli yhdysvaltalainen sarjamurhaaja, joka vuonna 1989 tuomittiin 19 kertaa kuolemaan 13 murhasta ja lukuisista väkivaltaisista ja seksuaalisista päällekarkauksista.

Samoin kuin Ted Bundylta myös Richard Ramirezilta puuttui empatiakyky, ja hän oli ilmeisen väkivaltainen. Lisäksi hänellä ei ollut mitään syyllisyydentuntoa eikä hän ottanut vastuuta teoistaan.

Jane Toppan oli yhdysvaltalainen sarjamurhaaja, joka sairaanhoitajan työssään pahoinpiteli ja myrkytti potilaitaan.

Vuonna 1901 Toppan myönsi syyllisyytensä 11 murhaan, ja hänen on kerrottu sanoneen, että hänen tavoitteenaan oli tappaa useampia avuttomia ihmisiä kuin kukaan muu koskaan elänyt mies tai nainen.

Myöhemmät arvioinnit Toppanin käytöksestä osoittavat selviä merkkejä psykopatiasta. Hän ei esimerkiksi tuntenut lainkaan syyllisyyttä teoistaan, ja hän oli käytökseltään hyvin hurmaava, manipuloiva ja valheellinen.

Dennis Rader – tunnettu myös nimellä BTK-kuristaja – oli yhdysvaltalainen sarjamurhaaja, joka tappoi 10 ihmistä vuosina 1974–1991.

Mielialatutkimus osoitti, että Dennis Rader oli narsisti ja psykopaatti. Hän ei tuntenut empatiaa, hän oli manipuloiva ja tunsi olevansa lain yläpuolella. Siksi hän esimerkiksi pilkkasi poliisia kirjeitse ja oli varma siitä, että hän oli liian älykäs joutuakseen vangituksi.

Miten ihmisestä tulee psykopaatti?

Syyt psykopaattien syntyyn löytyvät todennäköisesti osaksi perimästä ja osaksi ympäristöstä. Yhtenä ratkaisevana tekijänä pidetään lapsuudessa koettua hylätyksi tulemisen tunnetta.

Psykopaatit voivat hallita impulsiivisuuttaan

Perinteinen käsitys psykopaatista häikäilemättömänä rangaistusvankina ei ole oikea.

Viime vuosina tutkijat ovat korostaneet sitä, että kohtaamme arkielämässämme paljon psykopaatteja, jotka hyvinkin pystyvät pidättäytymään väkivaltaisesta ja epäsosiaalisesta käyttäytymisestä.

Virginia Commonwealth -yliopiston tutkimus viittaa siihen, että psykopaatti, joka ei toimi rikollisesti, on usein oppinut paremmin hallitsemaan aggressiivista käytöstään ja ymmärtämään tekojensa seuraukset.

Lue myös:

Sådan spotter du en kvindelig psykopat.
Psykologia

Tunnista naispuolinen psykopaatti

2 minuuttia
Psykologia

Psykopaatit hakeutuvat erityisesti näihin ammatteihin

2 minuuttia
sosiopaatti
Psykologia

Näin tunnistat sosiopaatin

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota