Mand krydser fingre bag ryggen

Nyt tiedetään, mikä paljastaa valehtelijan

Valheet ja puolitotuudet lentelevät usein arjessa. Uuden tutkimuksen mukaan on kuitenkin olemassa helppo keino paljastaa ne.

Sanotaan, että kyseessä on yksi vaativimmista tehtävistä ihmisaivoille ja että lapsilta kuluu vuosia sen oppimiseen.

Ja siitä huolimatta valehtelu on koko kansan harrastus. On kuitenkin olemassa helppo keino paljastaa valheet. Erikoistaitoja ei tarvita.

Asia kävi hiljattain ilmi tutkimuksessa, joka tehtiin englantilaisessa Portsmouthin yliopistossa. Tutkijat saivat selville, että valehtelusta jää helpommin kiinni, kun pajunköyttä syöttävän pitää tehdä samalla jotain muuta. Tarkoitus on siis häiritä ja hämmentää häntä.

"Tutkimuksemme mukaan valhe ja totuus voivat vaikuttaa yhtä uskottavilta niin kauan niiden esittäjällä on aikaa harkita, mitä hän sanoo. Kun harkinta-aikaa on vähemmän, totuus kuulostaa yleensä uskottavammalta", toteaa tutkijaryhmään kuulunut Portsmouthin yliopiston psykologian professori Aldert Vrij lehdistötiedotteessa.

Osallistujia pyydettiin valehtelemaan

Tutkimukseen osallistuneita 164:ää vapaaehtoista koehenkilöä kehotettiin esittämään mielipiteensä erilaisista yhteiskunnallisista aiheista, joita oli käsitelty uutisissa.

Osallistujat jaettiin sattumanvaraisesti kahteen ryhmään. Kaikilta kysyttiin, mitkä kolme aihetta kiinnostivat heitä eniten. Toisen ryhmän jäseniä neuvottiin puhumaan totta. Toiseen ryhmään kuuluvien toivottiin sen sijaan valehtelevan.

Osan koehenkilöistä piti lisäksi painaa mieleensä seitsennumeroinen rekisteritunnus. Puolelle toisen ryhmän jäsenistä sanottiin, että heitä pyydetään esittämään mielipiteensä kirjallisesti, jos he eivät muista numerosarjaa oikein.

Kaikilla osallistujilla oli mahdollisuus valmistautua haastatteluun. Heille teroitettiin vakuuttavuuden tärkeyttä. Kannustimeksi luvattiin rahapalkkio sille, joka tekisi kaikkein uskottavimman vaikutuksen.

Häirintä tepsii yhdellä ehdolla

Haastattelun jälkeen tutkija yritti arvioida, puhuiko koehenkilö totta. Tulokseksi tuli, että valehtelu oli erityisen helppo tunnistaa siinä tapauksessa, että koehenkilön oli pitänyt painaa mieleensä rekisteritunnus ja että hänelle oli tähdennetty tehtävän olevan tärkeä.

Valehtelijat eivät vakuuttaneet esimerkiksi vilpittömyydellään, selvyydellään ja johdonmukaisuudellaan.

Tutkijoiden mukaan häiritsevästä lisätehtävästä on apua valehtelun paljastamisessa vain silloin, kun se koetaan velvoittavaksi tai muuten merkittäväksi. Sen tärkeyttä pitää korostaa niin kuin tutkimuksessa tehtiin.

Huomio voidaan suunnata toisaalle myös vaikkapa ojentamalla jokin esine tai antamalla pelata ajopeliä jututtamisen aikana.