Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

narsisti

Mikä on narsisti?

Narsisti kuvittelee olevansa muita parempi ja vaatii siksi jatkuvaa ihailua ympärillä olevilta ihmisiltä. Tutkimusten mukaan suhteeton itsetunto ei kuitenkaan ole täysin negatiivinen asia, sillä se voi auttaa välttämään kaksi yleistä vaivaa.

Shutterstock

Mikä on narsisti?

Narsisti-sanaa käytetään usein ihmisistä, jotka ovat itsekeskeisiä ja ylimielisiä. Itse asiassa narsismi on psyykkinen häiriö, joka on luokiteltu kansainvälisessä ICD-10-tautiluokituksessa luokkaan "Muut persoonallisuushäiriöt".

Narsistinen persoonallisuushäiriö voi muistuttaa sosiopatiaa ja psykopatiaa, mutta se eroaa kuitenkin niistä useilla tavoilla. Narsisti ei yleensä ole aggressiivinen, eikä hänellä ole taipumusta väkivaltaan.

Narsismin tunnistettavimmat piirteet ovat ihailun kaipuu ja äärimmilleen vääristynyt omakuva. Tämä tarkoittaa sitä, että narsisti yliarvioi omat kykynsä ja uskoo olevansa muita parempi. Tällaisia piirteitä ei ole sosiopaatilla eikä psykopaatilla.

Tunnistatko narsistin?

Epäiletkö jotakuta lähipiirissäsi narsistiksi? Psykologit ovat listanneet narsistisen persoonallisuushäiriön diagnosoimisen kriteereiksi seuraavat seikat, joista vähintään viiden täytyy toteutua, jotta diagnoosi on mahdollinen:

  • Korkea käsitys omista kyvyistä, jolloin omakuva on myös suhteettoman positiivinen
  • Ylimielinen käytös
  • Jatkuva huomiontarve
  • Odottaa muilta erityiskohtelua
  • Tunne siitä, että on itse erityinen ja ainutlaatuinen
  • On muille kateellinen tai uskoo muiden olevan itselle kateellisia
  • Ei ole empaattinen
  • Käyttää muita kyynisesti hyväkseen saadakseen haluamansa
  • Tuntee tarvetta olla muiden suuren ihailun kohteena

Tutkijat eivät vieläkään tiedä, miksi joillekin ihmisille kehittyy narsistinen persoonallisuushäiriö. Siitä ollaan kuitenkin yhtä mieltä, että sekä perimä että ympäristö vaikuttavat asiaan.

Narsisti Narkissos

Sana "narsisti" on peräisin kreikkalaisesta tarustosta, jonka mukaan kaunis Narkissos rakastui omaan kuvajaiseensa ja kuoli itserakkautensa tähden.

© Shutterstock

Narsistit kärsivät masennuksesta muita harvemmin

Queens University Belfastin tutkimus osoittaa, että vaikka narsistilla on monia ongelmallisia piirteitä, häiriöön liittyy myös muutamia etuja.

700 koehenkilöä täytti erilaisia tutkimuslomakkeita, joilla mitattiin narsistisia piirteitä, henkistä vahvuutta ja masennus- ja stressioireita. Tulokset osoittivat, että narsistit voitiin jakaa kahteen ryhmään - herkkiin narsisteihin ja mahtipontisiin narsisteihin.

Herkät narsistit olivat usein puolustuskannalla ja vihamielisiä, kun taas mahtipontisten narsistien itsetunto oli korkealla ja he olivat pääasiassa kiinnostuneita vallasta ja asemasta. Mahtipontiset narsistit olivat kuitenkin myös itsevarmoja ja määrätietoisia, ja tutkijoiden mukaan näytti siltä, että nämä piirteet pienensivät heidän riskiään sairastua masennukseen ja kärsiä stressistä.

Narsisti voi muuttua

On olemassa merkkejä siitä, että myös narsisti voi muuttua parempaan suuntaan.

Suuri tutkimus vuodelta 2019 osoitti, että narsistisia taipumuksia omaavien henkilöiden omakuva muuttui realistisemmaksi, kun he olivat kohdanneet elämässään vastoinkäymisiä.

Tutkijat toivat esiin muun muassa, että ensimmäinen työpaikka muuttaa usein narsistin käsitystä itsestään. Ensikohtaaminen työelämän kanssa aiheuttaa nimittäin sen, että narsistin on pakko ottaa vastaan kritiikkiä - jota narsisti yleensä vihaa.
Tutkimus kesti useita vuosia, ja siihen osallistuivat sadat eri sukupolvia edustavat ihmiset. Tutkijat kumoavatkin väitteen siitä, että jotkut sukupolvet olisivat toisia narsistisempia.

Lue myös:

Psykologia

Maskin takana: Näin luet toisten silmiä

3 minuuttia
Psykologia

Nämä persoonallisuustyypit hamstraavat eniten koronakriisissä

2 minuuttia
Psykopaatti – miespuolinen psykopaatti
Psykologia

Psykopaatti – Kuka on psykopaatti?

6 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota