Shutterstock
Finniä puristetaan

Miksi finninpuristeluvideot ovat niin suosittuja?

Miten ihmiset voivat olla niin kiinnostuneita finninpuristeluvideoista? Minusta ne ovat todella vastenmielisiä.

Videot, joilla näytetään, kun finni puristetaan, ovat todella suosittuja. Ne saavat miljoonia katselukertoja Youtubessa ja Instagramissa.

Tutkijoiden mukaan finnivideoiden viehätys perustuu siihen, että ne herättävät yhtä aikaa inhoa ja uteliaisuutta. Inhon taustalla on ehkä piilotajuntainen pelko sairauksia kohtaan. Finnihän muistuttaa paisetta.

Toisaalta uteliaisuus on myös voimakas vietti. Kun vastenmielistä asiaa voi seurata turvallisesti näytöllä, uteliaisuus usein voittaa.

Uteliaisuus voittaa inhon

Vuonna 2021 Grazin yliopistossa Itävallassa tutkittiin, mitä aivoissa tapahtuu, kun ihminen näkee finnejä puristeltavan.

80 koehenkilöä jaettiin kahteen ryhmään sen mukaan, ilmoittivatko he pitävänsä finninpuristeluvideoista vai eivät. Koehenkilöt katsoivat 96 filmiä, joissa näkyi finninpuristelua, suihkulähteitä tai höyrypesurin käyttöä. Samalla heidän aivotoimintaansa seurattiin magneettikuvannuslaitteella.

Molemmilla ryhmillä finninvideot aktivoivat aivojen alueen, joka liittyy inhon kokemukseen. Finnivideoista pitävillä aktivoitui myös toinen alue, joka säätelee inhon tunnetta.

Tutkijat päättelivät, että finninpuristelun näkeminen herättää kaikissa luontaisen inhon, mutta toiset pystyvät hillitsemään sitä niin, että uteliaisuus saa vallan.