Shutterstock

Monet tekevät itsemurhan täydenkuun aikaan

Viikko täydenkuun vaiheilla on erityisen vaarallinen itsemurhaa hautoville. Tämän osoittaa yhdysvaltalaistutkimus – joka myös viittaa mahdolliseen selitykseen.

Täydenkuun on vuosisatoja arveltu nostavan esiin ihmisen pimeimmät puolet. Täyttäkuuta on syytetty niin rikollisuudesta ja mielisairauksista kuin ihmissuden verenhimostakin.

Ehkä vanhassa taikauskossa on hitunen perääkin.

Uusi tutkimus osoittaa nimittäin, että täydenkuun viikolla oman henkensä riistäjiä on enemmän kuin muulloin.

Täysikuu, iltapäivä ja syksy ovat erityisen vaarallisia

Psykiatriryhmä Indianan yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta on käynyt läpi sikäläisen Marionin kunnan kuolemantapausten luettelon vuodesta 2012 vuoteen 2016.

Tutkimus osoitti, että täydenkuun viikolla oli tapahtunut enemmän itsemurhia kuin Kuun vaiheiden kolmella muulla viikolla.

Täydenkuun viikkoina 210 teki itsemurhan, kun yhteensä 566 – eli lähes 189 keskimäärin viikkoa kohti – kuoli oman käden kautta niinä kolmena viikkona, jolloin Kuu ei ollut täysi.

Etenkin keski-ikäisille täydenkuun viikot olivat erityisen vaarallisia, jos heillä oli itsemurhariski.

Kuun neljä vaihetta mustalla taustalla

Kuulla on neljä vaihetta: täysikuu, vähenevä kuu, uusikuu ja kasvava kuu. Kuun neljän vaiheen sykli kestää kaikkiaan 29,5 vuorokautta.

© Shutterstock

Täydenkuun loistaessa 70 yli 55-vuotiasta riisti hengen itseltään, kun keskiarvo muina viikkoina oli vain 54.

Tutkijoiden laskelma osoitti myös, että iltapäivä ja syksy ovat erityisen vaarallisia niille, joilla on itsemurha-ajatuksia.

Syyskuu on kuukausi, jolloin suhteellisesti useimmat riistävät henkensä, ja päivän vaarallisin hetki on iltapäivällä kolmen ja neljän välillä.

Kuunvalo hämmentää solujen vuorokausirytmiä

Aiempi itsemurhien tutkimus on selvittänyt biologisia markkereita, jotka verikokeiden avulla voivat paljastaa, onko ihmisellä masennusta, ahdistusta tai traumaperäinen stressihäiriö, jotka voivat lisätä itsemurhariskiä.

Uuden tutkimuksen tehneet tutkijat ovat saaneet käsiinsä joidenkin itsemurhan tehneiden verinäytteitä.

Etenkin geenit, jotka osallistuvat solujen vuorokausirytmin säätelyyn, olivat aktiivisempia ihmisillä, jotka riistivät henkensä täydenkuun aikoihin.

Tutkimuksen johtava tutkija, tohtori Alexander Niculescu, arvelee siksi, että täydenkuun ylimääräisellä valolla voi olla osuutensa korkeampaan itsemurhien määrään.

"Sitä, mikä merkitys ympäristön valolla ja kehon kellolla on itsemurhaan, pitää tutkia lähemmin samassa yhteydessä kuin sitä, miten ihmiset nukkuvat ja miten suurelle valon määrälle he altistuvat", Niculescu toteaa.

"Valon vaihtelu saattaa vaikuttaa haavoittuviin ihmisiin, joilla on muita riskitekijöitä."