Maailman empaattisimmat ihmiset

Tutkijaryhmä on nyt ensimmäistä kertaa rankannut maat niiden väestön empaattisuuden perusteella. 63 maata käsittävä tutkimus perustuu kaikkiaan yli 100 000 ihmisen antamiin vastauksiin.

Empatia top

Voiko ihmisten empaattisuutta mitata?

Michigan State Universityn tutkijoiden mukaan voi.

Heidän vastikään julkaisemansa tutkimus on ensimmäinen, jossa valtiot on pistetty järjestykseen niiden asukkaiden empaattisuuden perusteella.

Tutkijoiden mukaan tulokset ovat päivänselviä:

Empatiakisan voittaja on Ecuador, jonka jälkeen toiseksi ja kolmanneksi sijoittuivat Saudi-Arabia ja Peru. Liettua taas on koko joukon peränpitäjä edellään esimerkiksi Venezuela, Viro ja Puola.

Laaja kyselytutkimus

Yli 100 000 ihmistä kaikkiaan 63 maasta osallistui kyselytutkimukseen, jossa kartoitettiin empaattisia tunteita, luonteenpiirteitä ja sosiaalisesti myönteistä käyttäytymistä eli toimia, joilla autetaan tai lohdutetaan muita ihmisiä tai tehdään heidän kanssaan yhteistyötä.

Tutkimusta on kuvailtu maailman tähän asti kattavimmaksi empatiatutkimukseksi.

Tässä ovat maailman 10 empaattisinta maata:

  1. Ecuador
  2. Saudi-Arabia
  3. Peru
  4. Tanska
  5. Yhdistyneet arabiemiraatit
  6. Etelä-Korea
  7. USA
  8. Taiwan
  9. Costa Rica
  10. Kuwait

Tutkimuksen johtaja William Chopik selittää, että hän itse yllättyi siitä, että kolme Lähi-idän valtiota, Saudi-Arabia, Yhdistyneet arabiemiraatit ja Kuwait, nousivat listalla niin korkeille sijoille, kun alueella on muuten koettu paljon sotia ja kiistoja.

Chopikin mukaan syynä voi olla se, että tutkimuksessa ei eroteltu empatiaa oman maan kansalaisia ja muiden maan kansalaisia kohtaan.

Kuinka Suomi pärjäsi?

Tutkimuksessa empatia määriteltiin kyvyksi ymmärtää toisen ihmisen tunteita ja näkökulmia.

Osallistujien empaattisuutta mitattiin tutkimalla heidän suhtautumistaan monenlaisiin väitteisiin, kuten ”Olen usein huolissani ihmisistä, jotka eivät ole yhtä onnekkaita kuin minä.” Sitäkin kysyttiin, kuinka usein he auttavat tuntemattomia ihmisiä.