Japanilaiskasvi pysäyttää vanhenemisen – fake news
Fake news

Havaitsitko valeuutisen?

© Shutterstock

Löydä valeuutinen: Löysitkö valeuutisen? Tästä saat vastauksen

Luo yleiskäsitys asiasta ja paneudu alkuperäiseen lähteeseen. Pienen salapoliisityön avulla saat selkoa internetin puolitotuuksista.

torstai 15. helmikuuta 2018

Meidän pitää kirjoittaa historiamme uusiksi, antaa piristysruiske muistille ja elää ikuisesti. Netissä otsikot ovat kiehtovia, mutta niihin kannattaa suhtautua epäilevästi.

Lue koko juttu – älä ainoastaan otsikkoa –, luo yleiskäsitys asiasta, ja päättele, miten todennäköisiä väitteet ovat. 

Liian hyvää ollakseen totta

Artikkeli 1 väittää, että tutkijat perustavat uuden teoriansa ihmisen kehityksestä kallolöytöön. Se saattaa hyvinkin olla totta.

Artikkeli 3 väittää, että sähkö vaimensi koehenkilöiden kokemat harhaäänet. Kuulostaa uskomattomalta, mutta vastaavilla menetelmillä hillitään jo nyt esimerkiksi epileptikoiden kohtauksia.  

Artikkelissa 2 todetaan, että kasvi voi jarruttaa kaikkien ihmisten ikääntymistä. Väite kuulostaa hieman liian varmalta, sillä sitä on testattu vasta muutamalla koehenkilöllä. 

Lisäksi ikääntyminen on erittäin monimutkainen prosessi, johon vaikuttavat muutkin seikat kuin vain telomeerien pituus. 

Apua tutkijoilta

Valeuutisten maailmassa sinun ei tarvitse luottaa vain omaan tietoosi ja intuitioosi. Voit nimittäin tarkistaa, mitä puolueettomat asiantuntijat ovat sanoneet tuloksista. 

Etsi uutisen alkuperäinen lähde ja tarkista, onko koetulokset julkaistu tieteellisessä julkaisussa, jossa toimitusprosessiin kuuluu vertaisarviointi.  

Jotta tutkimus voidaan julkaista vertaisarviointia käyttävässä julkaisussa, riippumattomien tutkijoiden pitää ensin tarkistaa se. 

Taustatutkimus paljastaa, että artikkelit 1 ja  3 on julkaistu sen jälkeen, kun puolueettomat asiantuntijat ovat sen tarkistaneet. 

Artikkelin 2 lähdettä ei voi seurata, mutta artikkelissa todetaan, että se on julkaistu tutkijan omalla kotisivulla. Ja se ei riitä luotettavuuden takuuksi.  

ARTIKKELI 2 ON VALEUUTINEN.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: