Kuninkaallisten kiehtovuus on psykologian näkökulmasta sama asia kuin tunnettujen televisioesiintyjen ja urheilutähtien vetovoima.
Psykologit kutsuvat ilmiötä parasosiaaliseksi suhteeksi. Siinä ihmiselle kehittyy yksipuolinen suhde henkilöön, jonka kanssa hän ei todellisuudessa ole lainkaan vuorovaikutuksessa.
Monilla on kuninkaallisiin parasosiaalinen suhde, joka voi olla niin vahva, että he esimerkiksi surevat näiden kuolemia tai avioeroja.
Äärimmäinen palvonta kertoo omasta ahdingosta
Psykologi Lynn McCutcheon julkaisi 2002 tutkimuksen julkisuuden henkilöiden eriasteisesta palvonnasta.
Lievä palvonta, lähinnä julkkiksen elämän seuraaminen mediasta, on yleistä. Palvonta voimistuu, kun ihminen alkaa elää omaa elämäänsä julkkiksen kautta ja identifioituu tähän. Korkeimmalla tasolla ihminen on täysin riippuvainen julkkiksesta ja seuraa tämän vaiheita pakonomaisesti.
Korkeimman tason palvontaan taipuvaiset ovat usein ahdistuneita ja yksinäisiä ja heidän älykkyystasonsa on matala.
McCutcheonin mukaan kuninkaalliset edustavat asioita, joita alitajuisesti on opittu tavoittelemaan – rikkautta, kuuluisuutta ja sosiaalista statusta jännityskertomukseen kiedottuna.
Kuningashuone edustaa lisäksi pysyvyyttä muuttuvassa maailmassa. Esimerkiksi Britannian kuningatar Elisabet ehti hallita 15 pääministerin aikana.