Fake news
Fake news

Lue kolme artikkelia ja bongaa valeuutinen.

© Shutterstock

Löydä valeuutinen

Huomaatko valeuutisen, kun luet sellaisen? Olemme tehneet pienen testin, joka selvittää, miten hyvin tunnistat netin puolitotuudet.

sunnuntai 25. helmikuuta 2018 teksti Christian Juul

Valeuutiset leviävät nopeasti sosiaalisessa mediassa.

Puolitotuuksia tuottavien tahojen taustalla voi olla politiikka ja raha. Valheita levittävät toimijat käyttävät usein myös likaisia temppuja saadakseen viestinsä leviämään mahdollisimman laajalle yleisölle. 

Valeuutiset leviävät usein niin sanottuina botteina – eli ohjelmina, jotka automaattisesti jakavat tai jotka itse tuottavat julkaisuja Facebookiin tai Twitteriin.

Kiireiset mediat vaikeuttavat ongelmaa

Joissakin tapauksissa valeuutiset syntyvät ilman taka-ajatuksia. Mediat pyrkivät julkaisemaan uutisen ensimmäisenä ja yrittävät samaan aikaan tuottaa mahdollisimman paljon uutisia. Ja kiireessä huolellinen taustatyö ja lähteiden tarkistaminen voi unohtua. 

Jotta selviät valeuutisten viidakossa, laadimme sinulle lyhyen oppaan asiasta. Mutta ennen kuin pääset lukemaan sitä, haastamme sinut etsimään valeuutisen oikeiden joukosta. 

Älä anna tärkeimpien tiedeuutisten mennä ohi – tilaa Tieteen Kuvalehden UUTISKIRJE suoraan sähköpostiisi

Testaa itsesi

Olemme kirjoittaneet kolme artikkelia. Voit lukea ne yksi kerrallaan, kun napsautat itsesi eteenpäin. Ennen kuin jatkat lukemista kolmannen artikkelin jälkeen, arvaa, mikä jutuista oli valeuutinen. 

Lopuksi saat oikean vastauksen ja lyhyen oppaan. Hauskoja hetkiä! 

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: